Okolo Ománu 2023 Preview: Obhajoba titulu Jana Hirta a Cavendishova „premiéra“

Okolo Ománu 2023

zdroj: https://twitter.com/tourofoman/status/1512/photo/1

Po Saudi Tour pelotón ostáva na Arabskom polostrove. Od soboty sú totiž na programe 5-etapové preteky Okolo Ománu 2023, ktoré napíšu svoj 12. ročník. V pelotóne bude obhajovať titul z minulého roka Jan Hirt. Svoju premiéru v novom tíme zažije Mark Cavendish. 

História pretekov

Prvý ročník pretekov sa konal v roku 2010. Od toho času sa preteky konali každoročne s výnimkou sezón 2020 a 2021 kvôli celosvetovej pandémii. Napriek tomu preteky vždy dokázali prilákať špičkových svetových cyklistov a tímy a stali sa tak kľúčovými pre začiatok pretekárskej sezóny. Podujatie Okolo Ománu navyše ponúka profily etáp pre všestranných jazdcov, vrchárov a dokonca aj šprintérov.

Predchádzajúci víťazi

To, že sa tieto preteky tešia veľkej obľube, dokazuje aj zoznam víťazov. Medzi nimi taktiež figuruje aj Peter Velits, ktorý toto podujatie ovládol v roku 2012. Dvojnásobnými víťazmi sú Alexey Lutsenko (AST) a Chris Froome (:isn:).

  • 2022: HIRT Jan
  • 2019: LUTSENKO Alexej
  • 2018: LUTSENKO Alexej
  • 2017: HERMANS Ben
  • 2016: NIBALI Vincenzo
  • 2015: VALLS Rafael
  • 2014: FROOME Chris
  • 2013: FROOME Chris
  • 2012: VELITS Peter
  • 2011: GESINK Robert
  • 2010: CANCELLARA Fabian

Okolo Ománu 2023 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • začiatok: 11. februára (sobota)
  • koniec: 15. februára (streda)
  • počet etáp: 5
  • krajina: Omán
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI ProSeries

Okolo Ománu 2023 – trasa

Mapa pretekov:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/gc/today/overview-profiles

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-1/today/profiles

Do 12. ročníka pretekári vyrazia smerom nahor. O klasifikované stúpanie však nepôjde. To ozajstné si na nich počká na 92. kilometro. Fanja však meria iba 1 200 metrov a priemerný sklon nadobúda hodnotu 8,8%. Zaujímavejší bude záver, v ktorom druhá polovica cieľového kilometra mierne stúpa. Favorizovaní by tak mali byť komplexní šprintéri, od ktorých sa očakáva, že poľahky zdolajú aj kilometrové stúpanie menej ako 10 kilometrov pred cieľom.

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-2/today/profiles

V druhej etape pretekári zdolajú 3 klasifikované stúpania, pričom to posledné ich privedie rovno na cieľovu čiaru. Záverečný kopec meria 2 600 metrov a priemerný sklon má 7%. Ide teda o stúpanie, na ktorom sa dozvieme, kto môže a kto nemôže pomýšľať na celkový triumf. Preteky sa však ani zďaleka nerozhodnú.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-3/today/profiles

Rovinatá, no predsa ťažšia ako druhá. Aj takto by sa dala ocharakterizovať 3. skúška v Ománe. Jediným stúpaním dňa bude hora Jabal Haat. Cesta na ňu meria 4 600 metrov (priemerny sklon 7,7%). Záver sa teda bude dosť podobať záveru z predchádzajúceho dňa; celkové poradie sa opäť výraznejšie zmení.

4. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-4/today/profilesVrchovina Yitti poriadne okorení cyklistov život v závere štvrtej etapy. Po dlhšej jazde na náhornej plošine pretekárov čaká klasikárske vyvrcholenie v podobe 3 krátkych stúpaní. Nepôjde však o strmé „brdky“. Najstrmší z nich, cieľový, dosahuje sklon maximálne 9%.

5. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-of-oman/2023/stage-5/today/profiles

Až záverečná skúška bude mať prívlastok kráľovská. Po celodennej rovine na cyklistov čaká neodmysliteľná Zelená hora. Výstup na ňu má dĺžku necelých 6 kilometrov a priemerný sklon zas dosahuje necelých 10%. Pôjde teda o stúpanie, ktoré najvýraznejšie zorganizuje celkové poradie a určí celkového víťaza 12. ročníka Okolo Ománu 2023.

Okolo Ománu 2023 – favoriti

Spomedzi vrchárov sa do Ománu chystajú Louis Meintjes (ICW), Jesús Herrada (COF), Davide Formolo (UAD), Emanuel Buchmann (BOH) či Iván Ramiro Sosa (IGD). V pelotóne taktiež uvidíme jazdiť dvoch predchádzajúcich víťazov a to Čecha Jana Hirta (SOQ) a Kazacha Alexeya Lutsenka (AST).

V klasikárskych dojazdoch sa môže dariť pretekárom ako Diego Ulissi (UAD), Greg van Avermaet (ACT), Maxim Van Gils (Lotto – Dstny) či Oliver Naesen (ACT).

O víťazstvo v prvej etape by mal bojovať najmä trojlístok v zložení Tim Merlier (SOQ), Mark Cavendish (AST), ktorý si odbije premiéru v novom tíme, a Pascal Ackermann (UAD), ktorý veľmi nepresvedčil na nedávnej Saudi Tour.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár