2. etapa Saudi Tour 2023: Jonathan Milan dlhým šprintom odbil Groenewegena

2. etapa Saudi Tour 2023

zdroj: https://twitter.com/GreenEDGEteam/status/82/photo/1

2. etapa Saudi Tour 2023 bola poznačená nepríjemným protivetrom, preto si fanúšikovia museli na víťaza počkať. Napokon sa ním vďaka dlhému šprintu stal Jonathan Milan (TBV). Druhý finišoval Dylan Groenewegen (JAY), ktorý je i naďalej celkovým lídrom pretekov. Tretia priečka pripadla Ceesovi Bolovi (AST). 

Šprintér Pascal Ackermann (UAD) sa naďalej trápi, ani v dnešnej rovinatej etape nefinišoval v kontakte.

2. etapa Saudi Tour 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-saudi-arabia/2023/stage-2/today/profiles

Slávnostný štart:

Dvojica na čele iba krátko

Už pred prvým šprintom sa z hlavného poľa oddelila dvojica v zložení Manabu Ishibashi (Zenrin) a Enekoitz Azparren (Euskaltel-Euskadi). Postupne si na pelotón dokázali vypracovať náskok viac ako siedmich minút. O únik prejavil záujem aj Muhamad Nur Aiman Mohd Zariff, no rozšíriť čelo pretekov na trojicu sa mu nepodarilo.

Vietor sa hlási o slovo

Približne od polovice etapy sa dvíhol nepríjemný vietor, ktorý spočiatku fúkal zboku, neskôr sa premenil na nepríjemný protivietor. Z toho dôvodu na méte 70 kilometrov pred cieľom došlo k zjednoteniu štartového poľa. Rýchlosť vetra miestami dosahovala 44 kilometrov za hodinu, pretekári v pelotóne však jazdili sotva tridsiatkou. Neútočilo sa.

Menším oživením bol druhý priebežný šprint. 3 body za víťazstvo si v ňom vybojoval Max Walscheid (COF), ktorý sa následne zaradil späť do kompaktne jazdiaceho pelotónu, vyčkávajúceho na záver.

Priebeh etapy bol teda do toho času pomerne pokojný. Napriek tomu sa zopár cyklistov ocitlo na zemi. Medzi nimi bol aj Čech Pavel Bittner (DSM), ktorý si poranil lakeť na ostrých púštnych kameňoch. V pretekoch však pokračoval ďalej.

Náhle zmeny

30 kilometrov pred cieľom došlo k rapídnej zmene tempa. Dôvodom bola zmena smeru, ktorým sa cyklisti blížili k cieľu, čo spôsobilo, že z protivetra sa razom stal bočný vietor. Išlo teda o klasický jav, ktorý do sveta cyklistiky prinášajú zväčša púštne preteky na Arabskom polostrove. Na zmenu smeru prúdenia zareagovali tímy na čele pelotónu okamžitým zrýchlením, ktoré vyústilo do deľby hlavného poľa na 2 menšie skupinky s rozostupom pol minúty.

Veľmi dobrú pozičnú jazdu predvádzal včerajší víťaz Dylan Groenewegen (JAY) a taktiež veterán John Degenkolb (DSM). Naopak, v druhej skupine zaostali napríklad Pascal Ackermann (UAD) či Santiago Buitrago (TBV).

Záver

Do finále etapy napokon pelotón vstúpil pohromade. Dobrý šprintérsky vlak mal tím DSM, no 600 metrov pred cieľom sa rozpadol ako domček z karát. Do úplného finále sa preto dostali traja výborní šprintéri a to Jonathan Milan (TBV), Cees Bol (AST) a Dylan Groenewegen (JAY). Spomedzi tejto trojky ako prvý začal šprintovať Cees Bol, ktorého nasledoval Jonathan Milan. Groenewegen vyčkával v závetrí.

Ako prvému sily došli Ceesovi Bolovi, preto boj o etapový vavrín zviedli na páske zvyšní dvaja šprintéri. Počas šprintovania to dlho to vyzeralo na víťazstvo Dylana Groenewegena, keďže svoje motory v nohách ešte len štartoval, no Jonathan Milan aj napriek veľmi dlhému šprintu dokázal preťať cieľovú pásku ako prvý.

2. etapa Saudi Tour 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár