1. etapa Saudi Tour 2023: Groenewegen potvrdil papierové predpoklady

1. etapa Saudi Tour 2023

zdroj: https://twitter.com/GreenEDGEteam/status/162/photo/1

1. etapa Saudi Tour 2023 otvorila tretí ročník najprestížnejších etapových pretekov v Saudskej Arábii. Z víťazstva sa tešil Dylan Groenewegen (JAY), ktorý v hromadnom šprinte porazil Srba Dusana Rajoviča (TBV) a tretieho Maxa Walscheida (COF). Výborný šprintér Pascal Ackermann (UAD) sa do rýchleho záveru nezapojil.   

Vyjadrenie víťaza:

„Bolo to naozaj hektické, urobili sme veľa práce, spolupracoval s nami iba tím DSM a odtrhnutie bolo naozaj silné. Mal som defekt v nesprávnej chvíli a po 20 km do cieľa sme mali manko dvoch minút, ale dnes celý tím pracoval naozaj dobre a sme skutočne motivovaní ukázať AlUle, že sme naozaj silní. Nakoniec nám na finále zostali len traja chalani, ale počkali sme na dobrý moment a potom sme išli a potom som v podstate už nikoho nevidel. Tímový výkon bol dnes naozaj silný a sme naozaj šťastní, že sme získali toto prvé víťazstvo v sezóne so šprintérskym vlakom. Vieme, že forma je naozaj dobrá u každého, ale v pretekoch je to vždy iné. Sú to pre nás naozaj dôležité preteky s AlUlou na drese, takže sme urobili nášho sponzora hrdým a vôbec vyhrať prvú etapu je dobrý začiatok.“

1. etapa Saudi Tour 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-saudi-arabia/2023/stage-1/today/profiles

Klasický priebeh

Síce pretekári hneď na úvod zdolali nadmorskú výšku 1000 metrov, išlo o klasickú šprintérsku etapu. Celodenný únik sa vyformoval hneď od úvodu a pozostával z šestice pretekárov zväčša kontinentálnych a prokontinentálnych tímov. Pelotón bol zas vedený tímom Jayco AlUla a držal čelo pretekov na dištanc.

Čo sa týka prémií, Marcus Sander Hansen (UNO-X Pro Cycling Team) dokázal zvíťaziť na prvej a tretej šprintérskej prémii. V poradí druhú, 73 kilometrov do cieľa, ovládol Peio Goiogana Goikoetxea (Euskaltel – Euskadi) a odsunul tak Hansena na druhé miesto. Práve títo dvaja jazdci dokázali zotrvať pred konsolidovaným pelotónom najdlhšie a takýmto bratským spôsobom sa dohodli, kto získa titul najbojovnejšieho pretekára etapy.

V tom čase sa pelotón výrazným spôsobom približoval k čelu pretekov. Z balíka sa začali trúsiť zaostávajúci pretekári, medzi ktorými bol aj prekvapivo Pascal Ackermann (UAD) – adept na víťazstvo. K pohlteniu Marcusa Sandera Hansena došlo 13 kilometrov pred cieľom, kde diváci mohli vidieť hromadný šprint.

Záver

V hromadnom šprinte mal najväčšiu podporu svojich kolegov neskorší víťaz Dylan Groenewegen (JAY), ktorému šprintérsky vlak fungoval ako švajčiarske hodinky. Svoju dominanciu ukázal jasným prejdetím cieľovej čiary osamote, kedy druhý Dusan Rajovič (TBV) Dylanovi nestačil ani vystúpiť z háku, nie to ho ešte prešprintovať.

1. etapa Saudi Tour 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Dnes vyvrcholila Vuelta a San Juan 2023 svojou 7. etapou.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár