7. etapa Vuelta a San Juan 2023: Sam Welsford víťazne pri rozlúčke Richezeho

7. etapa Vuelta a San Juan 2023

zdroj: https://twitter.com/TeamDSM/status/14/photo/2

7. etapa Vuelta a San Juan 2023 ukončila 39. ročník najprestížnejších etapových pretekov v Argentíne a cyklistov previedla ulicami mesta San Juan. V závere sa o víťazstvo bojovalo v hromadnom šprinte, z ktorého opäť raz ako víťaz vzišiel Sam Welsford (DSM). Hviezdnych šprintérov odsunul na nižšie pozície. Celkovým víťazom sa stal Miguel Angel Lopez (Team Medellin-EPM).

Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) finišoval na 8. priečke, kedy bol trošku zavretý. Na druhej strane spomedzi siedmich etáp mimo TOP 10 skončil iba raz a to v kráľovskej etape, kde sa to aj očakávalo. Na úvod sezóny teda trojnásobný majster sveta môže byť spokojný s konzistentnosťou svojich výsledkov.

7. etapa Vuelta a San Juan 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/vuelta-ciclista-a-la-provincia-de-san-juan/2023/stage-7/today/profiles

Richeze sa lúči s kariérou

Záverečná etapa sa niesla v duchu rozlúčky Argentínčana Maximiliana Richezeho, ktorý sa profesionálom stal ešte v roku 2006. Za ten čas získal 17 víťazstiev a svoje skúsenosti predával mladým jazdcom v tímoch ako Lampre – Merida, Qiuck-Step či Spojené arabské emiráty. Svoj posledný súťažný deň si vychutnal v sólo úniku, kedy sa lúčil s davmi domácich fanúšikov.

Svoj posledný súťažný deň si vychutnal v krátkom sólo úniku, kedy sa lúčil s davmi domácich fanúšikov.

Ozajstný únik

Po rozlúčke s Maxim Richezem došlo k vytvoreniu ozajstného úniku, v ktorom sa prezentovali Vacek, Reynders, Salgueiro a Rosas. Práve Jens Reynders sa stal víťazom prvého šprintu. Ten druhý získal Laureano Rosas. Preteková situácia však bola veľmi pokojná, pelotón držal uniknuté kvarteto na dištanc s adekvátnym časovým náskokom. O spomínanú kontrolu sa staral najmä tím Bora – hansgrohe.

V úniku sa predstavila aj mladá nádej českej cyklistiky Mathias Vacek (TFS), ktorý už vo svojej profesionálnej kariére má víťazný zápis. Takto pred elimináciou pelotónom ďakoval divákom za fandenie a podporu:

Záver

V hromadnom šprinte mal najväčšie zastúpenie celok DSM, preto sa pravdepodobne Michael Morkov (SOQ) rozhodol skúsiť šťastie finálnym útokom. Ten však bol rýchlo eliminovaný vzornou prácou stajne DSM. V záverečných metroch etapy sa taktiež na dobrej pozícii pohyboval Giacomo Nizzolo (Israel – Premier Tech), no rýchlostne nebol na tom tak dobre, ako neskorší víťaz Sam Welsford (DSM), ktorý sa len odvďačil svojim kolegom za perfektnú prácu. Na druhom mieste finišoval Fabio Jakobsen (SOQ), ktorému predsa len chýbal odpojený Morkov. Tretie miesto obsadil Giacomo Nizzolo.

Za tím Bora-hansgrohe šprintoval Danny van Poppel. Fernando Gavíria (MOV) sa spoločne so Samom Bennettom do šprintu nezapojili. Obaja skončili v druhej desiatke výsledkovej listiny.

Celkovým víťazom sa stal Miguel Angel Lopez, ktorý si svoje víťazstvo zabezpečil triumfom na Alto del Colorado v kráľovskej etape. Druhý skončil Filippo Ganna (IGD) tretí Sergio Higuita (BOH).

7. etapa Vuelta a San Juan 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár