1. etapa Okolo Romandie 2021: Peter Sagan vyhral skvelým šprintom

Okolo Romandie 2021
Peter Sagan 10. etapa Tour de France 2021

zdroj: © BORA - hansgrohe / Bettiniphoto & VeloImages

1. etapa Okolo Romandie 2021 sa skončila hromadným šprintom. V ňom bol najrýchlejší Slovák Peter Sagan (BOH). Získal tak druhé víťazstvo v sezóne, ktorá v januári začala nákazou koronavírusom.



Druhé miesto v Martigny získal Sonny Colbrelli (:bmt:). Talian vyštartoval ako prvý, 250 metrov pred cieľom. V šprinte do vetra a v daždi spoza neho v správny moment nastúpil Sagan a už ho nikto neohrozil. Jazdec BORA – hansgrohe vyhral s dĺžku bicykla. Tretie miesto bral Patrick Bevin (:isn:) z Nového Zélandu. Za Bevinom sa Sagan držal pri nájazde do šprintu a tvrdo si vybojoval pozíciu za druhým Colbrellim.

Pre Petra Sagana ide o druhé víťazstvo na pretekoch Okolo Romandie. Prvé získal na začiatku svojej profesionálnej kariéry v roku 2010. 31-ročný Žilinčan sa posunul do vedenie bodovacej súťaže.

Peter Sagan Supacaz
Reklama

Rohan Dennis (:ins:) sa po dominantnom prológu udržal na čele celkového poradia. Druhý je jeho tímový kolega Geraint Thomas (:ins:) a tretí Richie Porte (:ins:). Peter Sagan sa pomocou 10 bonusových sekúnd v cieli dostal na piate celkové miesto a stráca 12 sekúnd.

Väčšie rozdiely by mali nastať štvrtok. V pláne je kopcovitá etapa s cieľom po dlhom zjazde.

Cieľ 1. etapy Okolo Romandie 2021 – video:

Ako prebehla 1. etapa Okolo Romandie 2021?

Peter Sagan favoritom

Po utorkovom prológu nasledovala prvá klasická etapa švajčiarskych pretekov. Viedla z blízkosti centrály Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) v Aigle do mesta Martigny a mala 168,1 km s 2800 nastúpanými výškovými metrami. Štyrikrát sa prešiel okruh, ktorý obsahoval stúpania Produt (3 km – 6,7%) a Chamoson (2,1 km – 6,2%). Cieľ prišiel po 21-kilometrovej rovine.

Na západe Švajčiarska bolo 10 ºC. Protivietor na konci dosahoval s nárazmi rýchlosť dosahoval 15 km/h. V poslednom kole začalo pršať.

1. etapa Okolo Romandie 2021 – profil:

1 etapa Okolo Romandie 2021
1. etapa Okolo Romandie 2021. zdroj: Tour de Romandie

Únik dňa

Filippo Conca (:lts:), Joel Suter (Švajčiarsko), Manuele Boaro (AST), Thymen Arensen (DSM), Rob Power (:tqa:) a Alexis Gougeard (ACT) sa po 15 km ustálili na čele pretekov. Počas dňa mali najviac šesťminútový náskok, ktorý sa postupne zmenšoval.

Embed from Getty Images

Tempo v balíku udržoval tím INEOS Grenadiers, ktorý mal po časovke až troch jazdcov v top 3. Celkové poradie viedol Rohan Dennis. So 70 km do konca mala šestica náskok štyroch minút. 50 km pred cieľom bol na čele aj slovenský šampión Juraj Sagan (BOH). Jeho práca sa skončila o 22 km a únik mal náskok už len 30 sekúnd.

Embed from Getty Images

Joel Suter sa dostal do vrchárskeho dresu

Na prvých vrchárskych prémiách šesťdňových pretekov bol najaktívnejší domáci Joel Suter, privlastnil si každú prémiu až na poslednú. Získal 35 bodov do vrchárskej klasifikácie, ktorú po konci dňa vedie. Druhý je Manuele Boaro s 19 bodmi na konte.

Únik dostihnutý, pelotón sa rozdelil

Thymen Arensman bol sám na čele na predposlednom stúpaní dňa, ale pelotón za ním nespomaľoval. Na kopci sa hlavná skupina rozdelila, pracoval hlavne Filippo Ganna. Mladého Holanďana dostihol 20 km pred cieľom. Na čele bola približne len 60-členná hlavná grupa a v nej takmer všetci favoriti.

Druhá veľká skupina strácala približne polminútu, boli v nej šprintéri ako Elia Viviani (COF) alebo Dion Smith (:bex:).

Únik Cavagnu neúspešný

S 18 km do konca zaútočil Rémi Cavagna (:dqt:), ale jeho výlet dlho netrval. Jeho tím Deceuninck – Quick-Step kartami zamiešal o sedem kilometrov. Zaútočili Rémi Cavagna a jeho kolega Mattia Cattaneo (:dqt:), Sebastien Reichenbach (FDJ) a Damien Howson (:bex:). Vytvorili si výhodu 10 sekúnd.

Za štvoricou sa sformovali vlaky tímov Bahrain Victorious pre šprintérov Colbrelliho a Bauhausa a BORA – hansgrohe pre Sagana. Únik zneutralizovali na méte 8 km na pásku.

Peter Sagan pohodlne vyhral

1. etapa Okolo Romandie 2021
@Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Sagan sa v posledných kilometroch držal na kolese Sonnyho Colbrelliho. Vpredu sa stále držal najmä Bahrain, ale aj Israel Start-Up Nation či EF Eduaction NIPPO. Rozbiehači sa ale rýchlo minuli, Colbrelli mal v poslednom kilometri len jedného pomocníka a bol nútený vyštartovať skoro.

1. etapa Okolo Romandie 2021 výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Peter SaganBORA-hansgrohe04:12:40
02Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 00
03Patrick BevinIsrael Start-Up Nation+ 00
04Andrea PasqualonIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
05Alessandro CoviUAE Team Emirates+ 00
06Magnus CortEF Education-NIPPO+ 00
07Dion SmithTeam BikeExchange+ 00
08Clément VenturiniAG2R Citroën Team+ 00
09Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 00
10Jacopo MoscaTrek-Segafredo+ 00

1. etapa Okolo Romandie 2021 – priebežné poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Rohan DennisINEOS Grenadiers04:18:06
02Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 09
03Richie PorteINEOS Grenadiers+ 09
04Remi CavagnaDeceuninck-Quick Step+ 11
05Peter SaganBORA-hansgrohe+ 12
06Jan TratnikBahrain Victorious+ 13
07Patrick BevinIsrael Start-Up Nation+ 14
08Jesus HerradaCofidis+ 14
09Marc HirschiUAE Team Emirates+ 15
10Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 15
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár