1. etapa Okolo Slovenska 2021: Hodeg oslavuje, Sagan druhý

Okolo Slovenska 2021
José Alváro Hodeg 1. etapa Okolo Slovenska 2021

zdroj: © Jan Melicher, okoloslovenska.com

1. etapa Okolo Slovenska 2021 sa skončila hromadným šprintom v Košiciach. Najrýchlejší bol Kolumbijčan José Alváro Hodeg (:dqt:), ktorý dnes oslavuje svoje 25. narodeniny. Peter Sagan (BOH) skončil na druhej priečke.

Tím Deceuninck – Quick-Step pripravil svojmu lídrovi ideálny lead-out, na ktorom sa podieľali druhý muž prológu Jannik Steimle (:dqt:) a posledným rozbiehačom bol spoľahlivý Michael Mørkøv (:dqt:). Kolumbijčan Hodeg mal vo finálnych 150 metroch najlepší priestor pre šprint a potvrdil svoju rýchlosť.



Peter Sagan bol v háku Hodega, ale v posledných päťdesiatich metroch nedokázal nájsť priestor ani zrýchlenie. Po desiatej priečke z prológu získal slovenský šampión svoje najlepšie umiestnenie pri premiére na domácich pretekoch.

Alváro Hodeg sa vďaka piatemu miestu v prológu a 10 bonusovým sekundám v cieli dostal na čelo celkového poradia. Peter Sagan získal v cieli 6 bonifikačných sekúnd a je na druhej priečke. Na prvého jazdca má stratu 6 sekúnd. Vďaka účasti v úniku a zbieraniu sekúnd na šprintérskych prémiách je so stratou 8 sekúnd na treťom mieste 22-ročný Nór Eirik Lunder (Gazprom-RusVelo).

Nalini - procycling

V etape skončil na treťom mieste Juhoafričan Reinardt Janse Van Rensburg  (:tqa:), ktorý využil skorý štart štvrtého Holanďana Ceesa Bola (DSM). Mørkøv skončil piaty.

Priebežný líder Kaden Groves (:bex:) skončil až na 13. mieste a prišiel o žltý dres.

José Alváro Hodeg po 1. etape:

„Moji kolegovia sa o mňa stále starali. Vedeli sme, že Bora bude chcieť pre Petra tvrdo ťahať na stúpaní. Tento tím síce opustím, ale ako som povedal Patrickovi [Lefeverovi], chcem sa v posledných pretekoch snažiť čo najviac. Som veľmi šťastný a chcem poďakovať všetkým kolegom a tímu,“ uviedol Hodeg v televíznej reakcii.

Peter Sagan:

„Priestoru tam bolo, ale mal som vyštartovať viac napravo, nie sa držať za Alvárom. V závere som tam ostal trochu zavretý. Zajtra bude ďalšia. Boli sme tri či štyri tímy, ktoré sme kontrolovali etapu,“ povedal Sagan pre organizátorov.

Video z cieľa:

Ako dnes prebehla 1. etapa Okolo Slovenska 2021?

Okolo Slovenska 2021 1. etapa – profil:

1. etapa Okolo Slovenska 2021 profil

Prvá riadna etapa bola rovinatá, mala 158 km.

Viedla po okolí Košíc, zašlo sa aj do Medzeva, Gelnice, Margecian alebo Kysaku. Prvá časť bola zvlnená, najťažším bodom dňa bolo stúpanie na Štós (7,6 km – 4,7%). 40 km do cieľa vrcholil kopec na Klenov (5 km – 5,8%). Potom sa do Košíc išlo po klesaní zo severnej strany. Finiš bol do roviny na Rooseveltovej ulici.

Osem ľudí na čele

Na čele sa po štarte na Moldavskej ulici dostal na čelo osemčlenný únik.

Martin Haring (Dukla Banská Bystrica), Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane), Roger Adria Oliveras a Jaime Castrillo Zapater (obaja Equipo Kern Pharma), Eirik Lunder (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski), Dylan Sunderland (Qhubeka NextHash) a Gabriele Petrelli (Cycling Team Friuli ASD)

Počas dňa mali náskok dvoch až troch minút.

1. etapa Okolo Slovenska 2021 únik
© Igor Stancik – Tour of Slovakia

Jai Hindley spadol

Jedno z najväčších mien na pretekoch muselo odstúpiť hneď v prvej časti etapy. Austrálčan Jai Hindley (DSM) spadol a podľa našich informácií si zlomil kľúčnu kosť.

Pre druhého muža Giro d’Italia 2020 sa pravdepodobne aj skončila cesta v tíme DSM. Na začiatku ďalšieho roka prestúpi do tímu BORA – hansgrohe.

Nalini - procycling

Andrea Garosio  novým kráľom hôr

Na štyroch vrchárskych prémiách bol najaktívnejší Talian Andrea Garosio (Bardiani CSF Faizane) a do druhej etapy sa oblečie v drese s červenými bodkami.

BORA – hansgrohe a BikeExchange kontrolujú

Náskok úniku mali pod kontrolou tímy BikeExchange, za ktorý jazdí Kaden Groves (:bex:) – víťaz včerajšieho prológu. Peter Sagan (BOH) cítil šancu na etapový triumf a jeho tím sťahoval únik.

1. etapa Okolo Slovenska 2021
© Jan Melicher, okoloslovenska.com

Trojica odoláva, ale bola dostihnutá

Jaime Castrillo Zapater (Equipo Kern Pharma), Dylan Sunderland (Qhubeka NextHash) a Carl Frederik Hagen (Israel Start-Up Nation) sa v posledných dvadsiatich kilometroch osamostatnili a držali sa na čele pretekov. Ich náskok sa však držal len na úrovni 15 sekúnd.

Zriedený pelotón bol ale vedený tímami BORA – hansgrohe, Team BikeExchange a Deceuninck – Quick-Step.

5 kilometrov pred cieľom bola trojica dostihnutá a do Košíc postupovala veľká skupina.

Rýchlostné rozuzlenie

Až v poslednom kilometri sa na čele sformoval vlak Deceuninck – Quick-Step: Steimle – Morkov – Hodeg. Peter Sagan sa v zákrute prepadol až na ôsmu pozíciu, za vlak tímu DSM Casper Pedersen – Cees Bol.

270 metrov pred cieľom začal Bol šprintovať, Sagan sa posadil za Hodega, ktorý sa až 150 metrov pred koncom ukázal spoza závetria Morkova a potvrdil svoju pozíciu aj rýchlosť.

25-ročný Kolumbijčan získal tretie víťazstvo v sezóne, ktorá mu najprv nevychádzala. V poslednom mesiaci sa však ozval na Tour de l’Ain a dobre obsadených pretekoch Grote Prijs Marcel Kint. Ohlásil prestup do UAE Team Emirates, ale so svojím belgickým tímom sa ešte lúči vo víťaznom štýle.

Meno Hodeg sa číta ako ‚hodž‘. Jeho rodina emigrovala zo Škótska pod menom Hodge, ale migračné úrady urobili preklep.

1. etapa Okolo Slovenska 2021 – výsledky:

Čo na cyklistov čaká zajtra, v piatok?

Pokračuje sa od Spišského Podrhadia cez Tatry, finišuje sa v Dolnom Kubíne. Aj keď v strede sa nachádzajú viaceré stúpania, o víťazstvo by mala bojovať väčšia skupina v hromadnom dojazde. 2. etapa Okolo Slovenska 2021 ešte viac napovie o tom, kto má v nedeľu šancu získať žltý dres.

 

Profily, foto: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár