1. etapa Okolo Valencie 2023: Biniam Girmay dal o sebe opäť raz vedieť

1. etapa Okolo Valencie 2023

zdroj: https://twitter.com/IntermarcheCW/status/163232/photo/1

1. etapa Okolo Valencie 2023 odštartovala už 74. ročník prípravného španielskeho etapáku. Z víťazstva sa radoval 22-ročný Eritrejčan Biniam Girmay (ICW), ktorý skorým nástupom v záverečnom hromadnom šprinte zaskočil súperov. Na druhom mieste sa umiestnil Olav Kooij (:tjb:) a tretí Ivan Garcia Cortina (MOV). 

Olav Kooij sa po etape nechal počuť, že svoj šprint nenačasoval úplne správne a ideálne, pričom uznal kvality dnešného víťaza. Verí, že v ďalších etapách sa hromadný šprint bude vyvýjať v jeho prospech.

1. etapa Okolo Valencie 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/vuelta-a-la-comunidad-valenciana/2023/stage-1/today/profiles

Postupný rozbeh

Cyklistický pelotón sa na takmer 200 kilometrov dlhú trať vydal trošku opatrne. Bolo to spôsobené najmä rovinatým profilom prvej polovici etapy. Väčšie súboje sa očakávali v druhej polovici etapy, kde cyklisti museli zdolať viacero klasifikovaných stúpaní.

Soler sa zameral na vrchárske body

Prvé klasifikované stúpanie vyviezlo pretekárov na kopec Puerto de Rates (2. kategória). Cenné body do vrchárskej súťaže získal Marc Soler (UAD). Na druhej horskej prémii (Puerto Bernia; 3. kategória) sa zas víťazom stal Gino Mäder (TBV). Marc Soler bral 3. miesto.

Napriek členitému profilu sa cyklisti netrúsili do menších skupiniek, pelotón vedený tímami Bahrain – Victorious a Jumbo – Visma jazdil v konštantnom tempe. Diváci v cieli tak vyčkávali na hromadný dojazd, v ktorom sa podľa papierových predpokladov očakávalo víťazstvo Olava Kooija (:tjb:).

Záver v Altee

Ako naznačoval priebeh celej etapy, fanúšikovia sa dočkali záverečného hromadného šprintu. Skvelú tímovú podporu mal Olav Kooij a taktiež Eritrejčan Biniam Girmay (ICW), víťaz etapy na minuloročnom gire. Napokon šprintérske vlaky nezohrali nesmierne výraznú rolu, nakoľko Biniam Girmay spustil svoj šprint ďaleko pred cieľom, čo prekvapilo ostatných adeptov na etapový vavrín. Zatiaľ čo sa 22-ročný Afričan čoraz viac približoval k svojmu ďalšiemu európskemu triumfu, jeho rivali zvádzali už len boj o zvyšné miesta na pódiu. Girmay zvíťazil jednoznačne. Druhý finišoval Olav Kooij a tretí Ivan Garcia Cortina (MOV).

 

1. etapa Okolo Valencie 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

3. etapa Saudi Tour 2023 spoznala zaujímavého víťaza.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár