3. etapa Saudi Tour 2023: Søren Wærenskjold sa teší z prvého víťazstva v kariére

3. etapa Saudi Tour 2023

zdroj: https://twitter.com/thesauditour/status/1888

3. etapa Saudi Tour 2023 vyvrcholila typicky klasikárskym finále na strmom krátkom stúpaní. Dobre sa v ňom ukazoval Zdenek Štybar (JAY), no ako prvý cieľovú čiaru preťal Søren Wærenskjold (UNO-X Pro Cycling Team), pre ktorého je to vôbec prvé profesionálne víťazstvo. Druhý finišoval Talian Jonathan Milan (TBV), ktorý sa zajtra oblečie do dresu lídra pretekov. Tretí skončil Cees Bol (AST).   

3. etapa Saudi Tour 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-saudi-arabia/2023/stage-3/today/profiles

Slávnostný štart:

Pod kontrolou pelotónu

Celodenný únik v tretej etape pozostával z pätice pretekárov v zložení Azzam Alabdulmunim, Antonio Barac, Txomin Juaristi, Giulio MasottoMasaki Yamamoto. Na pelotón si vzornou spoluprácou dokázali vybudovať náskok aj viac ako šesť minút. Na čele pelotónu pracovala najmä stajňa Jayco AlUla v prospech priebežného lídra pretekov Dylana Groenewegena, ktorý síce v dnešnej etape nepatril medzi najväčších favoritov na víťazstvo.

Preteky sa teda vyznačovali pokojom a od atraktivity mali miestami veľmi ďaleko. Menším oživením boli ťavy a jazdci v úniku, ktorí mali možnosť bojovať na šprintérskych prémiách. Prvé dve z troch vyhral Txomin Juaristi (Euskaltel – Euskadi), ktorý z pôvodného úniku dokázal na čele pretekov zotrvať najdlhšie. Bolo to presne do méty 34 kilometrov pred cieľom, kedy predné rady pelotónu okupovali zástupcovia viacerých tímov.

Záver

Ako už bolo spomenuté, záver poriadne okorenilo stúpanie o dĺžke 700 metrov s priemerným sklonom 7%. Noň sa však nedostal Ryan Gibbons (UAD), ktorý mal 4 kilometre pred cieľom technické problémy. Ako prvý prekvapivo zaútočil Pascal Ackermann (UAD), no jeho útok tieňoval Zdenek Štybar (JAY). Český klasikár sa rýchlo osamostatnil no za pár desiatok metrov sa k nemu dotiahol Santiago Buitrago. Ten mu však neprestriedal, a preto ich početná skupina zo zadu pohltila. V nej sa už nenachádzal Dylan Groenewegen (JAY).

Nachádzal sa v nej Jonathan Milan (TBV), ktorý svoj šprint začal ako prvý. Dlho to vyzeralo, že to Talian dotiahne do víťazného konca a pripíše si už druhé víťazstvo na Arabskom polostrove. Realitou sa to však nestalo, pretože etapový vavrín v šprinte vydoloval Søren Wærenskjold (UNO-X Pro Cycling Team). Milanovi ostalo druhé miesto, no ako náplasť mu je dres priebežného lídra. Tretí finišoval Cees Bol (AST), podobne ako včera.

3. etapa Saudi Tour 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár