1. etapa Paríž – Nice 2021. Veľa pádov a iba jeden víťazný Sam Bennett

Paríž - Nice 2021
1. etapa Paríž - Nice 2021

zdroj: https://twitter.com/cyclecollective/status/1368596941165096960/photo/1

V nedeľu 7. marca bola na programe 1. etapa pretekov Paríž – Nice 2021, ktorá cyklistov previedla po okolí hlavného mesta Francúzska a kaštieľa vo Versailles. Profilovo išlo o rovinatú etapu, avšak s množstvom malých krátkych stúpaní, ktoré ponúkali možnosť zaútočiť pár kilometrov pred cieľom. Napokon však cyklisti prišli do cieľa v Saint-Cyr-L´Ecole v jednej skupine, a teda záver dnešnej etapy bol v podobe hromadného šprintu. V ňom svoju dominanciu a absolútnu najvyššiu rýchlosť ukázal Ír Sam Bennett (:dqt:). Rýchlym a do bodky načasovaným šprintom nedal nikomu ani malú nádej na zisk etapového vavrína.

Okrem výkonu Sama Bennetta v závere sme však v priebehu etapa videli viacero nepríjemných pádov. V jednom z nich skončil aj Richie Porte (:ins:) a podľa toho, ako sa zdvíhal zo zeme, jednoduchý pád to nebol. Richie neskôr po páde ešte vysadol na bicykel, ale o pár kilometrov musel opustiť pelotón smerujúci na riviéru za slnkom.

 

Ostatní jazdci, ktorí okúsili, že francúzska zem je naozaj tvrdá, neboli nútení odstúpiť a pokračujú ďalej.

Profil etapy

Obrázok
https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1368456396228988930/photo/1

 

Priebeh etapy

Etapa merala 166 kilometrov a únik sa vytvoril už na méte 150 kilometrov do cieľa. Z pelotónu si nastúpil iba jeden pretekár a to Fabien Doubey (Total Direct Energie). Tento mladý Francúz zotrval osamote v celodennom úniku až do poslednej štvrtiny etapy. Jeho časový náskok na hlavné pole sa dlhú dobu držal na úrovni piatich minút. Na čele pelotónu po celý deň pracovali najmä šprintérske tímy.

57 kilometrov do cieľa z pelotónu zaútočil Belgičan Philippe Gilbert (:lts:), ktorý „etapák“ Paríž – Nice zvolil ako prípravu na nadchádzajúce jarné klasiky. Za Belgičanom sa vydal aj jeho tímový kolega Stefano Oldani. Neskôr rady tohto dua rozšírila dvojica v zložení Anthony Perez (COF) a Chris Lawless (Total Direct Energie) a postupne sa dotiahla na osamoteného Fabiena z celodenného úniku. V pelotóne v tom čase najviac pracovala francúzska stajňa Groupama – FDJ pre svojho šprintéra Arnauda Demara. Časový rozostup bol približne polminútový.

27 kilometrov na pásku z čela odpadol Fabien Doubey a Chris Lawless, a teda vpredu ostala iba trojica, ktorá bola na poslednom stúpaní aj tak pohltená. Ihneď po konsolidácii pelotónu 25 kilometrov do cieľa odvážne nastúpil Kobe Goossens (:lts:). Napokon ani tento cyklistický atak nenašiel pochopenie u šprintérskych tímov, ktoré sa postarali o to, že boj o cieľovú pásku zorganizovali ich šprintéri.

Záverečný šprint

Najlepšiu pozíciu pár metrov pred páskou mal Pascal Ackermann (BOH), ktorému však došli sily v momente, kedy ostatní len ešte spúšťali svoj záverečný šprint. A teda sa ukázalo, že nemecký rýchlik opäť takticky nezvládol načasovanie záveru. Na zadnom kolese mal nalepeného Sama Bennetta (:dqt:), ktorý ako raketa vystrelil vpred a nedal tak šancu iným šprintérom.

O dĺžku bicykla porazil druhého Francúza Arnauda Demara (FDJ) a tretieho Austrálčana Madsa Pedersena (:tfr:). Pascal Ackermann z Bory napokon obsadil až šieste miesto. Dobrý výsledok zaznamenal André Greipel (:isn:), ktorý skončil v druhej polovici top 10 etapy.

Čo sa týka celkového poradia, zajtra uvidíme v žltom drese jazdiť práve Íra Sama Bennetta, ktorý je momentálne najrýchlejší muž planéty. To by mal potvrdiť aj v zajtrajšej rovinatej etape.

1. etapa Paríž – Nice 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Sam BennettDeceuninck-Quick Step03:51:38
02Arnaud DémareGroupama-FDJ
03Mads PedersenTrek-Segafredo
04Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix
05Bryan CoquardB&B Hotels
06Pascal AckermannBORA-hansgrohe
07Phil BauhausBahrain Victorious
08Christophe LaporteCofidis
09André GreipelIsrael Start-Up Nation
10Rudy BarbierIsrael Start-Up Nation
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár