Paríž – Nice 2021 preview: Súboj sa vracia na Valdeblore La Colmiane

Paríž - Nice 2021
Paris - Nice 2021

zdroj: https://twitter.com/Cyclingnewsfeed/status/1367399046147674113/photo/1

Už túto nedeľu 7. marca odštartuje 79. ročník cyklistických pretekov Paríž – Nice 2021. Toto športové podujatie, ktoré sa každoročne koná od roku 1933, sa taktiež prezýva ako preteky za slnkom, keďže cyklisti počas ôsmych etáp smerujú zo sivastého severu na slnkom zaliatu francúzsku riviéru. Nie vždy však počasie hrá s cyklistami rovnaké karty, a preto sa v histórii veľakrát stalo, že posledné etapy skôr pripomínali preteky v Anglicku než na juhu Francúzska.

Každý ročník pretekov Paríž – Nice pozostáva z 8 etáp, ktoré zavedú cyklistov od okolia Paríža do pohorí ako Centrálny masív, Franská Jura či Alpy. Nechýbajú však ani klasikárske etapy či etapy vyhovujúce šprintérom. V marci sa každoročne pelotón pasuje s tvrdým vetrom a tak ani rovinaté etapy nebývajú prechádzkou ružovým sadom.

Poslední piati víťazi Paríž – Nice

2020: Maximilian Schachman (posledné víťazstvo v cyklistike pred korona pauzou)
2019: Egan Bernal
2018: Marc Soler
2017: Sergio Henao
2016: Geraint Thomas
Medzi celkovými víťazmi by sme taktiež mohli nájsť Alberta Contadora, Richieho Porta či Alexandra Vinokourova. Najviac celkových víťazstiev na týchto pretekoch má Ír Sean Kelly a to až rekordných 7, pričom všetky získal v rade. Úspešní taktiež boli Jacques Anquetil (5 triumfov) a Eddy Merckx (3 triumfy). Krajinou s najväčším počtom víťazstiev je krajina galského kohúta.

Paríž – Nice 2021:

dátum: 7. marec – 14. marec

počet etáp: 8

celková dĺžka: 1 232 kilometrov

kategória: Men Elite

Live prenos, vysielanie: všetky etapy naživo na Eurosport 1 alebo Eurosport Player

Koniec etáp: približne o 17:00

Trasa Paríž – Nice 2021

Mapa Paríž - Nice 2021
Mapa Paríž – Nice 2021. zdroj: A.S.O
  1. etapa: Saint-Cyr-L’École – Saint-Cyr-L’École (165,8 km; zvlnená)
  2. etapa: Oinville-sur-Montcient – Amilly (188 km; rovinatá)
  3. etapa: Gien – Gien (14,4 km; časovka jednotlivcov)
  4. etapa: Chalon-sur-Saône – Chiroubles (187,6 km; kopcovitá)
  5. etapa: Vienne – Bollène (200,2 km; rovinatá)
  6. etapa: Brignoles – Biot (202,4 km; kopcovitá)
  7. etapa: Nice – Valdeblore La Colmiane (166,5 km; horská)
  8. etapa: Nice – Nice (110,5 km; kopcovitá)

1. etapa

1. etapa Paríž - Nice 2021.
1. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

V prvej etape Paríž – Nice 2021 na cyklistov čaká zvlnená rovina, ktorá môže vyhovovať klasikárom. Taktiež praje celodennému úniku, avšak vzhľadom k tomu, že je prvá etapa, pelotón si pravdepodobne bude chcieť postrážiť únik a šprintérske tímy sa budú snažiť pripraviť dobú pozíciu pre svojho šprintéra v závere. Predsa len v 79. ročníku pretekov za slnkom nie je veľa príležitostí pre rýchlych jazdcov.

2. etapa

2. etapa Paríž - Nice 2021
2. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

Druhá etapa sa bude profilovo sčasti podobať tej prvej s tým rozdielom, že táto etapa bude jednoznačne v hľadáčiku čistokrvných šprintérov. A teda celkové poradie sa v prvých dvoch etapách ešte samozrejme nerozhodne. Opäť, pozor na prípadný silný vietor!

3. etapa

3. etapa Paríž - Nice 2021
3. etapa Paríž – Nice 2021 (individuálna časovka). zdroj: ©A.S.O

Test pre jazdcov pre celkové umiestnenie prichádza v tretej etape v podobe 14-kilometrov dlhej časovky jednotlivcov so záverečným miernym stúpaním, ktoré však stanoví dostatočne silné základy pomaly sa rysujúceho celkového poradie.

4. etapa

4. etapa Paríž - Nice 2021
4. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

Štvrtá etapa si pre cyklistov pripravila naozaj ťažký profil, keďže v jej itinerári sa nachádza až 6 klasifikovaných stúpaní druhej kategórie a záverečné stúpanie prvej kategórie. To však nie sú všetky kopce, ktoré cyklisti budú musieť zvládnuť. Množstvo malých „brdkov“ ani nie je označených za stúpanie, no určite dokážu vysiliť pretekárov. Etapa praje agresívnym jazdcom, puncheurom a milovníkom útokov.

5. etapa

5. etapa Paríž - Nice 2021
5. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

Po ťažkej 4. etape si cyklisti „oddýchnu“ na rovine v piatej etape i keď jej záver môže predznamenať nástupy niektorých cyklistov.

6. etapa

6. etapa Paríž - Nice 2021
6. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

V 6. etape cyklisti vystúpia do nadmorskej výšky nad 1000 metrov nad morom, no napriek tomu nejde o výraznú horskú skúšku pre cyklistov. Je to spôsobené najmä tým, že dominantné kopce sú situované síce v druhej polovici etapy ale ďaleko od cieľa. Celkové poradie teda by sa nemalo otriasať v základoch.

7. etapa

7. etapa Paríž - Nice 2021
7. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

Kráľovská horská klasická skúška pretekov za slnkom. Aj takto by sa dala opísať predposledná etapa, ktorá už tradične začína v meste Nice a končí v blízkych kopcoch Álp. Jedným z nich je aj Valdeblore La Colmiane (stúpanie prvej kategórie), kde budú cyklisti finišovať. Finále príde po kopci s 16,3 km o 6,3%. Očakáva sa, že toto stúpanie, ktoré sa vracia do itinerára, najviac prehovorí do celkovej klasifikácie.

8. etapa

8. etapa Paríž - Nice 2021
8. etapa Paríž – Nice 2021. zdroj: ©A.S.O

Posledná etapa „etapáku“ za slnkom opäť nevyjde zo svojej tradičnej a rokmi zakorenenej podstaty, pretože opäť prevedie pretekárov v okolí mesta Nice cez kopce ako Col d´Eze či Côte de Pelle. Všetko sú to veľmi známe stúpania, ktoré boli zakomponované aj do úvodu minuloročnej Tour de France. Síce ide o poslednú etapu, aj na jej trati môže dôjsť k viacerým útokom rôznych cyklistov, ktorí sa budú snažiť ešte vylepšiť si finálne postavenie v celkovom poradí.

Top favoriti pre celkové poradie

Medzi top favoritov na zisk žltého dresu musím zaradiť cyklistov, akými sú víťaz Vuelty Primož Roglič (:tjb:) a víťaz Gira Tao Geoghegan Hart (:ins:). Vlaňajší víťaz Maximilian Schachmann (BOH), David Gaudu (FDJ),Guillaume Martin (COF) či Waren Barguil (Arkéa  Samsic). Po rozohraní sa v kopcoch ukáže Alexander Vlasov (AST).

Primož Roglič 1. etapa Vuelta 2020
Roglič zažije premiréru v sezóne, ale aj na pretekoch Paríž – Nice. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Prekvapiť môžu jazdci ako Wout Poels (TBV), Dylan Teuns (TBV), Brandon McNulty (:uae:), David de la Cruz (:uae:), Sergio Aru (:tqe:), Pierre Latour (Total Direct Energie).

Top šprintéri

Sam Bennett (:dqt:), Arnaud Démare (FDJ) – to je najvýraznejšia dvojica zo širokého šprintérskeho poľa. Prvý menovaný Ír má na konte už dve etapy z UAE Tour, pričom Francúz tesne minul triumf na Tour de la Provence.

Sam Bennet v 6. etape UAE Tour. zdroj: Tim de Waele/Getty Images

Ďalej zas musíme zaradiť také mená ako John Degenkolb (:lts:), Alexander Kristoff (:uae:), Giacomo Nizzolo (:tqa:), Pascal Ackermann (BOH), Christophe Laporte (COF),  Rudy Barbier (:isn:), Luka Mezgec (:bex:), Cees Bol (:dms:), Mads Pedersen (:tfr:) či Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic).

Cenné dresy

Žltý dres – pre celkového víťaza s najnižším celkovým časom
Bodkovaný dres
– pre víťaza vrchárskej bodovacej súťaže
Zelený dres – pre víťaza šprintérskej bodovacej súťaže
Biely dres – pre najlepšieho jazdca do 25 rokov

©A.S.O./F.Boukla
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár