1. etapa Santos Tour Down Under 2023: Phil Bauhaus ovládol tesný šprint

1. etapa Santos Tour Down Under 2023

zdroj: https://twitter.com/tourdownunder/status/07073/photo/1

1. etapa Santos Tour Down Under 2023 priniesla množstvo, no v závere diváci mohli sledovať hromadný šprint, z ktorého ako víťaz vzišiel Phil Bauhaus (TBV). V jeho tesnom závese cieľovú pásku preťali domáci Caleb Ewan (Lotto – Dstny) a tretí Michael Matthews (JAY), ktorý sa tak posúva v celkovom poradí na priebežne druhé miesto. Alberto Betiol (EFE) sa v okrovom drese lídra pretekov predstaví i v ďalšej etape.   

Slovák Martin Svrček (SOQ) finišoval podobne ako včera na 111. mieste.

Vyjadrenie víťaza

„Dnes to bolo super nervózne, veľa chalanov, žiaľ, aj spadlo. Ja som spadol dosť zle, ako keby to bol veľký náraz, ale mohol som sa rýchlo pozviechať. Tím odviedol naozaj dobrú prácu. V poslednom kole sme boli vždy vpredu. Na Schwalbe Classic som čakal príliš dlho, a tak som dnes šprintoval len 300 metrov do cieľa. Bolo to naozaj blízko ku Calebovi Ewanovi, ale áno, som veľmi šťastný.“

1. etapa Santos Tour Down Under 2023 – priebeh

https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2023/stage-1/today/profiles

Ostrý štart:

Osamotený Nans Peters sa vyhýbal pádom

Do celodenného úniku sa prebojoval len Francúz Nans Peters (ACT), ktorý si zakrátko vybudoval takmer náskok piatich minút. Jeho „výlet“ však bol pelotónom kontrolovaný a to aj napriek vysokej miere tenzity. Tá sa prejavila vo viacerých pádoch zväčša v zadnej časti pelotónu. V jednom z nich (na méte cca 60 kilometrov pred cieľom) bol zapletený aj Kaden Groves, ktorý však svoje postavenie v priebežnej TOP 10 dokázal udržať. Robert Gesink také šťastie nemal a nepríjemne sa na hlave zranil.

O body do vrchárskej súťaže mal najväčší záujem Alessandro Covi (UAD).

Záver

Pelotón sa do záverečného hromadného šprintu začal formovať už 20 kilometrov pred cieľom. V samotnom šprinte sa na zemi ocitol ešte Jordi Meeus (BOH), čo len podčiarklo veľkúp nervozitu v pelotóne. Najvyššiu rýchlosť mal Caleb Ewan, prezývaný aj ako vrecková raketa, no v úplnom finále bol rýchlo osamotený. Blízko bol aj Michael Matthews, no šprint správne nenačasoval. Práve to bola dnešná silná doména Phila Bauhausa, ktorý dvoj šprint spustil v pravý čas 300 metrov pred cieľovou páskou.

1. etapa Santos Tour Down Under 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 2. etapa, ktorá profilovo bude podobná tej dnešnej. Michael Matthews sa teda opäť pobije o vylepšenie svojej pozície v celkovom poradí.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár