Santos Tour Down Under 2023 Preview: Martin Svrček zažije veľkú premiéru

Santos Tour Down Under 2023

zdroj: https://twitter.com/soudalquickstep/status/1548/photo/1

Nový cestný cyklistický kalendár odštartuje už 17. januára 23. ročníkom pretekov Santos Tour Down Under. Po dvoch rokoch neúčasti zahraničných cyklistov sa cesty Austrálie poblíž mesta Adelaide opäť otvárajú svetovej cyklistickej smotánke. Na čo sa slovenskí fanúšikovia môžu tešiť, je účasť Martina Svrčeka, ktorý si tak objazdí premiéru na etapových pretekoch World Tour. Sezóna 2023 začína!

História Santos Tour Down Under

Podujatie sa prvýkrát uskutočnilo v roku 1999 a prvým víťazom sa stal Stuart O’Grady. Odvtedy sa podujatie medziročne rozrástlo až na najväčšie cyklistické preteky na južnej pologuli súčasnosti. Od roku 2006 pretekári bojujú o ikonický dres (Ocher Leader’s Jersey), ktorý má  okrovú farbu symbolizujúcu austrálsku kultúru a históriu. V roku 2008 sa preteky stali súčasťou UCI World Tour kalendára.

Čo sa týka cyklistiek, v roku 2011 podujatie zahŕňalo Rendition Homes – Santos Womens Cup, sériu ženských pouličných kriteriálnych pretekov, čo znamená, že sa na podujatí prvýkrát zúčastnili profesionálne cyklistky. Zvíťazila domáca Austrálčanka Chloe Hoskingová. V roku 2015 boli každoročné ženské preteky založené ako súčasť Národnej cestnej série a v roku 2016 získali štatút UCI 2.2. a neskôr UCI 2.1 už ako Santos Women’s Tour Down Under. Zaujímavosťou je, že toto podujatie je vôbec prvé, ktoré umožnilo ženám bojovať o rovnakú finančnú odmenu ako muži.

Víťazi Santos Tour Down Under

Santos Tour Down Under 2023 – parametre

  • Začiatok: 17. januára (utorok)
  • Koniec: 22. januára (nedeľa)
  • Ročník: 23.
  • Typ: etapové preteky
  • Počet etáp: 5 + prológ
  • Krajina: Austrália
  • Kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour

Santos Tour Down Under 2023 – trasa

Mapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2023/gc/today/overview-profiles

Prológ

https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2023/prologue/today/profiles

Podujate „odštartuje“ už 14. januára a to kritériom v meste Adelaide, kde sa o dva dni neskôr dozvieme aj meno prvého držiteľa okrového dresu. Oblečie si ho víťaz prológu o dĺžke necelých 6 kilometrov.

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2023/stage-1/today/profiles

Síce etapa na prvý pohľa vyzrá ako klasikárska, v cieli sa predpokladá víťazstvo šprintéra. Na pretekárov čaká 149 kilometrov.

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2023/stage-2/today/profiles

Najdlhšia etapa prevedie pretekárov pozdĺž pobrežia až do Victor Harbor. Finišovať sa bude na rovine, no profil nasvedčuje, že to bude deň skôr pre vrchárov a jazdcov z úniku.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2023/stage-3/today/profiles

Šanca pre neskorý únik prichádza aj v tretej etape kvôli prudkému stúpaniu len 6 kilometrov pred cieľom.

4. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2023/stage-4/today/profiles

Neobyčajne tradičná etapa… aj takto by sa dala ocharakterizovať 4. etapa, ktorá síce nesie v názve pojem Willunga, no známe stúpanie Willunga Hill tento rok cyklisti nebudú zdolávať. Namiesto toho ich do cieľa privedie tiahle stúpanie, ktorému môžu odolať aj šprintéri.

5. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-down-under/2023/stage-5/today/profiles

Najťažšia skúška príde až na záver 23. ročníka. Pretekári budú musiež zdolať dokopa až 5 stúpaní vrátane toho cieľového, kde spoznáme nielen víťaza kráľovskej etapy ale taktiež celkového víťaza najprestížnejších etapových pretekov v Austrálii.

Santos Tour Down Under 2023 – favoriti

Medzi top favoritov 23. ročníka musíme zaradiť vrchárov ako Jai Hindley (BOH), šampión z minuloročného Gira, ktorý si po nie celkom vydarenej Vuelte bude chcieť napraviť chuť a pripraviť sa na sezónu. Podobne na tom budú aj Pello Billbao, George Bennett či Simon Yates.

Tím INEOS Grenadiers sa bude pokúšať o pokračovanie vo víťaznej šnúre. Dnes už neaktívneho velikána Richieho Porta, ktorý ukončil kariéru minulý rok, môžu napodobniť Ethan Hayter či Thomas Geraint.

Spomedzi šprintérov sa na rýchle koncovky etáp teší domáce duo Caleb Ewan a Michael Matthews. Konkurentom im bude Phil Bauhaus, Bryan Coquard či Jordi Meeus.

Pozrite tiež:

Rozhovor s Petrom Saganom pred sezónov 2023.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár