1. etapa Tirreno – Adriatico 2021: Van Aert vyhral šprint, Sagan jedenásty

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Peter Sagan (BOH) v prvých pretekoch sezóny skončil na 11. mieste. 1. etapa Tirreno – Adriatico 2021 bola šprintérska, vyhral ju Belgičan Wout van Aert (:tjb:). Za ním došli Caleb Ewan (:lts:) a Fernando Gavíria (:uae:).

Dlhá rovina v Lido Di Camaiore ponúkla ideálnu možnosť pre najrýchlejších mužov. Celý pelotón sa chaoticky pripravoval na rýchlu koncovku. Wout van Aert sa 250 metrov pred cieľom odpútal od šprintérskeho vlaku Kolumbijčana Gavíriu a vyrazil na vzduch. Svojím typickým, silovým šprintom už pred seba nikoho nepustil. 26-ročný vyslovený univerzál vyhral svoje prvé preteky v sezóne.

Na čiare ešte zrýchľoval Caleb Ewan, ale na skvelé načasovanie dnešného víťaza nemal nárok. Austrálčan doplatil na svoju zlú pozíciu dotiahol sa na druhé miesto. Gavíria aj napriek kvalitnej tímovej podpore nepreukázal najrýchlejšie nohy.

Peter Sagan sa počas celej prípravy šprintu držal za kolesami tímu Deceuninck Quick-Step. V závere sa Slovák zavesil za Ewana, ale ten unikol príliš rýchlo a jazdec BORA – hansgrohe bol v tom momente zamknutý medzi Hugom Hoffsteterom (:isn:) a Davidem Ballerinim (:dqt:). To, že sa 31-ročný Sagan vypracoval na priečky, z ktorých by za iných okolností mohol špurtovať naplno, je po prekonaní covid-19 sľubným znamením do ďalších pretekov.

Zajtra je na programe etapa s klasikáskym záverom do kopca. Kompletný prehľad etáp nájdete na tomto odkaze.

Ako prebehla 1. etapa Tirreno – Adriatico 2021?

Prvé preteky Sagana v tomto roku

Po prekonaní covid-19 a viacerých dní bez tréningu sa Peter Sagan konečne dostal k pretekom.

Filippo Ganna Peter Sagan 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Filippo Ganna a Peter Sagan počas 1. etapy T-A. zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

„Každý rok je iný. Tento rok som mal trochu smolu, ale aj šťastie. Mal som covid a teraz som tu, po mesiaci a pol na Gran Canarii. Som tu, aby som nazbieral pretekársky rytmus a kilometre. Uvidíme, ako to pôjde,“ povedal Slovák pred etapou.

Štartová listina bola jedna z najlepších za posledné roky. V siedmich etapách sa predstavia aj Pogačar, Bernal, Alaphilippe, Van Aert, Van der Poel alebo Nibali.

Prvá šprintérska šanca

Pri Tyrhenskom mori v meste Lido Di Camaiore dnes vyštartovalo 175 jazdcov. V prvej polovici toskánskej trasy sa trikrát prešlo okruhom s trojkilometrovým stúpaním. Po ďalších dvoch kolách okolo štartového mesta sa finišovalo na 8-kilometrovej priamej ceste pri pobreží. Etapa mala 156 kilometrov.

V provincii Lucca dnes bolo pekné počasie. Teplota sa pohybovala okolo 13 ºC. Vo finále fúkal vietor z pobrežia, čo ovplyvnilo samotný výber miesta pri šprinte.

1. etapa Tirreno – Adriatico 2021:

1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
1. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Malý únik na začiatku

Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Vincenzo Albanese, Samuele Rivi (EOLO Kometa), Simone Velasco (Gazprom RusVelo), Jan Bakelants (:iwg:) a Guy Niv (:isn:) vytvorili únik dňa hneď po ostrom štarte.

Po trojici stúpaní Pitoro –  85 km pred koncom – mal únik náskok dvoch minút na pelotón. Tím vedený Albertom Contadorom a Ivanom Bassom EOLO Kometa bude mať v druhej etape vrchársky dres. Prvenstvami na dvoch prémiách a jedným druhým miestom im to zabezpečil Albanese. Šprintérsku prémiu v poslednej tretine si uchmatol Velasco.

Embed from Getty Images

V pelotóne pracovali na dlhých rovinatých častiach hlavne tímy Alpecin-Fenix a Cofidis, ktoré mali v zostavách šprintérov Merliera, respektíve Vivianiho. S 40 km do cieľa bol náskok už len na hranici jednej minúty.

Únik dostihnutý 11 km pred koncom

Išlo o jednoznačne monotónny deň, ktorý sa mal skončiť hektickou šprintérskou koncovkou. Z úniku ako poslední odolávali Bais a Rivi. Dostihnutí boli 11 km na pásku.

Viaceré tímy sa začali formovať v prednej časti pelotónu pred poslednou zákrutou, ktorá prišla 8 km pred finišom. Nechýbali ani BORA – hansgrohe so Saganom, Deceuninck – Quick-Step s Hodegom a Ballerinim či Lotto Soudal s Ewanom, ako aj stále aktívne celky s Merlierom a Vivianim. Činné boli aj tímy okolo jazdcov na celkové poradie ako INEOS Grenadiers, Jumbo-Visma, Movistar alebo Astana Premier-Tech. Každý si chcel zaistiť dobrú a bezpečnú pozíciu vo vysokej rýchlosti.

Na méte 2 km do konca sa na čele zjavil tím Quick Step a na jeho konci sa zdržiaval Peter Sagan. Taktovku neskôr prevzial tím Jumbo a vedľa nich sa vyšvihol tím BORA s tromi jazdcami okolo svojho lídra. Tí ho tradične v predposlednom kilometri opustili a trojnásobný majster sveta si začal vyberať kolesá protivníkov.

Wout van Aert vyhral s dlhým šprintom

Po dobrej práci tímu Jumbo-Visma sa Wout van Aert dostal za vlak UAE Team Emirates. Celok Fernanda Gavíriu po mnohých obmenách na čele napokon viedol pelotón na pásku. 250 metrov pred cieľom zatlačil Van Aert a vypracoval si menší náskok jedného metra. Svoju vysokú rýchlosť udržal až do cieľa.

Gavíria zapol o pár sekúnd neskôr, ale preukázateľne ešte nemá šprintérsku formu ako spred pár rokov. Calebovi Ewanovi sa rozpadol lead-out a silným výkonom sa dotiahol na druhé miesto.

Viviani aj napriek robote tímu počas celej etapy skončil až na 20. mieste. To dokazovalo, že mnohé tímy sa na špici ukazovali až v posledný moment. Najlepšie dnes nezapracoval ani inak spoľahlivý vlak Deceunincku.

Belgický zázrak neprestáva udivovať

Išiel vôbec o druhý závodný deň Van Aerta v tomto roku. Po cyklokrosovej sezóne v decembri a januári trénoval na Tenerife. Na Strade Bianche ho zatienil Mathieu van der Poel, ale Van Aert aj napriek tomu bral štvrté miesto. S ďalšími pretekárskymi dňami sa počítalo, že jeho forma bude postupne stúpať a dostane sa na minuloročný level.

Ešte dnes ráno prebehli belgickými médiami správy o tom, že Van Aert sa na Tirrene zameria na celkové poradie. Nečakalo sa, že sa do modrého dresu oblečie hneď pri prvej príležitosti. Porazil jedných z najlepších šprintérov súčasnosti ako Ewana alebo Merliera rýchlosťou, ale aj pretekárskym výberom miesta doplneným o vysoký výkon, ktorý pri svojej veľkej postave potrebuje vydať. O celkovom poradí sa rozhodne v štvrtej etape, ktorá bude čisto vrchárska. Po nej sa ešte bude o „Neptúnovu trofej“ bojovať v kopcovitej piatej etape a a v záverečnej časovke.

Mathieu van der Poel dnes v šprinte nebol, jeho tím sa spoliehal na šiesto Tima Merliera. Obaja cyklokrosári v posledných týždňoch ukázali formu a ide o najväčších favoritov na nasledujúce klasiky Miláno – San Remo alebo Okolo Flámska.

1. etapa Tirreno – Adriatico 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Wout Van AertJumbo-Visma03:36:17
02Caleb EwanLotto Soudal+ 00
03Fernando GaviriaUAE Team Emirates+ 00
04Andrea VendrameAG2R Citroën Team+ 00
05Luka MezgecTeam BikeExchange+ 00
06Tim MerlierAlpecin-Fenix+ 00
07Alvaro HodegDeceuninck-Quick Step+ 00
08Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step+ 00
09Ivan GarciaMovistar Team+ 00
10Hugo HofstetterIsrael Start-Up Nation+ 00
11Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00

1. etapa Tirreno – Adriatico 2021: celkové poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Wout Van AertJumbo-Visma03:36:07
02Caleb EwanLotto Soudal+ 04
03Fernando GaviriaUAE Team Emirates+ 06
04Simone VelascoGazprom-RusVelo+ 07
05Mattia BaisAndroni Giocattoli-Sidermec+ 08
06Andrea VendrameAG2R Citroën Team+ 10
07Luka MezgecTeam BikeExchange+ 10
08Tim MerlierAlpecin-Fenix+ 10
09Alvaro HodegDeceuninck-Quick Step+ 10
10Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step+ 10

 Výsledky: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár