Tirreno – Adriatico 2021 preview: Sagan, etapy, program

Peter Sagan 1. etapa Okolo Romandie 2021

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Peter Sagan absolvuje prvé preteky v sezóne. V Taliansku sa stretne s bombardérmi z predošlého víkendu a ticho neostanú ani jazdci pripravujúci sa na celkové poradie Grand Tours. V stredu 10. marca štartujú jedny z najprestížnejších etapových pretekov, sedemdňové Tirreno-Adriatico 2021.

10. marca – 16. marca
56.
ročník
1109
kilometrov
Kategória: World Tour
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 alebo Eurosport Player
24 tímov

Štartovú listinu nájdete na tomto odkaze

Predošlí víťazi Tirreno – Adriatico

Zľava: Thomas, Simon Yates a Majka. foto LaPresse – Fabio Ferrari

2020  Simon Yates
2019  Primož Roglič
2018  Michał Kwiatkowski
2017  Nairo Quintana
2016  Greg Van Avermaet
2015  Nairo Quintana
2014  Alberto Contador
2013  Vincenzo Nibali
2012  Vincenzo Nibali
2011  Cadel Evans

Krátka história Tirreno-Adriatico

V roku 1966 sa cyklistický klub z rímskeho Lazia rozhodol usporiadať trojdňové preteky v strednej časti Talianska. Chcel tak preniesť pozornosť aj na južnejšiu časť krajiny, kde sa nekonajú veľké preteky ako v okolí Milána či Lombardii. Prvým víťazom sa stal Dino Zandegù. Závod sa stal ideálnou prípravou na Miláno – San Remo.



Tak ako Sean Kelly ovládal súbežné Paríž – Nice, v sedemdesiatych rokoch sa až šesť edícii za sebou stalo korisťou legendárneho Rogera De Vlaemincka. Odvtedy sa zmenil tradičný plán pretekov. Každoročne od sezóny 2002 sa začína pri Tyrrhenskom mori na západe a končí sa vo východnom meste San Benedetto del Tronto pri Jadrane, odkiaľ pochádza názov pretekov, ako aj slávna prezývka „Preteky dvoch morí“.

Talianske podujatie majú vo svojom palmarès novodobí hrdinovia ako Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Michal Kwiatkowski, Primož Roglič, Cadel Evans alebo Nairo Quintana. V roku 2016 sa kvôli absencii vrchárskej etapy radoval Greg Van Avermaet, ktorý zviedol tuhý súboj s Petrom Saganom. Slovák vo finále prehral iba o jednu sekundu. Sagan si z pretekov zatiaľ odniesol sedem etáp a štyri bodovacie dresy červenej farby.

Trasa Tirreno-Adriatico 2021:

Tirreno - Adriatico 2021 trasa
zdroj: tirrenoadriatico.it

 

#DátumŠtartCieľDĺžkaTypVíťaz
01Str 10.3.LIDO DI CAMAIORELIDO DI CAMAIORE156rovinatáWout van Aert
02Štr 11.3.CAMAIORECHIUSDINO202zvlnenáJulian Alaphilippe
03Pia 12.3.MONTICIANOGUALDO TADINO219klasikárskaMathieu van der Poel
04Sob 13.3.TERNIPRATI DI TIVO148horskáTadej Pogačar
05Ned 14.3.CASTELLALTOCASTELFIDARDO205kopcovitáMathieu van der Poel
06Pon 15.3.CASTELRAIMONDOLIDO DI FERMO169rovinatá~16:11
07Uto 16.3.SAN BENEDETTO DEL TRONTOSAN BENEDETTO DEL TRONTO10,1ind. časovka~16:15

Tirreno – Adriatico 2021 etapy

1. etapa

1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
1. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

56. ročník Tirreno-Adriatico začne v toskánskom meste Lido di Camaiore. Tentokrát nepôjde o časovku tímov, ako bolo zvykom minulé roky, ale prvá etapa bude šprintérska. Po 156  kilometroch prevažnej roviny skončí po okruhu v mieste štartu. Do modrého dresu sa tak oblečie najrýchlejší muž. Posledné kilometre sú rovinaté a úplne priame, končí sa na dlhej promenáde.

Favoriti: Ewan, Gavíria, Ballerini, Sagan, Merlier, Viviani, Moschetti

2. etapa

2. etapa Tirreno - Adriatico 2021
2. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Konvoj sa presunie smeron na juh cez známe turistické centrum Pisa. Jazdci sa dostanú do regiónu Siena, kde začínajú kopce, najťažšie budú posledné tri. Záverečné stúpanie bude najdôležitejšie. Chisudino má 7,7 km o miernych 3,3%, ale ku koncu to budú maximá s 8 percentuálnymi bodmi.

Favoriti: Van der Poel, Van Aert, Alaphilippe, Sagan, Van Avermaet

3. etapa

3. etapa Tirreno - Adriatico 2021
3. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Už v treťom dni sa prechádza hlbšie do Apeninského polostrovu. V prvej polovici trasy tomu nasvedčuje zvlnený terén, na ktorom sa nachádza jediný kategorizovaný kopec dňa s 5 kilometrami. Následne sa cesta začne zrovnávať, ale finále v Gualdo Tadino bude pomerne akčné. Pôjde o technický príjazd s dvomi ostrými zákrutami v poslednom kilometri. Navyše, záverečných 2500 metrov sa stúpa do mierneho kopca. Koniec je na štvorpercentnom sklone.

Na svoje si prídu hlavne odolní šprintéri a klasikári. S 219 km pôjde o najdlhší deň v týždni. Pre mnohých tak pôjde o ideálnu prípravu na najdlhší monument Miláno – San Remo.

Favoriti: Van der Poel, Van Aert, Ewan, Alaphilippe, Cortina, Sagan, Ballerini

4. etapa

4. etapa Tirreno - Adriatico 2021
4. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Kráľovská etapa príde na rad v sobotu. V umbrických Apeninách sa najlepší kandidáti na modrý dres pre celkového víťaza oddelia v krátkej horskej etape. Najprv na nich príde prvý kopec najvyššej kategórie Passo Capannelle dlhom 14 km. Po tiahom zjazde všetko vyvrcholí na najvyššom bode pretekov – stúpaní Prati di Tivo. Cieľ pri lyžiarskom stredisku príde po 22 serpentínach, 14,6 kilometroch o stabilných 7 percentách.

Favoriti: Pogačar, Bernal, Quintana, Higuita, Nibali, Landa

5. etapa

5. etapa Tirreno - Adriatico 2021
5. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Dostávame sa k Jadranskému moru. Dlhá trasa popri pobreží bude v druhej polovici okorenená 13 muri – krátkymi strmými kopčekmi. Tie sú obsiahnuté v okruhu, ktorý sa prejde štyrikrát. V ňom sa pôjde neustále hore a dole. Na prvom kategorizovanom kopci Castelfidardo, sa prejde jeden kilometer o 14%. Druhý a zároveň cieľový kopec má schodovitý tvar a dĺžku tri kilometre. V poslednom kilometri sa najprv klesá, aby sa prešlo na 9-percentnú stenu dlhú 400 metrov. Pôjde o silový, výbušný a v mnohých zatáčkach aj technický finiš.



Ide o podobnú etapu, akú vyhral Sagan na Gire. Na týždňových pretekoch celodenné úniky obvykle nevyhrávajú a počítať by sa malo s hromadnou koncovkou favoritov.

Favoriti: Alaphilippe, Van der Poel, Pogačar, Higuita

6. etapa

6. etapa Tirreno - Adriatico 2021
6. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

V prvej časti zvlnená etapa sa v posledných okruhoch zmení na druhú a poslednú šprintérsku príležitosť. Ak ťažší rýchli borci prežijú nenáročný kopec, pri pobreží si na nich počká úplná rovina. V poslednom kilometri je ale na programe nepríjemná šikana vo vysokej rýchlosti.

Favoriti: Van Aert, Ballerini, Gavíria, Sagan, Merlier, Viviani

7. etapa

7. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Tradičná koncovka v prímorskom stredisku San Benedetto del Tronto. Záverečná časovka má desať kilometrov a tento rok sa zmenil smer obvyklej trate. Je to kompletne rovinaté, priame a bez technických pasáži.

Favoritom je iba Filippo Ganna, ktorý tu vlani prekonal niekoľkoročný rekord Cancellaru. Majster sveta je najlepší práve na krátkych časovkách a ak nenastane nepredvídateľná situácia, mal by predĺžiť svoju neporaziteľnosť v časovke na deväť pretekov.

Favoriti na druhé miesto: Küng, Van Aert, Tratnik, Almeida, Thomas, Pogačar

UAE Tour 2021
Filippo Ganna opäť neporazený už 8 časoviek. .twitter.com/INEOSGrenadiers

Favoriti Tirreno – Adriatico 2021

Šprintéri Tirreno – Adriatico 2021

Caleb Ewan UAE Tour 2021
Ewan s víťazstvom v SAE. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Podujatie pripravilo iba dve čisto šprintérske etapy. Bude tu muž vo forme a vlaňajší víťaz jednej etapy Tim Merlier (Alpecin – Fenix). Proti nemu sa postaví Caleb Ewan (:lts:), ktorý vyhral poslednú etapu UAE Tour. Rovnako tu bude aj nový šprintérsky objav, domáci Davide Ballerini (:dqt:) s kolegom Alvárom Hodegom (:dqt:). Kolumbijčan Fernando Gavíria (:uae:), zdá sa, ešte nie je vo forme po dvoch nákazách koronavírusom.

Elia Viviani (COF) sa zo začiatku roka postupne zlepšoval a mohol by potvrdiť rast krivky. Talian sa od prestupu do Cofidisu trápil, na prelome sezóny prišli problémy so srdcom.

ballerini
Ballerini vyhral Omloop Het Nieuwsblad. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Medzi outsiderov v hromadných šprintoch radíme mená ako Matteo Moschetti (:tfr:), Andrea Vendrame (ACT), Iván Garcia Cortina (MOV), Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie), Max Kanter (DSM).

Klasikári Tirreno – Adriatico 2021

V hromadných koncovkách sa vlani dopredu tlačil Wout van Aert (:tjb:). Belgičan tak bude mať možnosť po pomerne dobrom predstavení na Strade Bianche pokračovať v budovaní formy. Sám hovorí, že ešte pár bodov do dokonalej formy mu chýba. Jeho výkonnosť je aj napriek tomu v rastúcej tendencii a – možno – sa pokúsi ísť na celkové poradie. Ukázať by sa ale mal hlavne v klasikársky ladených etapách.

Zľava: Van der Poel, Pogačar, Alaphilippe, Van Aert na Strade Bianche. ©LaPresse – Fabio Ferrari

Matheiu van der Poel (Alpecin-Fenix) je momentálne najlepším cyklistom sezóny. Všade kde bol, tvoril preteky. Po víťaznom Strade Bianche má určite úžasnú formu a Holanďan to určite rád využije. Na rovine je rýchlejší jeho kolega Merlier, ale keď sa začne stúpať na krátke muri, môžeme čakať explóziu wattov.

Mathieu van der Poel Strade Bianche 2021
Van der Poel zasadil Alaphilippovi útok na Strade Bianche. zdroj: twitter.com/StradeBianche

Julian Alaphilippe (:dqt:) dopĺňa „veľkú trojku“ klasík, ktorá sa chystá na Miláno – San Remo. Francúzovi by malo sedieť rovno niekoľko etáp. Majster sveta sa určite pokúsi udržať sa vpredu aj v kráľovskej etape, ale tam medzi najväčších favoritov nepatrí. Skôr si bude dávať pozor na krátke výbušné kopce.

Medzi ďalšie klasikárske mená patria jazdci ako Alberto Bettiol (:efn:), Greg Van Avermaet (ACT), Petr Vakoč (Alpecin-Fenix), Zdeněk Štybar (:dqt:), Michal Kwiatkowski (:ins:),  Tim Wellens (:lts:), Davide Formolo (:uae:), Quinn Simmons (:tfr:).

A čo Peter Sagan?

Peter Sagan Tirreno - Adriatico 2021
Peter Sagan. zdroj: twitter.com/petosagan

Kvôli covidu to pre Sagan budú prvé preteky od Giro d’Italia. Dôležité bude tak dostať sa do pretekárskeho rytmu a dúfať, že korona ani prerušený tréning mu úplne neskazia plány sa na veľkých klasikách predstaviť vo forme.

Otestovať sa môže už v prvej etape, aby zistil svoju šprintérsku rýchlosť. Ak by sa udržal medzi najlepšími aj na kopcovitých etapách, išlo by o veľký krok vpred.

Vrchári Tirreno – Adriatico 2021

Egan Bernal (:ins:) predviedol skvelé nohy na Strade Bianche a zjavne je späť. Či to dokáže aj na dlhom stúpaní po problémoch s chrbtom…uvidíme. Jeho tím vysiela silnú podporu či zálohu v podobe Gerainta Thomasa, Jonathana Castrovieja či Michala Kwiatkowskeho.

Ohlasy po Strade Bianche 2021
Bernal v rozhodujúcom úniku na Strade Bianche, zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Tadej Pogačar (:uae:) si stále udržuje vysokú úroveň, na UAE Tour sa ukázal aj v časovke. Dlhé stúpanie by malo byť pre Slovinca vyhovujúce a s črtá sa prvý veľký súboj s Eganom. Práve oni dvaja sú najväčšími favoritmi na celkové poradie.

UAE Tour 2021
Tadej Pogačar vyhral UAE Tour. zdroj: @UAETeamEmirates/Fizza

Simon Yates (:bex:) je obhjaca titulu a práve tu začne svoju cestu za útokom na májové Giro d’Italia. Z predošlých víťazov tu je ešte Vincenzo Nibali (:tfr:) a Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). Tí su ale v situácii, kedy musia svoju súčasné kvality v pokročilom štádiu kariéry patrične obhájiť. Španiel Mikel Landa (TBV) zažije premiéru v tejto sezóne.

Jakob Fuglsang (AST) sa len pomaly dostáva na vysokú úroveň a väčšinou sa mu na Tirrene darilo pohybovať okolo prvej trojky. Etapa po dlhom útoku nie je vylúčená.

Fuglsang vyhral Okolo Lombardie 2020
Jakob Fuglsang. foto: twitter.com/Il_Lombardia

Thibaut Pinot (FDJ) sa otestuje na Prati di Tivo. V predošlých pretekoch vyzeral, že zdravotné problémy hodil za hlavu a jeho pripravenosť pomaly stúpa.

Joao Almeida (:dqt:) prichádza opäť do Talianska, kde vlani hviezdil v ružovom drese. Romain Bardet (DSM) sa prvýkrát zhostí úlohy lídra v novom tíme. Sergio Higuita (:efn:) sa v Emirátoch držal vpedu. Z ďaších nebezpečných pretekárov treba sledovať Michaela Woodsa (:isn:) a Dana Martina (:isn:), ktorí strmé sklony vyslovene obľubujú.

Z vrchárov outsiderov vyberáme jazdcov ako Giulio Ciccone (:tfr:), Marc Soler (MOV), Jan Hirt (:igw:), Ilnuz Zakarin (Gazprom-RusVelo), Domenico Pozzovivo (:tqa:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár