2. etapa Tirreno – Adriatico 2021: Alaphilippe víťazí, Sagan si vystúpil

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2021 MS v cyklistike

zdroj: Marco Alpozzi - LaPresse

Francúz Julian Alaphilippe (:dqt:) porazil Mathieu van der Poela (Alpecin-Fenix) a Wouta van Aerta (:tjb:). 2. etapa Tirreno – Adriatico 2021 sa skončila špurtom najlepšej skupiny do kopca a v ňom sa majster sveta nemýlil. Peter Sagan (BOH) si vystúpil z hlavnej skupiny 45 km pred cieľom. Slovák skončil na 133. mieste so stratou 15:01.

Ešte v poslednom kilometri bol na čele Joao Almeida (:dqt:), ktorý zaútočil z úniku. Ten sa vytvoril 35 km pred cieľom na kopcovitej trase. Portugalčan na špici však v posledných stovkách metroch stuhol. 300 metrov pred cieľom šikovne nastúpil 28-ročný Alaphilippe, predbehol svojho tímového kolegu a svoj dynamický šprintérsky výjazd premenil vo svoje prvé víťazstvo v tejto sezóne.

„Aj keď bol Almeida na čele, neváhal som a chcel som si udržať pozíciu. Bola to pre nás perfektná situácia. Kasper [Asgreen] a Zdeněk Štybar ma udržali vpredu,“ povedal Alaphilippe po etape. „Na konci bol každý na svojom limite, išiel som na plný plyn. Toto víťazstvo ma naozaj teší. S dúhovým dresom nie je ľahké víťaziť.“

Po nástupe si Alaphilippe vytvoril väčšiu medzeru na zriedenú skupinu favoritov. Priestor ihneď nezakryli Matheiu van der Poel ani Wout van Aert, ktorí na páske šprintovali po druhé, respektíve tretie miesto. Belgičan Van Aert sa však udržal v modrom drese pre celkového lídra. Vysokú kvalitu štartového poľa potvrdil Tadej Pogačar (:uae:) štvrtým miestom.

Peter Sagan (BOH) bojoval s nedostatočnou formou po prekonaní covid-19. Po zvýšení tempa si vystúpil z tempa pelotónu. Čaká ho ešte dlhá cesta za optimálnou výkonnosťou.

V celkovom poradí je druhý Alaphilippe, ktorý na Van Aerta stráca štyri sekundy. Tie sa našli po bonifikáciách z cieľov etáp. Tretie miesto vďaka šiestim bonifikáciám oblieha Mathieu van der Poel. Na šprintérskej prémii si tri bonusové sekundu zobral Pavel Sivakov a je celkovo štvrtý. 24-ročný Rus sa dostal do dresu pre najlepšieho mladého jazdca.

V piatok je na programe ďalšia klasikárska etapa, tentokrát s ľahším prístupom.

Ako prebehla 2. etapa Tirreno – Adriatico 2021?

Atraktívne kopce

Išla sa klasická etapa pre tieto talianske preteky. V druhej polovici trasy dlhej 203 km sa nachádzalo viacero stúpaní, z toho najťažšie a najdôležitejšie boli posledné – strmé nepravidelné Casciano (4,5 km o 6,15) a Poggio Alla Croce (3,5 km o 6,9%). Po nich sa finišovalo na dlhej sekcii falošnej rovinky a päťpercentného posledného kilometra v obci Chiusdino (6,8 km o 3,8%) v Toskánsku.

Medzi favoritov patril včerajší víťaz rovinatého šprintu Wout van Aert (:tjb:) a jeho konkurenti Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix), Julian Alaphilippe (:dqt:).

V modrom drese pre celkového lídra nastupoval Van Aert, najlepším mladým jazdcom po včerajšom zisku bonusových sekúnd na prémii bol Mattia Bais (EOLO Kometa).

2. etapa Tirreno – Adriatico 2021: profil

2. etapa Tirreno - Adriatico 2021
2. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

V úniku aj Burghardt aj Albanese

Plný počet 175 jazdcov sa vydal z Camaiore smerom na juh. Privítali ich teploty okolo 10 ºC s rastúcim vetrom počas dňa pod zamračenou oblohou. Po prvých kilometroch sa do úniku dňa vydali Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec), John Archibald (EOLO-Kometa), Simone Velasco (Gazprom RusVelo), Pieter Vanspeybrouck (:iwg:), Marcus Burghardt (BOH). Držiteľ vrchárskeho dresu Vincenzo Albanese (EOLO Kometa) mal motiváciu v podobe jedného kategorizovaného kopca v strede.

Po 25 km pretekania mali náskok piatich minút. Na špici pelotónu sa usadil hlavne tím Jumbo-Visma, ktorý kontroloval monotónne kilometre na rovine.

Peter Sagan si vystúpil z tempa na Casciano

So 46 km do konca sa zásluhou tímov s celkovými favoritmi UAE alebo Jumbo-Visma zmenšil náskok úniku na 30 sekúnd. Tempo sa zvýšilo a zjavne to bolo priveľa na Petra Sagana (BOH), ktorý 45 km pred koncom odpadol z hlavnej skupiny a išiel si vlastným tempom. Vyzerá to tak, že málo pretekárskych dní v kombinácii s pokazeným tréningom kvôli koronavírusu si vybralo svoju daň.

Únik bol dostihnutý 35 km pred cieľom.

Útočilo sa vo veľkom, na čele štyria vrchári

Keď bol únik na dohľad, začalo sa útočiť. Nástup ešte pred pohltením úniku vyskúšali Michal Kwiatkowski (:ins:), Patrick Konrad (BOH) alebo Niccolo Bonifazio (Total Direct Energie). Súperov otestoval na Poggio Alla Croce Egan Bernal (:ins:), ale nedokázal sa osamostatniť. Hlavná skupina sa tak začala zmenšovať o slabších jazdcov na približne 45 jazdcov, v problémoch však dnes bol Thibaut Pinot (FDJ) a odpadol z pelotónu.

Po viacerých útokoch sa na čele usadila silná skupina vrchárov v zložení: Pavel Sivakov (:ins:), Simon Yates (:bex:), Joao Almeida (:dqt:), Mikel Landa (:ins:). Dlhé kilometre sa držali na čele pred pelotónom, ktorý ovládal tím Wouta van Aerta s Tobiasom Fossom(:tjb:) a Timom Roosenom (:tjb:).

Cenné tri bonusové sekundy si na šprintérskej prémii ohodnotenej piatimi bodmi zobral Rus Sivakov.

UAE stiahlo únik, Yates v kríze

Keď ostávalo 4,5 km do konca, na špici pelotónu sa usadil UAE Team Emirates, ale manko hlavnej skupiny bolo ešte stále 20 sekúnd. O kilometer stiahol Davide Formolo (:uae:) desať sekúnd. Predná štvorka vedela, že môže získať čas do celkovej klasifikácie a snažila sa spolupracovať. V predposlednom kilometri ale odpadol z kolesa Simon Yates a začal sa prepadať celým štartovým poľom.

Zvyšok sa ešte snažil zachovať svoj náskok niekoľkých sekúnd.

Pod značkou posledného kilometra zaútočil z čela zaútočil Joao Almeida a vzdialil sa svojim konkurentom. Balík bol však čoraz bližšie.

Almeida končí, nastupuje Alaphilippe

Na vzduch sa dostal Geraint Thomas (:ins:), ktorý potiahol hlavnú grupu vo vysokom tempe do cieľa. Spoza neho nastúpil po značke 300 metrov do cieľa úradujúci svetový šampión Julian Alaphilippe (:dqt:). Vykonal ťažké rozhodnutie, ale cítil, že Alemida je so silami na konci. Mladý Portugalčan bol dostihnutý a Alaphilippe si razil cestu za víťazstvom. Zo sedla bol postavený dlhé sekundy, posadil sa a začal oslavovať typicky – ešte pár metrov pred páskou.

Pred šprintom do kopca nemal najlepšiu pozíciu Mathieu van der Poel, ktorý bol ale v samotnom finiši najrýchlejší. Holandský šampión sa dotiahol na druhé miesto, Wout van Aert bol približne na rovnakej úrovni tretí. Za nimi postupne prichádzali Tadej Pogačar, Alex Aranburu a Rob Stannard. Joao Almeida sa ani dnes nedočkal premiérového triumfu a skončil siedmy.

Hlavná skupina mala až 40 jazdcov, boli v nej všetci favoriti na celkové poradie. Až na Simona Yatesa, ktorý po účasti v úniku stratil v cieli 1:22 min. Tirreno – Adriatico ostáva pred najdôležitejšími etapami ešte otvorené.

2. etapa Tirreno – Adriatico 2021: výsledky

133Peter SaganBORA – hansgrohe+ 15:01

Poz.JazdecTímČas
01Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step05:01:32
02Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 00
03Wout Van AertJumbo-Visma+ 00
04Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 00
05Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 00
06Robert StannardTeam BikeExchange+ 00
07Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 00
08Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 00
09Tim WellensLotto Soudal+ 00
10Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 00

2. etapa Tirreno – Adriatico 2021: priebežné poradie

Poz.JazdecTímČas
01Wout Van AertJumbo-Visma08:37:35
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 04
03Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 08
04Pavel SivakovINEOS Grenadiers+ 11
05Mikel LandaBahrain Victorious+ 13
06Andrea VendrameAG2R Citroën Team+ 14
07Robert StannardTeam BikeExchange+ 14
08Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 14
09Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 14
10Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 14
131Peter SaganBORA – hansgroheh+ 15:15

Výsledky: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár