3. etapa Tirreno – Adriatico 2021: Van der Poel porazil Van Aerta, Sagan chýbal

Mathieu van der Poel 3. etapa Tirreno - Adriatico 2021

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

3. etapa Tirreno – Adriatico 2021 sa skončila hromadným technickým šprintom, ktorý ovládol Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Na druhom mieste skončil Wout van Aert (:tjb:), na treťom Davide Ballerini (:dqt:). Peter Sagan (BOH) síce nespadol, ale bol zabrzdený hromadnou kolíziou tri kilometre pred koncom a došiel na 137. mieste.




Tímovú hru v poslednom kilometri spustil Zdeněk Štybar (:dqt:), ktorý zaútočil. Stíhal ho Wout van Aert (:tjb:), spoza ktorého sa dynamickým nástupom v posledných 150 metroch vyšvihol Mathieu van der Poel. Holanďan bol na záverečnom stúpavom finiši najrýchlejší a o dĺžku bicykla porazil svojho belgického soka.

26-ročný Van der Poel so založenými rukami ako futbalista Mbappbé alebo Quartararo z MotoGP oslavoval tretie víťazstvo v tejto cestnej sezóne. Vyhral už prvú etapu UAE Tour a slávnu jednodňovku Strade Bianche. Pridal ich k mnohým prvenstvám z cyklokrosu, v ktorom sa štvrtýkrát stal majstrom sveta. Už v druhej etape bojoval o triumf, ale bol v zlej pozícii pred šprintom.

„Som naozaj šťastný. Včera som vo finále urobil chybu, ale dnes som to napravil. Tím dnes urobil skvelú prácu v stíhaní úniku. Van Aert musel hneď reagovať, urobil som správne rozhodnutie a potom sa šprintovalo do kopca,“ povedal v cieli Van der Poel.

Wout van Aert ostáva v modrom drese pre celkového lídra. Zatiaľ má na pretekoch bilanciu 1 – 3 – 2. Dnes získal šesť bonusových sekúnd, ktoré sa mu zídu v boji o celkový triumf. Na druhom mieste je Van der Poel. Julian Alaphilippe (:dqt:) pomáhal kolegovi Ballerinimu a je na celkovom treťom mieste. Tadej Pogačar (:uae:) sa bezpečne držal vpredu a ocitol sa v bielom drese pre najlepšieho mladíka.

Peter Sagan v pokojnom tempe prišiel do cieľa na 137. mieste. V hromadnom páde bol zabrzdený na ľavej strane cesty a nemal ako pokračovať. Prišiel tak o vytvorenú pozíciu.

V hromadnej kolízii boli zabrzdení aj favorizovaní vrchári z INEOS Grenadiers Geraint Thomas, Egan Bernal a Pavel Sivakov. V cieli stratili postupne 18, 19 a 20 sekúnd. Časový odstup sa im počítal, keďže od pelotónu sa oddelili tesne pred trojkilometrovou ochrannou zónou.

V sobotu je na programe kráľovská horská etapa končiaca na stúpaní Prato Di Tivo.



Ako prebehla 3. etapa Tirreno – Adriatico 2021?

Najdlhšia etapa

Táto etapa bola najdlhšou na talianskych „Pretekoch dvoch morí“. Tretí deň zo siedmich mal 219 kilometrov, čím sa viacerí jazdci mohli pripraviť na blížiaci sa  tristokilometrový monument Miláno – San Remo. V závere etapy, na ktorej sa v strede nachádzalo jedno trojkilometrové stúpanie, sa prišlo do mesta Gualdo Tadino. Cieľ o štyroch percentách prišiel po úzkej ceste na falošnej rovinke. Favorizoval hlavne odolných šprintérov a klasikárov. Celkovo sa dnes prešlo takmer tritisíc výškových metrov.

175 jazdcov postupovalo smerom od Monticiano na východ, smerom do regiónu Umbria. Počkalo sa nich desať stupňov Celzia a počas dňa sa striedali suché časti s krátkymi prehánkami. Na viacerých sekciách si tímy dávali pozor na silný vietor o rýchlosti 25 km/h a silnejšími nárazmi.

Profil: 3. etapa Tirreno – Adriatico 2021

3. etapa Tirreno - Adriatico 2021
3. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Únik najprv nikto nestíhal

Mark Padun (TBV), Davide Bais (EOLO Kometa Cycling Team), Tobias Ludwigsson (FDJ), Guillaume Boivin (:isn:) a Niki Terpstra (Total Direct Energie) sa po troch kilometroch usadili na čele pretekov. Najväčším menom v akcii bol posledný menovaný Holanďan, ktorý sa ale po ťažkom zranení trápi.

140 kilometrov pred koncom mali náskok ôsmich minút.

Embed from Getty Images

V pelotóne udržoval iba mierne tempo Team Jumbo-Visma, ktorý mal medzi sebou lídra pretekov Wouta van Aerta v modrom drese. Na 105. kilometri sa rytmus zrýchlil, keďže sa prešlo na segment s možným bočným zadným vetrom. Napokon z toho nič nebolo a pelotón sa zásluhou vetru nedelil, nebola na to ochota ani stály vietor.

Caleb Ewan končí

Pri zrýchlení sa Austrálčan Caleb Ewan (:lts:) ocitol vzadu, v kolóne vozidiel. 90 km pred páskou nastúpil do vozidla tímu Lotto Soudal a opustil závod. Preteky dnes ukončil aj Tom Bohli (COF).



Jazdec zo širšieho okruhu favoritov Iván Garcia Cortina (MOV) dnes spadol a odreniny a škrabance ho limitovali.

Peter Sagan bol na Poggio della Croce vzadu

Po defekte Van Aerta sa opäť pokračovalo v stíhaní brejku. 70 km pred koncom prišlo jediné kategorizované stúpanie dňa (5 km; 6,9%). Na ňom mal problém s udržaním tempa Peter Sagan (BOH). Slovák dnes spomenul, že má ešte veľa práce pred úplným zotavením.

31-ročný jazdec BORA – hansgrohe sa ale po klesaní opäť zaradil do balíku.

Davide Bais bol akt9vny aj v tretej etape, ovládol vrchársku i šprintérsku prémiu. Vincenzo Albanese však ostáva v zelenom vrchárskom drese. V nasledujúcej vrchárskej etape sa však majiteľ maglia verde zmení.

Alpecin a Quick Step sa dohodli

Tempo prišlo až krátko po méte 50 km do finišu. Pracovať začal tím Alpecin-Fenix pre Mathieu van der Poela, ale aj Deceuninck – Quick-Step pre Alaphilippa a Balleriniho. S 31 km do konca bol náskok úniku už len 2:30 min a medzera sa neustále zmenšovala.

Schyľuje sa k šprintu do kopca

Embed from Getty Images

V posledných 10 km najprv z úniku odpadli Bais aj Ludwigsson, ale zvyšná trojica pokračovala až do méty 3 km do cieľa. Do finále sa nezapojil Elia Viviani (COF), ktorý v najhorší možný moment dostal ďalší defekt v tejto etape.

S piatimi kilometrami do cieľa sa na šírke cesty rozložilo viacero tímov, najmä Jumbo-Visma, Qhubeka Assos, AG2R Citroen, BORA – hansgrohe alebo Israel Start-Up Nation.

Hromadný pád

Tri kilometre pred cieľom sa udial na ľavej strane cesty v prostrednej časti pelotónu hromadný pád. Na zemi ostali napríklad Egan Bernal, Daniel Oss, Matteo Fabbro, Matteo Moschetti alebo Stefan Küng. Väčšina z nich mohla pokračovať. Spomalilo to však Petra Sagana (BOH), ktorý tak stratil možnosť bojovať o predné priečky.

Štybar útočí, Van der Poel víťazí

V poslednom kilometri na najťažšej časti stúpania zaútočil Zdeněk Štybar (:dqt:). Julian Alaphilippe (:dqt:) za ním šikovne spomalil a Čecha musel naháňať Wout van Aert (:tjb:), ktorý na vzduchu minul potrebné sily. Musel však takticky pracovať, aby mal šancu na bonusové sekundy. Na Belgičanovom kolese sa držal Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix).

Štybar bol dostihnutý 300 metrov pred cieľom na dlhej zákrute. Po nej ostávalo do konca 150 metrov, vtedy pohotovo nastúpil Van der Poel. Van Aert rýchlo reagoval. Bol z toho rýchlostný súboj na pásku, ktorý vyznel lepšie pre Holanďana. Ten po včerajšej prepadnutej šanci aj v tomto roku opäť vyhral na Tirreno-Adriatico.

Wout van Aert gratuluje Mathieu van der Poelovi 3. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Wout van Aert gratuluje Mathieu van der Poelovi. zdroj: Dario Belingheri – Pool/LaPresse

Za nimi sa bojovalo o nižšie priečky. Davide Ballerini (:dqt:) nebol v najlepšej pozícii, ale predbehol Sergia Higuitu (:efn:) v boji o tretie miesto.

Výsledky: 3. etapa Tirreno-Adriatico 2021

Poz.JazdecTímČas
01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix05:24:18
02Wout Van AertJumbo-Visma+ 00
03Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step+ 00
04Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 00
05Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 00
06Jasper De BuystLotto Soudal+ 00
07Ivan GarciaMovistar Team+ 00
08Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 00
09Gonzalo SerranoMovistar Team+ 00
10Hugo HofstetterIsrael Start-Up Nation+ 00
137Peter SaganBORA – hansgrohe+ 3:20

Priebežné poradie: 3. etapa Tirreno-Adriatico 2021

Poz.JazdecTímČas
01Wout Van AertJumbo-Visma14:01:47
02Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 04
03Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 10
04Mikel LandaBahrain Victorious+ 19
05Tadej PogacarUAE Team Emirates+ 20
06Robert StannardTeam BikeExchange+ 20
07Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 20
08Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 20
09Jasper De BuystLotto Soudal+ 20
10Patrick KonradBORA – hansgrohe+ 20
145Peter SaganBORA – hansgrohe+ 18:41

Výsledky: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár