MS v cyklokrose 2021: Van der Poel porazil Van Aerta

Cyklokros
MS v cyklokrose 2021 Mathieu van der Poel Wout van Aert

zdroj: twitter.com/WielerFlits

MS v cyklokrose 2021 v Oostende dnes vyvrcholili pretekmi mužov Elite. Vyhral ich Mathieu van der Poel, druhý bol Belgičan Wout van Aert. Tretí bol Toon Aerts. Najlepšia cyklokrosová dvojica posledných rokov sa osamostatnila už v prvom kole a išla si vlastné preteky. Holanďan najprv spadol, ale po defekte strieborného muža sa dostal na čela a koncentrovaným výkonom si prišiel po štvrtý dúhový dres z tejto disciplíny. Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2021 tak kompletne ovládla holandská reprezentácia.

„S tým defektom [Van Aerta] som mal trochu štastie. Predtým som sa ešte musel vracať z pádu a vôbec som necítil, že je po pretekoch. S postupom času sa na pláži znížila voda a bolo to rýchlejšie. Každým kolom som sa zlepšoval, aj na sekciách s pieskom a to si myslím, že spravilo rozdiel,“ povedal dnešný víťaz po pretekoch.



„Bez divákov a bez priateľov či rodiny na trati sú to čudné majstrovstvá, ale keď si opäť oblečiem dúhový dres, budem sa opäť cítiť ako svetový šampión“

Na pláži a hipodróme v Belgicku pri Severnom mori dnes nepršalo a teplota sa držala v kladných hodnotách. Najdôležitejšou časťou trasy dlhej 2,8 km bola dlhá sekcia s ťažkým, zamoknutým pieskom. Ten testoval techniku, ale hlavne silu pretekárov. Sekcia s hlinou bola rýchla, a nie až tak technická. Preteky mali dĺžku ôsmich kôl.

Priebeh MS v cyklokrose 2021

Van der Poel a Van Aert okamžite prví

Neuveriteľne silný štart predviedla favorizovaná dvojica. Už na prvom piesku sa ukazovalo, že ťažký silový typ jazdca, akým je Van Aert, má na piesku výhodu. Na blate a tráve mal lepšie postavenie jeho náprotivok. Už po troch minútach boli na trase prví, za nimi sa tlačila plejáda jazdcov ako Sweeck, Vanthourenhout, Iserbyt, Pidcock či Aaerts. Z nich sa neskôr osamostatnil posledný menovaný Belgičan a stíhal to mladý Tom Pidcock.

Na pretekoch štartoval aj posledný majster sveta pred nadvládou týchto jazdcov – Zdeněk Štybar. Po štarte bol posadený v druhej desiatke pretekov po tom, čo sa muse dostávať cez mnohých jazdcov na štarte.

Van Aert v 2. kole viedol, ale nie dlho

Van Aert predvádzal od začiatku veľmi koncentrovaný výkon a na druhom prejazde pieskom zatlačil svojho protivníka. Sústavný tlak pokračoval už z hipodrómovej zóny a vyústil do osamostatnenia sa Van Aerta na čele. V rovnakom kole na technickej zákrute spadol Van der Poel a na konci prvej tretiny pretekov strácal 10 sekúnd. Čakala ho stíhacia jazda

V treťom kole sa 26-ročný Van der Poel dostal na svojho protivníka. Stalo sa to na rýchlej trávnatej zóne

Van Aert dostal defekt

Práve, keď sa majster sveta z posledného roku dostal na čelo, postihol Van Aerta defekt. Stratil tým 10 sekúnd a karta v stíhaní sa vo štvrtom kole obrátila. Boxová ulička bola relatívne blízko miesta defektu a preteky tak pokračovali. Ani po štvrtom kole nedokázal Belgičan zmazať desaťsekundovú medzeru.

Na piesku pred dlhým mostom v piatom kole sa Wout už priblížil, ale dvakrát musel z bicykla zosadnúť a bežať, pričom technicky lepší Van der Poel dokázal prejsť tento segment bez chyby.

Van der Poel mal preteky pod kontrolou

V šiestom kole Van der Poel zhodil okuliare, našiel správny rytmus a zveľadil svoj náskok na 15 sekúnd. Aj vtedy zvládol líder najťažšiu piesočnatú časť bez zosadnutia. Už neopakoval zaváhania a pri vstupe do predposledného kola sa jeho odstup o päť sekúnd zvýšil.

V poslednom kole bol rozdiel už na polminúte a už len technická chyba mohla pripraviť Mathieho o triumf. V poslednom kole na blate nič neriskoval a išiel veľmi opatrne.

Van der Poel vyhral MS v cyklokrose 2021

Veľmi vyrovnaný a stabilný výkon v záverečných kolách Mathieu van der Poela mu priniesol udržanie náskoku. 26-ročný Holanďan získal štvrtý titul z majstrovstiev sveta. Misky váh sa tak prevážili na jeho stranu. Wout van Aert si prišiel po neuspokojivé druhé miesto s mankom 37 sekúnd.

Tesnejšie to bolo v bitke o tretiu priečku. V poslednom kole sa Pidcock skoro dostal na Toona Aertsa, ale nestačilo to.

Zdeněk Štybar skončil na 17. priečke. Slováci Jakub Kurty, Matej Ulík ani Ondrej Glajza boli predstihnutí vedúcimi pretekarmi a „dostali kolo“.

Rivalita pokračuje

MvdP vyhral v rokoch 2015, 2019, 2020 a 2021, WvA tri roky medzi nimi. Vlani ešte nebol po návrate z pádu na Tour de France na nutnej úrovni, ale v tejto sezóne si to táto dvojica opäť rozdávala. Keď stáli proti sebe, Van der Poel ovládol šesť pretekov, Van Aert tri, pričom celkovo získal triumf v Svetovom pohári.



Rivalita sa preniesla aj na cesty. Na klasike Okolo Flámska si to táto dvojica, ktorá v cyklokrose bojuje už od juniroských čias, rozdala v šprinte. Holandský majster napodobnil triumf svojho otca Adrie van der Poela, ktorý dnes videl triumf svojho syna. Podobný kolorit tak môžeme čakať v ďalších rokoch na klasikách či Tour de France, kde majú obaja predbežne namierené.

Preteky mužov Elite na MS v cyklokrose 2021 – výsledky:

01Mathieu van der Poel58:57
02Wout Van Aert+ 37
03Toon Aerts+ 1:24
04Tom Pidcock+ 1:37
05Laurens Sweeck+ 2:05
06Michael Vanthourenhout+ 2:14
07Eli Iserbyt+ 2:18
08Quinten Hermans+ 2:23
09Lars Van Der Haar+ 2:41
10Joris Nieuwenhuis+ 3:15
18Zdeněk Štybar+ 5:42

Zdroj: uci.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár