MS v cyklokrose 2021: Lucinda Brand po dráme vyhrala

Cyklokros
Lucinda Brand MS v cyklokrose 2021

zdroj: twitter.com/UCI_CX/

MS v cyklokrose 2021 dnes mali na programe ženské preteky. V nich sa na náročnej trase v Oostende radovala Lucinda Brand z Holandska. Druhá skončila Annemarie Worst. Tretia bola Denise Betsema. Tá viedla po prvom kole, ale najsilnejšia trojica sa viackrát spojila a v závere sa najlepšia pretekárka sezóny osamostatnila. Brandová vo veku 31 rokov získala prvý dúhový dres z majstrovstiev sveta.

Kľúčová bola hlavne dlhá sekcia s pieskom na pláži, kde bolo dôležité si v navlhnutom piesku od dažďa priniesť a udržať rýchlosť. Obhajkyňa titulu Ceylin del Carmen Alvarado spadla po tradičnom hektickom štarte hneď v prvej zákrute a už sa nedokázala dostať späť do hry. Najlepší štart mala Betsema, ale po zjavnom prepálení tempa bola dostihnutá už v druhom kole z piatich dvojicou Brand – Worst.

Brand bola najsilnejšia

V poslednom kole Betsema nestačila a robila chyby, čo ju s kombináciou určitého vyčerpania stálo lepšiu priečku. Párkrát spadla aj Brandová, ale vždy sa dokázala veľmi rýchlo pozbierať a pokračovať na špici pretekov. Väčšinu času viedla práve prvá trojka a zdalo sa to byť naozaj veľmi tesné. V záverečnej sekcii na tráve však spadla Worst po tom, čo sa ju po vnútornej stope pokúšala predbehnúť neskoršia víťazka. Worstová sa po pretekoch nevyhovárala  uznala, že na vybratej stope bolo klzko. Tento vypätý moment nemá jednoznačného vinníka a bol práve rozhodujúcim momentom pretekov.

Brandová však predviedla výborný výkon, najlepšie rozložila energiu a v cieli vyhrala s náskokom ôsmich sekúnd na druhú Worstovú. Viackrát sa počas pretekov musela tlačiť na prednú priečku a keďže technické chyby sa diali na oboch stranách, dokázala z nich minimalizovať straty. Betsemová mala v cieli stratu 19 sekúnd.

Veľmi solídny výkon podala mladá Clara Honsinger z USA a skončila v minúte za dominátorkou sezóny. Alvarado dnes nenaplnila očakávania a došla na ôsmom mieste.

Rozhodujúci moment

„Skrížili sme sa a dotkla som sa jej lakťa, alebo nejak tak. Nebolo to veľmi pekné, ale nedalo sa tomu ľahko vyhnúť,“ povedala Brandová po pretekoch o incidente. Už párkrát som bola blízko a konečne sa mi to po tejto fantastickej sezóne podarilo.

Lucinda Brand, pretekárka tímu Trek-Segafredo v tejto sezóne vyhrala prakticky všetko, čo mohla. Vyhrala seriál Svetového pohára a vedie v X2O a Superrestige. Dovedna získala 12 víťazstiev.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár