4. etapa Tirreno – Adriatico 2021: Pogačar ovládol Prati di Tivo

4. etapa Tirreno - Adriatico 2021 Tadej Pogačar

zdroj: Gian Mattia D'Alberto - LaPresse

Tadej Pogačar (:uae:) vyhral na stúpaní Prati di Tivo. Slovinský víťaz sa dostal na čelo celkového poradia. 4. etapa Tirreno – Adriatico 2021 bola kráľovská, na ťažkom horskom profile bol druhý Simon Yates (:bex:) s odstupom šiestich sekúnd.

Tadej Pogačar zaútočil na 14-kilometrovom stúpaní zo skupiny favoritov 7 km pred cieľom, dotiahol a striasol sa Gerainta Thomasa (:ins:), ktorý útočil o čosi skôr. 22-ročný víťaz Tour de France pokračoval v tvrdom tempe. Nezastavil ho ani Simon Yates, ktorý zaútočil o tri kilometre neskôr. Šprint o tretie miesto vyšiel lepšie pre Sergia Higuitu (:efn:), ktorý predbehol Mikela Landu (TBV). Na páske boli s odstupom 29 sekúnd na víťaza.

Wout van Aert (:tjb:) preťal čiaru s mankom 45 sekúnd a prišiel o vedúcu pozíciu v celkovom poradí. V modrom drese je teraz Pogačar, druhý Belgičan na neho stráca 35 sekúnd. Na treťom celkovom mieste je kolumbijský majster Higuita.

„V posledných kilometroch som bojoval sám so sebou. Simon [Yates] ma stíhal na konci, ku koncu som sa aj trochu trápil,“ povedal v cieli Pogačar. „Bolo to rýchle stúpanie. Keď som zaútočil, chcel som sa striasť všetkých, čo sa mi aj podarilo. Zajtra je veľmi ťažký deň, myslím, že to bude veľmi tesné až do konca.“

Slovák Peter Sagan (BOH) prirodzene nezasiahol do deja. Skončil s odstupom 22:53 min na 132. mieste.

V nedeľu je na programe kopcovitá etapa s krátkymi a strmými kopcami. Pôjde o rovnako dôležitý deň v celkovom poradí.

Ako prebehla 4. etapa Tirreno – Adriatico 2021?

Jediný horský finiš

V umbrických Apeninách bola na programe etapa dlhá 148 km. Najprv prišiel 14-kilometrový kopec Passo Capannelle. Po tiahlom zjazde všetko vyvrcholí na najvyššom bode pretekov – stúpaní Prati di Tivo. Cieľ pri lyžiarskom stredisku prišiel po 22 serpentínach, 14,6 kilometroch o stabilných 7 percentách.

V strede Talianska bolo príjemné počasie, teploty vo vysokých nadmorských výškach klesli na 5 stupňov. Favoritmi boli najlepší vrchári sveta, z ktorých tu chýbal už len Primož Roglič.

Do etapy nezasiahol Manuel Beletti (EOLO Kometa), ktorý utrpel poranenie ramena pri páde v 3. etape . Hromadná kolízia 3,3 kilometre pred cieľom včera zastavila viacerých pretekárov. Pozície kvôli nej stratil napríklad Peter Sagan, ktorý sa ale na zemi neocitol. Až 20 sekúnd kvôli tomu stratili vrchári z Ineosu Bernal, Sivakov a Thomas.

Profil: 4. etapa Tirreno – Adriatico 2021

4. etapa Tirreno - Adriatico 2021
4. etapa Tirreno – Adriatico 2021. zdroj: tirrenoadriatico.it

Odvážny únik

Na sedemetapových pretekoch úniky väčšinou nevíťazia, aj napriek tomu to na začiatku dňa skúsili: Mattia Bais (Androini Giocattoli – Sidermec), Marco Canola (Gazprom RusVelo), Benjamin Thomas (FDJ), Mads Würtz Schmidt (ISN) a Emil Vinjebo (:tqa:).

Najprv mali náskok až ôsmich minút, ale kontrolované tempo od favorizovaných tímov UAE Team Emirates a Jumbo-Visma ich v druhej polovici sťahovalo.

Dán Schmidt vyhral vrchársku prémiu na Passo Cappaniele. Vrchársku súťaž vedie Pogačar, ale zajtra to bude Dán, ktorý bude nosiť zelený dres.

Schmidt dostihnutý na stúpaní

Embed from Getty Images

15 km pred cieľom boli na čele pretekov len časovkári Schmidt a Thomas, o päť kilometrov sa stálym tempom osamostatnil Dán Schmidt z Israel Start-Up Nation. Mal náskok troch minút, ale medzera sa zmenšovala s príchodom hlavnej vrchárskej sily v pelotóne. Vlak INEOS Grenadiers sa posadil na špicu skupiny na prvých sklonoch Prati di Tivo.

Tadej Pogačar mal po ruke už len Jana Polanca. Po prvých útokoch bol trápiaci sa Schmidt dostihnutý balíkom.

Skupina sa zmenšuje

Medzitým sa hlavná skupina zmenšila o ne-vrchárov. Mathieu van der Poel si ihneď vystúpil do grupetta, aby sa šetril na zajtrajšiu klasikársku etapu. Rovnako aj Peter Sagan mal dnes na programe prvú vrchársku skúšku po prekonaní koronavírusu a chcel sa len v rozumnom čase dostať do cieľa.

Hlavný pelotón mal už len približne 35 jazdcov. Prvý útok z favoritov prišiel od Giulia Cicconeho (:tfr:) 11 km pod vrcholom. Jeho pokus ale dlho netrval.

Prvý útok Bernala

S 8 km do konca zaútočil Egan Bernal (:ins:) a ihneď ho nasledoval Tadej Pogačar (:uae:) s Jakobom Fuglsangom (AST) a Mikelom Landom (TBV). Iba pár stoviek metrov sa Kolumbijčan udržal na čele a takticky sa ešte zaradil do hlavnej skupiny, ktorú ovládal Gerain Thomas (:ins:). Sám Brit 6,5 km pred cieľom nastúpil a tempo v skupine nasadil Wout van Aert (:tjb:).

Pogačar nastúpil

6 km do cieľa ostávalo a ďalší veľký favorit zaútočil. Tadej Pogačar (:uae:) sa dotiahol na koleso Gerainta Thomasa. Mladý Slovinec už išiel naplno a striasol sa víťaza Tour de France 2018.

Embed from Getty Images

Egan Bernal (:ins:) reagoval na 15-sekundovú stratu na najväčšieho favorita z UAE 4 kilometre pred koncom. Vytvoril stíhaciu skupinku s Mikelom Landom a Simonom Yatesom (:bex:). Za nimi boli Joao Almeida (:dqt:), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) a Sergio Higuita (:efb:), ku ktorým sa pridali Wout van Aert (:tjb:), Jakob Fuglsang (AST), Matteo Fabbro (BOH) a Simon Carr (:efn:). Tieto skupinky sa neskôr spojili. V problémoch sa po viacerých zrýchleniach ocitol Julian Alaphilippe (:dqt:).

Simon Yates stíha, Egan Bernal v kríze

Zo stíhacej skupiny zaútočil Simon Yates (:bex:) 3 km na pásku. Za ním s 25-sekundovým odstupom pracoval najmä Van Aert, na ktorého sa ostatní spoliehali.

V predposlednom kilometri z hlavnej skupiny a pod tempom Belgičana odpadol Bernal. Tempo víťaza prvej etapy bolo dnes priveľa aj pre Alaphilippa, Vincenza Nibaiho alebo Romaina Bardeta, ktorí z vrchárov stratili najviac

Pogačar nezastavený

Tadej Pogačar v drese Tirreno - Adriatico 2021
Tadej Pogačar v drese pre celkového lídra. zdroj: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Konštantné tvrdé tempo stačilo Pogačarovi na tretie víťazstvo v tejto sezóne. Simon Yates skončil na páske s odstupom 6 sekúnd. Sergio Higuita v cieli predbehol Mikela Landu.

S malými odstupmi prichádzali Nairo Quintana, Joao Alemida, Matteo Fabbro a Simon Carr s najviac 42 sekundami.

Wout van Aert si toho veľa odpracoval a s odstupom 45 sekúnd finišoval s Jakobom Fuglsangom na deviatom mieste. Do jednej minúty sa ešte zmestila sklamaná dvojica Geraint Thomas – Egan Bernal.

Výsledky: 4. etapa Tirreno – Adriatico 2021

#JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates03:51:24
02Simon YatesTeam BikeExchange+ 06
03Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 29
04Mikel LandaBahrain Victorious+ 29
05Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 31
06Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 35
07Matteo FabbroBORA-hansgrohe+ 42
08Simon CarrEF Education-NIPPO+ 42
09Wout Van AertJumbo-Visma+ 45
10Jakob FuglsangAstana-Premier Tech+ 45
11Egan BernalINEOS Grenadiers+ 58
12Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 58

Priebežné poradie: 4. etapa Tirreno – Adriatico 2021

#JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates17:53:21
02Wout Van AertJumbo-Visma+ 35
03Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 35
04Mikel LandaBahrain Victorious+ 38
05Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 41
06Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 45
07Jakob FuglsangAstana-Premier Tech+ 55
08Simon CarrEF Education-NIPPO+ 01:03
09Matteo FabbroBORA-hansgrohe+ 01:12
10Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 01:25

Výsledky: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár