1. etapa Tour de France 2021 preview: Šialenstvo so žltým koncom

Tour de France 2021

Bretónsko v sobotu spozná prvého držiteľa žltého dresu. 1. etapa Tour de France 2021 ponúka nevídanú klasikársku koncovku. Chaos je hlavný pojem, ktorý charakterizuje úvod pretekov, vpredu sa bude chcieť držať absolútne každý. Favoritmi sú Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, ale aj Peter Sagan.

sobota 26. júna 2021
Dĺžka
: 197,8 km
Profil: zvlnený, 2700 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:10, Brest
Predpokladaný dojazd: ~17:10, Landerneau

1. etapa Tour de France 2021 live – vysielanie naživo:



1. etapa Tour de France 2021 trasa

Grand Départ bol tento rok umiestnený do Bretónska, na samý severozápad Francúzska. Štartuje sa v meste Brest so 140-tisícami obyvateľmi obklopenom špecifickým zálivom na západe, ktorý dotvára krásne prostredie s mnohými lagúnami. Po vyše 197 kilometroch sa bude finišovať v neďalekom mestečku Landerneau. To síce leží len 22 kilometrov od Brestu, no medzitým sa jazdci popasujú s krátkymi kopčekmi.

Brest Tour de France 2021
© A.S.O./Aurélien Vialatte

1. etapa Tour de France 2021 profil:

1. etapa Tour de France 2021
1. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Počas dňa žiadne mimoriadne náročné stúpania neprídu. Na programe je päť kategorizovaných kopcov v strede dňa nie dlhších ako 2 km, ktoré ale žiadne rozdiely neprinesú. Ich kombinácia však jednoznačne priťaží nohy jazdcom na nohy.

Posledných 45 km je však už poriadne náročných, na úvodný deň sa v nej skoro vôbec nepôjde po rovine. Na čele sa budú miešať klasikárske tímy s tímami o celkové poradie, aby sa každý udržal v bezpečí. Krátke stúpania prídu aj 18 a 8 km pred cieľom. Určite sa nájde priestor aj na zvýšenie tempa, a príjazd pod záverečné stúpanie bude nesmierne chaotický, až šialený.

Navyše, v tejto etape sa neuplatňuje pravidlo troch kilometrov. Čiže v cieli sa bude počítať skutočný čas, v akom pretekári prešli. V prípade uplatnenia pravidla v ostatných etapách sa jazdcom počíta čas skupiny, v ktorej sa nachádzali 3 km pred cieľom a väčšinou tak môžu dôjsť v pokoji s oneskorením. Teraz však nie.

Côte de la Fosse aux Loups v meste Laderneau je záverečným stúpaním dňa, na ktorom sa nachádza cieľ. Kopec má 3 km o priemernom sklone 5,7%. Predchádzajú mu netechnický zjazd a dve zákruty, v ktorých sa pôjde nesmierne rýchlo. Kto bude mimo prvých 20 miest, ako keby stratil šancu na víťazstvo. Od rieky Élon sa následne bude stúpať už len nahor.

Samotné stúpanie nie je nijak náročné, jednoznačne sa čaká na atraktívny šprint zriedenej skupiny. Prvých 1500 metrov je najťažších, nachádzajú sa v nich sklony s maximami 11%, ktoré sa potom držia na 7%. Druhá polovica kopca je jednoduchšia, má len 4% a v závere sa cesta dokonca vyrovná. Lenže nie je tajomstvom, že po strmejších častiach je nesmierne ťažké pokračovať, hoc aj po jednoduchších sklonoch. Zíde sa aj kvalitná tímová pomoc a rozbeh na rovnejších pasážach.

Počasie

1. etapa Tour de France 2021 mapa
zdroj: letour.fr

Prímorské počasie si pripraví počas dňa príjemných 16 ºC a slnečné počasie. Z malých mrakov by pršať nemalo.

1. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Predpokladá sa hromadný záver do kopca, kde sa budú môcť predviesť absolútne najlepší cyklisti planéty.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) je do takýchto záverov momentálne najsilnejším borcom. Jeho zrýchlenie je až neprirodzené, zároveň vie vydávať maximálny šprintérsky výkon dlhší ako aj 15 sekúnd. Najväčšou nevýhodou Holanďana bude pozičná hra, ktorú nemá až takú dobrú. Cyklokrosár navyše prvýkrát okúsi neopísateľnú nervozitu Grand Tour, na ktorej jeho starý otec Raymond Poulidor skončil niekoľkokrát druhý.

Ak sa Van der Poel ocitne v dobrej pozícii pod kopcom, napríklad na prvých 10 miestach, bude veľmi ťažké ho poraziť. Po krátkej odbočke na MTB sa vrátil na Okolo Švajčiarska, kde v dominantom štýle ovládol dve klasikárske etapy.

Mathieu van der Poel 2. etapa Okolo Švajčiarska
Mathieu van der Poel vyhral 2 etapy na Okolo Švajčiarska. © KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Vyzve ho Julian Alaphilippe (:dqt:) – majster sveta, ktorý ovládala koncovky do kopca. Aj keď cieľ príde po ľahšom kopci, aký by si domáca hviezda želala, neradno ho odpisovať. Alaphilippe má k dispozícii veľmi silný tím, ktorý ho určite udrží v pozícii. Zato konkurenčný Alpecin-Fenix bude iba na svojej prvej Tour, a tak partia okolo Van der Poel ešte nemusí ovládať všetky triky pre chaotické dojazdy.

Alaphilippe sa pripravoval hlavne na vrchárskej etapy a časovky, jeho čistý šprint taktiež nie je úplne na úrovni Van der Poela alebo Sagana a ďalších. Lenže aj na Tirrene nepatril 29-ročný Francúz k najlepším šprintérom, ale správnym načasovaním dynamického nástupu porazil Van der Poela i Van Aerta. To je pre neho cesta.

Julian Alaphilippe Valónsky šíp 2021
Alaphilippe. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen / Getty Images

Aj Sagan, Roglič alebo Van Aert sa prihlásia o slovo

Wout van Aert (:tjb:) aj Primož Roglič (:tjb:) sú lídrami tímu Jumbo-Visma. Nevedno, na koho Holanďania stavia. Ak by to bol Van Aert, líder na celkové poradie Roglič by nemusel získať až 10 bonusových sekúnd v cieli. Obaja však majú šancu na pódium, len si budú musieť medzi sebou vybrať. Takisto pre Rogliča to budú prvé preteky po vyše dvoch mesiacoch, bude sa chcieť tlačiť za každú cenu?

Primož Roglič 7. etapa Paríž - Nice 2021
Primož Roglič. © A.S.O./Fabien Boukla

Silný špurt má aj Tadej Pogačar (:uae:), obhajca víťazstva z vlaňajšej Tour. 22-ročný Slovinec je v podobnej situácii ako Roglič, šancu na úspešný útok má aj kolega Marc Hirschi (:uae:).

Wout van Aert a Tadej Pogačar
Wout van Aert a Tadej Pogačar © Gian Mattia D’Alberto / LaPresse

Peter Sagan (BOH) je samozrejme veľkým kandidátom na triumf, aj keď v poslednej dobe sme ho na podobných cieľových cestách nevideli. Slovák už tu môže začať zbierať body do súťaže o zelený dres. Paradoxne je etapa klasifikovaná ako rovinatá, takže v závere sa rozdáva najväčší počet bodov – až 50. Vôbec prvýkrát v kariére má šancu si zmerať sily s Van Aertom i Van der Poelom na kopci, na ktorom by ešte pred troma rokmi bol úplne najväčším favoritom.

BORA - hansgrohe Tour de France 2021 Peter Sagan
Peter Sagan ovládol šprint 10. etapy Gira. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Šprintéri a klasikári môžu prekvapiť top favoritov

Sonny Colbrelli (TBV) sa nachádza vo vynikajúcej forme a krátke mierne kopce sú jeho doménou. Taliansky majster je tak zástupom šprintérov, z ktorých majú šancu aj Michael Matthews (:bex:) alebo Christophe Laporte (COF).

Bez šance nie je ani Richard Carapaz (:ins:), ktorý už vo svojej kariére na podobných koncovkách vyhral. Má kvalitnú výbušnosť aj vôľu bodovať už takto skoro na Tour.

Sonny Colbrelli. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Na štart sa postaví aj nesmierne veľa klasikárov a puncheurov: Alex Aranburu (AST), Alejandro Valverde (MOV), Benoit Cosnefroy (:alm:), Greg Van Avermaet (:alm:), Alexej Lucenko (AST), Ide Schelling (BOH) alebo Sergio Higuita (:efn:).

Favoriti 1. etapy:

★★★★ Van der Poel
★★★ Van Aert, Colbrelli, Alaphilippe
★★ Sagan, Roglič, Pogačar, Laporte
★ Matthews, Cosnefroy, Aranburu, Hirschi, Ballerini

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár