Okolo Švajčiarska 3. etapa: Mathieu van der Poel absolútne suverénny

Mathieu van der Poel 3. etapa Okolo Švajčiarska 2021

zdroj: © 2021 Sam Buchli

3. etapa Okolo Švajčiarska 2021 priniesla znova atraktívny výbušný záver. V klasikárskej koncovke dominoval Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Holandský majster sa zároveň vďaka bonusovým sekundám v cieli obliekol do žltého dresu pre celkového lídra.

Na druhom mieste v hromadnom dojazde do mierneho stúpania skončil Francúz Christophe Laporte (COF). Tretie miesto bral majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:) a získal štyri bonusové sekundy, lenže Van der Poel bral po explozívnom špurte až desať sekúnd na páske.

V poslednom kilometri zriedený pelotón dostihol útočiaceho Ivána Garcia Cortinu (MOV). V poslednej dvestovke metrov sa cesta zdvihla, vtedy práve nastúpil Van der Poel a okamžite si vypracoval náskok na zvyšok šprintérov. Na jeho zrýchlenie nestačil štvrtý Michael Matthews (:bex:) a prenechal tak niekoľkometrový odstup, bol zároveň zablokovaný Alaphilippom.

Van der Poel sa dostal do vedenia pretekov, Alaphilppe stráca jednu sekundu. Na treťom mieste v celkovej klasifikácii je doterajší líder Stefan Küng (FDJ).

28-ročný Mathieu van der Poel získal druhé víťazstvo za sebou na švajčiarskom podniku. Prvýkrát v kariére sa oblečie do líderskeho dresu World Tour pretekov.

V stredu je na programe prvá vrchárska etapa so sedemkilometrovým kopcom v závere a následným zjazdom do Gstaadu.

Mathieu van der Poel vyhral 3. etapu Okolo Švajčiarska (video):



Ako prebehla 3. etapa Okolo Švajčiarska 2021

V tretej etape pretekov Okolo Švajčiarska na jazdcov čakalo 182 kilometrov. Profil bol klasikársky. V itinerári čakali dve šprintérske prémie a dve stúpania 3. kategórie. Začínalo sa vo včerajšom cieľovom meste – Lachen. Utorkový cieľ bol položený v Pfaffnau. V spomínanej obci žije iba 3 tisíc obyvateľov. Do etapy vstupoval vo vedúcom drese domáci Stefan Küng (FDJ), iba sekundu na neho strácali zhodne Julian Alaphilippe (:dqt:) i Max Schachmann (BOH). Predošlý víťaz Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix) sa dostal na 6 sekúnd od lídra pretekov.

3. etapa Okolo Švajčiarska 2021 profil:

3. etapa pretekov okolo švajčiarska 2021
Zdroj: tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-3/

Štart

Únik dňa

Ihneď po štarte si do úniku naskočila trojica jazdcov. V skupine boli Claudio Imhof (Švajčiarsko), Ben King (Rally Racing) a Rémy Rochas (COF). Z pelotónu to ešte skúsil Mathias Frank (:alm:), do čela to však mal minútu a čakalo ho náročná úloha. Švajčiar to napokon zvládol a doplnil trojicu v úniku. Po 25 kilometroch bol ich náskok na hodnote štyroch minút. Hlavný balík si v prvej polovici etapy doprial oddych, náskok po 80 kilometroch bol na úrovni 7 minút.



Únik dostihnutý 25 km pred cieľom

Pelotón ťahali tímy so šprintérmi ako BikeExchange s Matthewsom a Movistar S Garciom Cortionom. Neskôr sa pridal aj Alpecin-Fenix s víťazom predošlej etapy Van der Poelom.

Približne 40 km pred cieľom sa udial hromadný pád, a za ním hneď ďalší. Našťastie, všetci jazdci boli schopní pokračovať v hlavnom balíku. V posledných 30 km mal únik len malý náskok a určite mal byť pohltený.

Julian Alaphilippe bol aktívny

Ako posledný odolával na čele Francúz Rochas. Lenže na stúpaní Rütsch vyskúšal pozornosť všetkých Julian Alaphilippe (:dqt:). Majster sveta zaútočil, ale nikto mu ne nedaroval priestor a všetci favoriti vrátane Van der Poela a vlaku Ineosu si ho postrážil. Francúz pokračoval v aktivite, ale 20 km pred cieľom sa zaradil do balíku.

Pelotón bol vtedy zložený už len 30 jazdcov. Situáciu neutralizoval tím Ineos s Pavelom Sivakovom.

Mnohé nástupy v závere

V posledných 15 km svoje šťastie vyskúšal Pierre Latour (Total Direct Energie) a zavesil sa na neho Amund Grondahl Jansen (:bex:). Chytení bol však pred poslednou šprintérskou prémiou, kde si po tri sekundy došiel Mattia Cattaneo (:dqt:)po dve Richard Carapaz (:ins:) a po jednu Michael Woods (:isn:). Všetci sú nebezpeční v celkovom poradí.

9 km pred koncom využil ustálenie situácie Iván Garcia Cortina (MOV). Španiel dynamicky zaútočil a vypracoval si 10-sekundový náskok. Stíhať ho museli borci z BikeExchange a Petr Vakoč z Alpecin-Fenix.

Napokon Garciu dotiahol Mauri Vansevenant (:dqt:) v poslednom kilometri. Pripravil pozíciu pre Alaphilippa, ale vo finále nikto nestačil na silu Van der Poela.

3. etapa Okolo Švajčiarska 2021 – výsledky:

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix04:24:26
02Christophe LaporteCofidis+ 00
03Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 00
04Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 00
05Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 00
06Alexander KampTrek-Segafredo+ 00
07Tiesj BenootTeam DSM+ 00
08Omar FraileAstana-Premier Tech+ 00
09Anthony TurgisTotal Direct Energie+ 00
10Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 00

3. etapa Okolo Švajčiarska 2021 – priebežné celkové poradie:

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix08:49:14
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 01
03Stefan KüngGroupama-FDJ+ 04
04Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 06
05Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 13
06Ivan GarciaMovistar Team+ 16
07Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 17
08Neilson PowlessEF Education-NIPPO+ 29
09Andreas KronLotto Soudal+ 37
10Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 39
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár