Okolo Švajčiarska 2. etapa: Mathieu van der Poel s prehľadom vyhral

Mathieu van der Poel MS v cyklistike 2021

zdroj: © KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

2. etapa Okolo Švajčiarska 2021 priniesla atraktívny záver. Po viacerých útokoch zvíťazil holandský majster Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Druhý skončil Nemec Maximilian Schachmann (BOH) a tretí Wout Poels (TBV) z Holandska. Domáci Stefan Küng (FDJ) sa udržal na čele celkového poradia.

Najlepšia trojica útočila z elitnej skupiny, ktorá sa vytvorila na poslednom stúpaní v etape končiacej meste Lachen. Na cieľovej rovine sa o útok snažil Schachmann, ale Mathieu van der Poel s prehľadom predviedol najlepší nástup v posledných 200 metroch a s niekoľkometrovým náskokom ovládol pondelkovú etapu.

Celkové prvé miesto aj po druhom dni patrí Küngovi, ktorý vedie o sekundu pred druhým Julianom Alaphilippom (:dqt:) a tretím Maximilianom Schachmannom s rovnakým časom.

Francúz a majster sveta Alaphilippe ako prvý zaútočil na stúpaní v posledných ôsmich kilometroch a zobral so sebou viacerých favoritov, vrátane Van der Poela. Holanďan následne sám zaútočil 3,6 km pred cieľom. Po váhaní v malej skupinke najlepšie reagoval Schachmann, ktorý však v závere nemal dostatočnú dynamiku na porazenie dnešného víťaza. Küng po stúpaní limitoval straty, do cieľa došiel v pelotóne s 22-sekundovým mankom na víťaza.

V čelnej skupine, ktorá stratili štyri sekundy, boli po útokoch na stúpaniach štvrtý Marc Hirschi (:uae:), piaty Richard Carapaz (:ins:), šiesty Michael Woods (:ins:), siedmy Julian Alaphilippe (:dqt:) a ôsmy Jakob Fuglsang (AST). Viacero mien si vytvorilo dobrú pozíciu do ďalších dní a celkového poradia.

Pre 28-ročného Holanďana ide o prvé preteky po účasti na MTB súbojoch Svetového pohára. Van der Poel sa pripravuje na Tour de France, ale aj na preteky horských bicyklov na olympiáde v Tokiu. V tejto sezóne získal už šesť triumfov na ceste. Medzi nimi je aj klasika Strade Bianche či dve etapy na Tirreno-Adriatico.

V utorok je na programe podobná etapa so zvlneným klasikárskym záverom.

Ako prebehla 2. etapa Okolo Švajčiarska 2021



V pondelok bola na programe druhá etapa pretekov Okolo Švajčiarska. Na jazdcov čakalo 178 kilometrov a stredne ťažký profil. V itinerári čakali dve šprintérske prémie a tri vrchárske 2. kategórie. Začiatok bol na severe Švajčiarska, v obci Neuhausen am Rheinfall, ktorá leží v oblasti Schaffhausen. Cieľ bol položený v obci Lachene, v ktorej žije približne 9 tisíc obyvateľov. V žltom sa do druhej etapy po víťaznom prológu vydal domáci Stefan Küng (FDJ).

2. etapa Okolo Švajčiarska 2021 profil:

Zdroj: tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-2/

Únik dňa

Počas celého dňa jazdci zápasili s búrkou a dažďom, ktoré ich sprevádzali.

Do dnešného úniku dňa si naskočila štvorica jazdcov. Národnosti si to rozdelili pekne, v skupine boli dvaja Kanaďania a dvaja Švajčiari. Kvarteto bolo v zložení Tom Bohli (COF), Claudio Imhof (Švajčiarsko), Matteo Dal-Cin a Nickolas Zukowsky (obaja Rally Racing). Ich náskok sa čoskoro dostal na hodnotu piatich minút. Po prvej polovici etapy bol náskok tesne nad hranicou 5 minút, no náročnejšia časť ešte čakala.

55 kilometrov pred cieľom začali do čela pelotónu prichádzať tímy Alpecin-Fenix, Astana či Ineos. V tento moment sa začalo kaziť počasie a mokrá vozovka mohla narobiť šarapatu. S blížiacim sa záverom začal klesať i náskok skupiny v čele pretekov. Pri nájazde na druhé stúpanie Oberricken to boli 4 minúty.



Bohli vo vrchárskom drese, Imhof odolával ako posledný

Do dresu pre najlepšieho vrchára sa vďaka druhému a prvému miestu na dvoch vrchárskych prémiách dňa obliekol domáci jazdec Tom Bohli. Jeho skupina sa však na krátkych stúpaní pred cieľom začala rozpadať.

Ako posledný odolával švajčiarsky reprezentant Claudio Imhof, ktorý bol však pohltený na stúpaní v posledných 8 kilometroch. Stal sa najbojovnejším jazdcom dňa.

Pelotón sa poriadne preriedil

Na méte 10 km do cieľa hlavná skupina mierila ešte na posledné stúpanie dňa, ale bola poriadne zmenšená. Mala približne 60 pretekárov. Vzadu sa ocitli napríklad Rohan Denis (:ins:), Tom Dumoulin (:tjb:), alebo John Degenkolb (:lts:). Tempo udával tím BikeExchange pre Michaela Matthewsa.

Pelotón na Okolo Švajčiarska. ©Sam Buchli

Julian Alaphilippe útočil na poslednom stúpaní

Tím Juliana Alaphilippa Deceuninck – Quick-Step udával tempo na stúpaní cez Litschstrasse, pridal sa tím Ineos. Na kopci 8 km pred koncom prišiel nevyhnutný útok Alaphilippa, ale hlavní favorit ho spoľahlivo nasledovali. Neskôr sa pridali aj Mathieu van der Poel a ďalší jazdci.

Protiútok zasadil Michael Woods a na čele sa vytvorila elitná skupina v zložení: Richard Carapaz, Michael Woods, Michael Schachmann, Jakob Fuglsang a Iván Garcia Cortina. Pod vrcholom sa dopredu pridali aj domáci Marc Hirschi a Wout Poels.

Stefan Küng začal na stúpaní strácať svoj náskok v žltom drese. Nachádzal sa vo väčšej grupe, ktorá na lídrov strácala približne 20 sekúnd. Pri príchode do cieľového mesta prestalo pršať, do cieľa ostávali štyri kilometre.

Mathieu van der Poel atakoval na rovine

Mathieu van der Poel 3,8 km pred cieľom nastúpil zo skupiny a sám sa chcel dostať do cieľa. Za ním sa nikto nevedel dohodnúť na stíhaní. Až neskôr reagovali Poels, Schachmann a Fuglsang, ktorí stíhali holandského majstra do posledných dvoch kilometrov. V predposlednom kilometri sa Schachmannovi podarilo dotiahnuť sa na Van der Poela, a Nemec mu bol ochotný pomôcť.

Napokon však tesne pred cieľom Van der Poel odpovedal na pokus od Schachmanna a bral víťazstvo.

2. etapa Okolo Švajčiarska 2021 – výsledky:

01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix04:12:30
02Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 01
03Wout PoelsBahrain Victorious+ 03
04Marc HirschiUAE Team Emirates+ 04
05Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 04
06Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 04
07Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 04
08Jakob FuglsangAstana-Premier Tech+ 04
09Andreas KronLotto Soudal+ 09
10Benoît CosnefroyAG2R Citroën Team+ 11

 2. etapa Okolo Švajčiarska 2021 – celkové poradie:

01Stefan KüngGroupama-FDJ04:24:52
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 01
03Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 02
04Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 06
05Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 12
06Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 13
07Neilson PowlessEF Education-NIPPO+ 25
08Gino MäderBahrain Victorious+ 30
09Andreas KronLotto Soudal+ 33
10Gonzalo SerranoMovistar Team+ 34
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár