1. etapa Vuelta 2020: Roglič začal najlepšie

Vuelta a España 2020
Roglič 1. etapa Vuelta 2021

zdroj: twitter.com/twocGAME

Vuelta a España – posledná Grand Tour sezóny sa dnes začala vo veľkom štýle. 1. etapa Vuelta 2020 priniesla náročné kopcovité finále, ktoré ovládol Primož Roglič (:tjb:). Ten sa zároveň stal prvým majiteľom červeného dresu pre celkového lídra španielskych pretekov, ktoré vlani vyhral. Druhý skončil po špurte malej skupiny elitných vrchárov Richard Carapaz (:ins:) a tretí Dan Martin (:isn:).

Prvýkrát od roku 1986 sa v jeden deň konali súbežne dve Grand Tours. Dnes bola na programe ešte 16. etapa Giro d’Italia. Tieto dve trojtýždňové etapáky sa spolu stretli 12. a 13. mája 1986, kedy Vuelta končila vtedy v bežnom dátume. Týždeň dvoch Grand Tours je samozrejme spôsobený pandémiou.

1. etapa Vuelta a España sa začala v baskickom meste Irún. Ako väčšina etáp na 75. ročníku, ide sa po severe Španielska cez viaceré kopce. Štyri kategorizované stúpania počkali na jazdcov v prvom dni dlhom 173 km. Finiš prišiel po stúpaní Alto de Arrate (5 km – 7,7%) a dvojkilometrovej rovine. Posledný kilometer bol do mierneho klesania po stúpaní známom napríklad z Okolo Baskicka.

Počas dňa pršalo a k tomu fúkal silný vietor. V posledných kilometroch išlo o silný bočný protivietor.

1. etapa Vuelta 2020 – profil:

1. etapa Vuelta a Espana 2020
1. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

V úniku Wellens či Cavagna

Jasha Sütterlin (:sun:), Rémi Cavagna (:dqt:), Quentin Jaregui (:alm:), Aritz Bagües (Caja Rural-Seguros RGA), Tim Wellens (:lts:) a Jetse Bol (Burgos-BH) sa po 10 km oddelili od pelotónu, spojili sa a vytvorili skorý únik dňa.

Na rovinatej sekcii pelotón ovládal Team Jumbo-Visma a nedovolil brejku vzdialiť sa na viac ako na štyri minúty, pričom väčšinu dňa sa strata pelotónu pohybovala iba okolo dvoch minút.

Martínez spadol, Frank a Van Wilder odstúpil

Jeden z vrchárskych favoritov na celkové poradie Daniel Felipe Martínez (:efd:) bol v hromadnej kolízii 90 km pred cieľom. S ním spadli traja kolegovia z EF Pro Cycling. Každý z nich sa dokázal postaviť a pokračovať, museli dohnať minútovú stratu. To sa im po 10 km podarilo.

176 jazdcov sa postavilo na štart 75. ročníka Vuelty, ale už po prvej hodine sa odstupovalo.

O pár kilometrov po incidente, ešte pred prvým kategorizovaným stúpaním dňa, odstúpili Mathias Frank (:alm:) a Ilan Van Wilder (:sun:). Prvý Švajčiar bol ešte pred Vueltou chorý a necítil sa dobre. 20-ročný Belgičan Van Wilder bol na štarte najmladším jazdcom belgickej povojnovej histórie v prvej etape Grand Tour.

O hodinu spadol a odstúpil Frankov tímový kolega Alexandre Geniez (:alm:).

Jaregui dostihnutý 25 km pred cieľom, Froome či Ion Izagirre odpadli

Z úniku počas dňa útočil aj Cavagna, ale jeho sólo jazda nevyšla. Keď sa postupne jeho kolegovia z úniku vzdávali, 26-ročný Francúz Jauregui odolal najdlhšie. Predtým boli s ním ešte Bol a Sütterlin. O útok sa snažil aj Lastra (Caja Rural – Seguros RGA), ale jeho pokus nevyšiel.

Na čele balíka bol okrem papierovo najsilnejšieho tímu pretekov Jumob-Visma aj Movistar Team. Zrýchlenie tempa v skupine bolo príliš pre miestneho jazdca Iona Izagirra (AST) a dvojnásobného víťaza Vuelty Chrisa Frooma (:ins:), ktorý sa nedostal do starej formy po devastačnom páde spred roka. Pred záverečným kopcom spadol favorit etapy Michael Woods (:efd:), kvôli vozidlám pri trati.

Záverečné stúpanie Alto de Arrate

INEOS Grenadiers stále mal veľkého favorita celých pretekov Richarda Carapaza (:ins:) a aj 10 km pred očakávaným stúpaním. Hlavná skupina sa na stúpaní zmenšila, mala už len niečo okolo 30 jazdcov. Odpadol z nej aj Alexander Vlasov (AST).

Následne tvrdé tempo až do útoku zasadil 4,5 km pred cieľom Sepp Kuss (:tjb:) a roztrhal tak hlavnú skupinu. Boli v nej už len najsilnejší jazdci dňa: Dan Martin (:isn:), Kuss, Richard Carapaz (:ins:), Enric Mas (MOV), Felix Großscchartner (BOH), Hugh Carthy (:efd:), Esteban Chaves (:mts:) a Primož Roglič (:tjb:). Odpadli aj Dumoulin (:tjb:) alebo Valverde (MOV).

Roglič vyhral 1. etapu Vuelta a Espaňa 2020

Roglič vyhral 1. etapu Vuelta a Espaňa. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Skupina najlepších vstúpila do rovinatej dvojkilometrovej časti s väčším náskokom na prenasledovateľov. Nastupoval Carthy, ale po jeho neúspechu sa zo sedla posadil Roglič a až Slovinec si vypracoval väčší náskok do klesajúcich 800 metrov.

Primož Roglič (:tjb:) začal svoju obhajobu titulu z Vuelty najlepšie, vyhral 1. etapu. Na páske mal náskok jednej sekundy. Vyštartoval v správny moment, kedy sa už trasa zľahčovala. V cieli získal 10 bonusových sekúnd, Carapaz a Martin 6 a 4.

Slovinec dnes dokonal výborný slovinský deň, keď na Gire vyhral z úniku Jan Tratnik. Najlepšia krajina podľa UCI rebríčka sa stala prvou krajinou, ktorá má víťazov na všetkých Grand Tours v tejto sezóne.

30-ročný Roglič získal ďalšie víťazstvo v sezóne. Vyhral už Tour de l’Ain, etapu na Dauphiné či Tour de France. Tam bol v žltom drese až do 20. etapy. Chuť si napravil prvým monumentov v kariére Liege-Bastogne-Liege a dnes rovnako ukázal, že je odhodlaný aj po prekvapivom neúspechu na Tour. Od prvého dňa skrátenej 18-dňovej Vuelty získal červený dres hneď pri prvej príležitosti. Zajtra je tiež na programe kopcovitá etapa, ale s cieľom po dlhšom klesaní.

Jazdi ako Valverde, Dumoulin, Guillaume Martin stratili viac ako minútu.

1. etapa Vuelta 2020 (video):

Vuelta a Espaňa 2020 – výsledky:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:04:22:34
2.Richard Carapaz (Ecu):ins:00:01
3.Daniel Martin (Ire):isn:
4.Jhoan Esteban Chaves (Col):mts:
5.Felix Großschartner (Aut):aut:
6.Enric Mas (Spa)MOV
7.Hugh Carthy (GBr):efd:00:04
8.Sepp Kuss (ISA):tjb:00:10
9.George Bennett (NZl):tjb:00:40
10.Andrea Bagioli (Ita):dqt:00:51

Vuelta a Espaňa 2020 – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:4:22:24
2.Richard Carapaz (Ecu):ins:00:05
3.Daniel Martin (Ire):isn:00:07
4.Jhoan Esteban Chaves (Col):mts:00:11
5.Felix Großschartner (Aut)BOH
6.Enric Mas (Spa)MOV
7.Hugh Carthy (GBr):efd:00:14
8.Sepp Kuss (ISA):tjb:00:20
9.George Bennett (NZl):tjb:00:50
10.Andrea Bagioli (Ita):dqt:01:01
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár