10. etapa Giro d’Italia 2023: ďalší vydarený únik opanoval Magnus Cort

Giro d’Italia 2023
10. etapa giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/16/photo/1

10. etapa Giro d’Italia 2023 sa niesla v zajatí dažďa, hmly, oparu a nízkych teplôt. V cieľovom Viareggio sa z celodenného úniku tešil Magnus Cort (EFE), ktorý podtvrdil svoje šprintérske predpoklady a porazil druhého Dereka Geea a tretieho Alessandra De Marchiho, ktorý mal opäť „únikovú smolu“. Zo skupiny favoritov na 4. mieste finišoval Mads Pedersen.

V celkovom poradí po odstúpení Remca Evenepoela (SOQ) naďalej vedie Geraint Thomas (IGD) o 2 sekundy pred Primožom Rogličom (TJV). Magnus Cort sa stal ďalším cyklistom, ktorému sa podarilo vyhrať etapy na všetkých troch grandtour.

10. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-10/today/profiles

Štart:

Štvorka v úniku

Hneď po ostrom štarte sa do čela pretekov prebojovala štvorica v zložení Davide Bais (EOLO-Kometa), Magnus Cort (EFE), Derek Gee (Israel-Premier Tech) a Alessandro De Marchi (JAY). Išlo teda o cyklistov, ktorí si už členstvo aspoň v jednom úniku užili. Na pelotón, z ktorého naďalej odstupovali pretekári, si vypracovali náskok maximálne 4 minút. Tím INEOS Grenadiers s Geraintom Thomasom v ružovom drese (priebežný líder po odstúpení Remca Evenepoela) kontroloval preteky.

V prvej polovici etapy, na začiatku tiahleho stúpania, bola situovaná prvá bodovaná šprintéeska prémia. O cenné body do súťaže o cyklámenový dres sa pobili Michael Matthews (JAY), Jonathan Milan (TBV) a Mads Pedersen (TFS).

Počasie

Veľké problémy robilo počasie. Drvivá časť etapy sa niesla v zajatí hmly, dažďa a nízkych teplôt. Napriek takýmto podmienkam sa čelná skupina (v pokročilej fázy len trio) nevzdávala boja o etapový vavrín. 23 kilometrov pred cieľom mala k dobru na skupinu favoritov minútu a pol. V nej však chýbalo viacero veľkých mien ako napríklad Fernando Gavíria (MOV). Aj spomedzi radov vrchárov a favoritov na celkové poradie niekoľko mien chýbalo. Bol to napríklad Jay Vine (UAD), ktorý jazdil v početnejšej skupine o 4 minútu pozadu. Tím Emirates zažíval čierny deň.

Problémy sa nevyhli ani Warrenovi Barguilovi (ARK), ktorý si nepríjemne ustlal cca 30 kilometrov pred cieľom. Zranenie vyzeralo viac než vážne. Tímový mechanik na tom istom mieste poslal k zemi Alberta Betiola (EFE). To len podčiarklo, že etapa bola naozaj hektická a nebezpečná.

Záver

Napokon sa čelné trio dostalo do priameho boja o etapové víťazstvo. Podľa papierových predpokladov mal mať v záverečnom šprinte najvyššiu rýchlosť Magnus Cort. Preto 1 400 metrov pred cieľovou páskou zaútočil Gerek Gee, na ktorého sa nalepil Magnus Kort. Alessandro De Marchi zaostával, no z hry ešte nevypadol.

Ako prvý začal šprintovať Alessandro De Marchi, no Magnus Cort trpezlivo čakal, kým odštartuje. Napokon na méte 200 metrov pred páskou odštartoval svoj šprint, vďaka ktorému jednoznačne dominoval.

Zo skupiny favoritov ako 4. finišoval Mads Pedersen.

10. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 11. etapa podobná dnešnej.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár