10. etapa La Vuelta a Espaňa 2021: trasa, profil, favoriti

Vuelta a España 2021
10. etapa Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©Unipublic/Charly López

Po dni voľna sa 10. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 nesie najprv v pokojnom duchu, ale prichystaný je akčný záver.

V pondelok je na španielskej Vuelte deň voľna.

10. etapa Vuelta 2021:

utorok 24. augusta 2021
Dĺžka
: 189 km
Profil: kopcovitý, 2327 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:47, Roquetas de Mar
Predpokladaný dojazd: 17:17 – 17:45, Rincón de la Victoria

Cyklistika: 10. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

10. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

10. etapa Vuelta a Espaňa 2021
©Unipublic

Etapa sa drží pri brehoch Stredozemného mora. Ide o najjužnejšiu etapu 76. edície španielskeho podniku. Smeruje sa smerom na západ so začiatkom v Roquetas de Mar, ktoré je známe ako dejisko otváracích pretekov sezóny Clasica de Almeria. Po prevažne rovinatej trase a naozaj náročnej skúške sa skončí v Rincón de la Victoria.

Všetky mestá na riviére Costa del Sol („Slnečné pobrežie“) v provoncii Málaga sú najmä vyhľadávanými dovolenkovými destináciami. V okolí cieľa sa nachádza aj jediná morská jaskyňa v Európe, jedna z troch na svete. Finále Vuelty hostí prvýkrát.

10. etapa La Vuelta a Espaňa – profil:

10. etapa Vuelta a Espaňa 2021
10. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Rovinatá až zvlnená prvá časť etapy bude ideálnym miestom pre vytvorenie úniku. Bude len na niektorých tímoch, aby zozbierali sily a sťahovali únik. Od toho sa vlastne bude odvíjať celý priebeh a výsledok etapy.

Na 151. kilometri prichádza šprintérska prémia, kde sa ešte o body pobijú favoriti – muž v zelenom drese Fabio Jakobsen a jeho najväčší konkurent Jasper Philipsen.

O 15 kilometrov neskôr však príde oveľa ťažšia skúška. Jediné stúpanie dňa Puerto de Almáchar (10,9 km – 4,9%). Ku koncu je však kopec dosť prudký, v strede sa nájdu aj celé kilometre o 10 percentách. Pod vrcholom je to o čosi ľahšie.

Stúpanie zatvorí dvere všetkým čistým šprintérom. Vrcholí 16 kilometrov pred cieľom.

Nasleduje kľukatý a technický zjazd, kde sa dajú urobiť rozdiely. Klesať sa prestane tri kilometre pred cieľom, nasleduje rovina až do centra mesta so 46-tisícmi obyvateľov. Na rovine sa nachádza niekoľko ostrých zákrut a zúžení cesty, ale posledný kilometer je kompletne rovinatý – na dlhej promenáde pri mori.

Počasie

Aktualizované 24.8./13:00

30 °C, ale zo začiatku bude silno fúkať. Aj na rovinách, neskôr sa to obráti ako protivietor. To môže poriadne zťažiť štart etapy.

10. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Ako sme spomínali, dôležité bude, či sa nájde niekto, kto bude stíhať únik. Tímy na celkové poradie, ako predovšetkým Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers a Movistar Team budú radi, ak si doprajú voľnejší deň.

A zvyšok? Tí by mali poslať svojich jazdcov do úniku, ak sa tam udržia, alebo budú so zložením brejku všetci spokojní. Navyše, skoro žiadni nasledujúci jazdci ie sú hrozbou pre celkové poradie. Čiže Primož Roglič by im s tímom boli ochotní odovzdať červený dres, aby mali na pár rovinatých a zvlnených dní pokoj od povinností ťahať pelotón, alebo zúčastňovať sa na mediálnych akciách.

Únikoví špecialisti

Alex Aranburu Okolo Baskicka 2021
Alex Aranburu. zdroj: twitter.com/ehitzulia

Záverečné stúpanie a zjazd nadovšetko vyhovuje väčšine zostavy Astana Premier-Tech. Alex Aranburu (AST) je vo vynikajúcej forme, spolu s baskickými kolegami, ako Omar Fraile (AST), Ion Gorka Izagirre (AST) patrí k najlepším zjazdárom v pelotóne. Líder kazažskej zostavy Alexandr Vlasov sa prepadol na 11. priečku v celkovom poradí, preto by mali agresívni Španieli dostať voľnosť.

Michael Storer 7. etapa La Vuelta 2021
Michael Storer

Celý Team DSM má taktiež voľnú ruku, čiže vrchári Michael StorerRomain BardetThymen Arensman alebo Martijn Tusveld.

Hladní sú aj Francúzi, z ktorých najlepší výsledok v sezóne môžu dosiahnuť Guillaume MartinRémy Rochas (COF), Clément Champoussin (ACT), alebo Geoffrey Bouchard (ACT).

Andreas Kron 1. etapa Okolo Katalánska 2021
Andreas Kron. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Únikoví špecialisti z Lotto Soudal budú taktiež na pozore. Andreas Kron (:lts:) má vo svojej prvej profi sezóne na konte už dve World Tour víťazstvá, na Okolo Katalánska a Okolo Švajčiarska. Je výbušný a má dobrý špurt, zakončenie sezóny na Vuelte by bolo ako z ríše snov 23-ročného Dána. V jeho tíme nájdeme aj kandidátov, napríklad Matthewa Holmesa alebo Harma Vanhouckea (:lts:).

Mauri-Vansevenant
Mauri Vansevenant. © Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Deceuninck – Quick-Step nie je okrem šprintov veľmi vidieť, ale šancu na opravu majú draví mladíci Mauri Vansevenant (:dqt:) a Andrea Bagioli (:dqt:). Obaja by mali stúpanie zvládnuť v prednej skupine, Talian Bagioli má navyše veľmi silný špurt.

Odolní šprintéri a domáce nádeje

Magnus Cort 6. etapa Vuelta a Espaňa 2021
Magnus Cort. ©Photogomezsport

Dostávame sa k odolným šprintérom, z ktorých by mali odolať hlavne víťaz šiestej etapy Magnus Cort (:efn:) a všestranní Matteo Trentin a Michael Matthews (DSM).

V hre je aj Quinn Simmons (:tfr:) či Tom Pidcock (:ins:) v horšej forme. Obaja sú na svojej prvej Grand Tour, skôr v roli učiacich sa jazdcov.

Bez šance nie sú ani jazdci z menších prokontientálnych tímov. Práve Vuelta im praje najviac zo všetkých Grand Tours. Tu prichádzajú mená, ako Jefferson Alveiro Cepeda (Caja Rural), alebo Mikkel Bizkarra (Euskatel Euskadi).

Uvidíme boj v celkovom poradí?

Zľava: Tom Pidcock, vedúci Primož Roglič a Richard Carapaz. ©Photogomezsport

Ak by sa niekto rozhodol zaútočiť, Primož Roglič (:tjb:) by nemal mať problémy. Slovinec je vynikajúcim výbušným jazdcom aj klasikárom, takže pri prebudení práve on môže získať najviac.

Musí ho však niekto donútiť. Môže to byť agresívna taktika INEOS Grenadiers, kde je na prudkých sklonoch medzi najlepšími Brit Adam Yates (:ins:). Egan Bernal však nevyzerá dobre, skúsia risknúť a možno stratiť čas s Kolumbijčanom pri útoku Yatesa?

Zvyšok by sa mal s Rogličom pri miernej situácii udržať. Enric Mas, Miguel Ángel López, ani Jack Haig však svoje prednosti vo výbušnosti nemajú.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár