10. etapa Tour de France 2021: Mark Cavendish nezastaviteľný

Tour de France 2021
Mark Cavendish

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Tim De Waele / Getty Images

10. etapa Tour de France 2021 bola šprintérska. Brit Mark Cavendish dnes získal svoj 33. triumf na francúzskej Grand Tour, tretie v ročníku. Vo Valence bol najrýchlejší, za ním skončili Belgičania Wout van Aert (:tjb:) a Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Slovák Peter Sagan (BOH) bral ôsmu priečku.

Posledné kilometre totálne ovládal vlak tímu Deceuninck – Quick-Step. Keď Cavendish vyšiel spoza kolesa rozbiehača Michaela Morkova (:dqt:) 150 metrov pred cieľom, už ho nikto nepredbehol. Vedľa neho sa snažil zrýchliť Van Aert, ale na páske prehral o dĺžku kolesa. Bitku o pozíciu za Van Aertom vyhral Jasper Philipsen, ktorý špurtoval na pravej strane po tretie miesto.

Peter Sagan sa v poslednom kilometri najprv držal za vlakom Quick Stepu, ale v poslednej tristovke metrov stratil pozície po súbojoch s Philipsenom. Slovák stratil rovnováhu aj rýchlosť a skončil na ôsmom mieste.

Zo zlej pozície špurtoval Francúz Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), ktorý skončil štvrtý. Piaty bol Austrálčan Michael Matthews (:bex:), Morkov šiesty a siedme miesto si pripísal nemecký veterán André Greipel (:isn:).

Mark Cavendish zvýšil svoj náskok na čele bodovacej súťaže o zelený dres. Vedie s 218 bodmi, o 59 menej má druhý Matthews a o 82 tretí Colbrelli, ktorý v cieli nebodoval. Sagan je na siedmej priečke, na konte má 92 bodov.

36-ročný Brit Cavendish je už len jedno víťazstvo od dorovnania historického rekordu Eddyho Merckxa v počte triumfov na Tour de France. Na 34. víťazstvo bude mať k dispozícii ešte štyri rovinaté dojazdy.

„Učebnicový lead-out celého tímu. Dostali sme sa dopredu, cieľ sme poznali a študovali sme ho. Pelotón sa rozdelil na rovine, neskúšali sme ho úplne rozbiť a verili sme si na šprint,“ povedal v televíznom rozhovore Cavendish. „Som poctený, že pre mňa pracovali veľkí šampióni a ja som sa vpredu objavil až 150 metrov pred cieľom.“

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. ©A.S.O./Pauline Ballet

Prvé priečky celkového poradia sa nemenili, Tadej Pogačar (:uae:) stále vedie preteky s dvojminútovým náskokom na Bena O’Connora (ACT). Aj keď sa pelotón v posledných 20 kilometroch rozbil na vetre, žiaden jazdec z top 10 celkového poradia nestratil čas.

V stredu sa pokračuje etapu s dvoma výjazdmi na legendárne stúpanie Mont Ventoux.

Mark Cavendish vyhral 10. etapu TdF 2021 (video):



Ako prebehla 10. etapa Tour de France (TdF) 2021

Z horského strediska Albertville sa pelotón vydal smerom na juhovýchod do kotliny rieky Rhôna. Finišovalo sa po 190 kilometroch v meste Valence. Na trase sa nachádzali dve jednoduchšie stúpania, posledné 36 km pred cieľom. Zvyšok bol rovina. V koncovke sa 250 metrov pred cieľom nachádzal kruhový objazd, po ktorom sa išlo doprava.

Na juhovýchode Francúzska bolo 20 ºC. Každý tím však bol na pozore, ku koncu sa predpokladal výskyt búrok a nepríjemného vetra, ktorý by mohol rozbiť pelotón.

10. etapa Tour de France 2021 – profil:

10. etapa Tour de France 2021
10. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Až 20 odstúpení

Po pondelkovom dni voľna sa 164 jazdcov postavilo na štart v alpskom mestečku Albertville. V prvom dni štartovalo až 184, čiže odišlo o 10 viac jazdcov ako v rovnakom čase odišlo vlani.

Brutálne počasie vo víkendových horských etapách sa však postarali o predčasný odchod viacerých jazdcov, aj pre nestihnutie časového limitu. Niektorí trpeli z pádov v prvých dňoch. Tesne pred 10. etapou Tour opustil Jonas Koch (:iwg:), ktorý zápasí s prechladnutím.

Konečne pokojný priebeh

Na začiatku sa jednoducho do úniku dostali Kanaďan Hugo Houle (AST) a Belgičan Tosh van der Sande (:lts:). Dvojica mala najprv päťminútový náskok, ale počas dňa sa držal na dvoch minútach.

V pelotóne klasicky pracovali tímy so šprintérmi, hlavne Deceuninck – Quick-Step a Team DSM.

© A.S.O./Charly Lopez

Colbrelli opäť najlepší na šprintérskej prémii

Jediný bod na vrchárskej prémii získal Houle. Vrchársku súťaž naďalej vedie Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), ktorý vie, že najviac bodov sa rozdáva v poslednom týždni.

Van der Sande si pre zmenu prišiel po 20 bodov na šprintérskej prémii 105 km pred cieľom.

Za nimi sa bojovalo o tretie miesto a 15 bodov. Získal ich Sonny Colbrelli (TBV), štvrtý bol Michael Matthews (13 bodov), piaty Jasper Philipsen (11 bodov). Peter Sagan bol s miernym odstupom šiesty, pripísal si 10 bodov.

Prémia prišla po jemnom kopci, takže vedúci pretekár Mark Cavendish na nej nebodoval. Jeho kolega Davide Ballerini (:dqt:) sa snažil zaútočiť skôr, ale čelní jazdci na neho dokázali reagovať. Peter Sagan si po krátkej chvíli sadol.

Niekoľko pádov

Pred šprintérskou prémiou sa na zemi ocitli Julien Simon (:tfr:) a jeden z favoritov etapy Mads Pedersen (:tfr:).

85 km pred cieľom spadli viacerí jazdci, medzi nimi boli Luke Rowe, Geraint Thomas a Richie Porte (:ins:), dôležití muži zostavy INEOS Grenadiers.

Všetci sa dokázali vrátiť do pelotónu, ktorý viedol okrem iných aj tím Arkéa-Samsic.

Stúpanie sa prešlo bez strát

42 kilometrov pred cieľom mal únik náskok už len 50 sekúnd.

Zároveň sa začalo stúpať na mierne päťkilometrové stúpanie. Tempo zvýšil tím BikeExchange pre Michaela Matthewsa, aby sťažili život čistokrvným šprintérom. Na špici sa ocitli aj dvaja muži Petra Sagana, ale žiadne delenie sa na kopci nedialo.

Únik bol dostihnutý práve na stúpaní 36 km pred cieľom. Posledný odolával Houle.

 

Colbrelli mal defekt, vrátil sa

Keď sa tempo zvýšilo a napätie stúpalo, defekt dostal Sonny Colbrelli (TBV). Taliansky majster musel meniť bicykel a 22 km pred páskou sa s pomocou Marca Hallera dostal naspäť.

Vietor rozbil pelotón

V pelotóne sa najprv bojovalo o pozície pre zvyšujúci sa zadný vietor na niektorých otvorených úsekoch o rýchlosti 20 km/h s oveľa silnejšími nárazmi. 30 km pred cieľom sa prechádzalo cez nebezpečný úsek a na čele boli hlavne tímu Deceuninck – Quick-Step, BORA – hansgrohe a UAE Team Emirates.

17 km pred cieľom sa na špicu posadil tím BORA – hangsrohe a na čele sa vytvorila malá skupinka, v ktorej boli aj Van Aert, Sagan, Cavendish, ale chýbal žltý dres Tadeja Pogačara, lenže po pár kilometroch sa balík opäť zjednotil. Na vzduchu však musel ťahať aj samotný Slovinec.

Pokračovala sa však v tempe, stále fúkalo zozadu a pelotón sa rozbil na tri skupiny. Pod tlakom Quick Stepu, AG2R a Ineosu sa balík ďalej delil, ale žltý dres sa držal vpredu – v skupine o približne 50 jazdcoch. K tempu sa pridal aj celok EF Education-NIPPO.

Šancu na ohrozenie Pogačara cítil Ineos, ale tím UAE mal vpredu aj Mikkela Bjerga, ktorý pomáhal svojmu lídrovi.

Šprintérska koncovka

Majster sveta Julian Alaphilippe bol v posledných troch kilometroch na špici vláčiku pre Marka Cavendisha. Nakoniec aj svoju prácu dokončili a Cavendish oslavoval v cieli ôsmy triumf v sezóne.

10. etapa Tour de France 2021 – výsledky:

01Mark CavendishDeceuninck-Quick Step04:14:07
02Wout Van AertJumbo-Visma+ 00
03Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 00
04Nacer BouhanniArkéa-Samsic+ 00
05Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 00
06Michael MørkøvDeceuninck-Quick Step+ 00
07André GreipelIsrael Start-Up Nation+ 00
08Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00
09Anthony TurgisTeam TotalEnergies+ 00
10Cees BolTeam DSM+ 00
11Boy van PoppelIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
12Ivan GarciaMovistar Team+ 00
13Edward TheunsTrek-Segafredo+ 00
14Christophe LaporteCofidis+ 00
15Cyril BartheB&B Hotels p/b KTM+ 00
16Franck BonnamourB&B Hotels p/b KTM+ 00
17Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 00

10. etapa Tour de France 2021 – priebežné poradie:

01Tadej PogacarUAE Team Emirates38:25:17
02Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 02:01
03Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
04Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
05Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
06Enric MasMovistar Team+ 05:47
07Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 05:58
08Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 06:12
09Guillaume MartinCofidis+ 07:02
10David GauduGroupama-FDJ+ 07:22
11Pello BilbaoBahrain Victorious+ 08:38
12Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 11:38
13Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 11:54
14Dylan TeunsBahrain Victorious+ 20:54
15Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 22:22

10. etapa Tour de France 2021 – bodovacia súťaž:

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step218
2Michael MatthewsTeam BikeExchange159
3Sonny ColbrelliBahrain Victorious136
4Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix133
5Nacer BouhanniArkéa-Samsic117
6Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step99
7Peter SaganBORA-hansgrohe92
8Tadej PogacarUAE Team Emirates89
9Wout Van AertJumbo-Visma77
10Matej MohoricBahrain Victorious62
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár