10. etapa Tour de France 2021 preview: trasa, profil, favoriti TdF

Tour de France 2021
10. etapa Tour de France 2021

10. etapa Tour de France 2021 bude patriť šprintérom. Aspoň tým, ktorí ona pretekoch ostali. Drsný prvý týždeň nezvládlo dokončiť niekoľko rýchlych mužov. Favoritom je znovuzrodený Mark Cavendish, konkurovať mu však budú Peter Sagan alebo Wout van Aert. Finále vo Valence obsahuje v závere pomerne nebezpečne vyzerajúci dojazd s možnosťou na delenie.

V pondelok je na programe prvý voľný deň.

Čo sa zatiaľ udialo na Tour de France 2021?

  • Pogačar bol v kopcoch úplne dominantný a s prehľadom vedie preteky
  • Druhý je O’Connor, stráca 2:01. Tretí Urán stráca 5:18
  • Alaphilippe, Van der Poel vyhrali prvé etapy. Holanďan nosil žltý dres
  • Van der Poel, Roglič, Merlier, Démare odstúpili z pretekov
  • Cavendish vyhral dve etapy a vedie bodovaciu súťaž
Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. ©A.S.O./Pauline Ballet

10. etapa TdF 2021:

utorok 6. júla 2021
Dĺžka
: 190,7 km
Profil: rovinatý, 1488 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:20, Albertville
Predpokladaný dojazd: ~17:34, Valence

 

10. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV



10. etapa Tour de France 2021 – trasa

10. etapa Tour de France 2021 mapa
zdroj: letour.fr

Vstup do Álp v podobe mesta Albertville jazdcov skôr od masívneho pohoria odlúči. Miesto konania zimnej olympiády v roku 1992 bude slúžiť ako odchod pelotónu smerom na juhozápad, do mesta Valence v kotline rieky Rhôna. 64-tisícové mesto je častokrát označované ako „vstup na juh Francúzska“.

Naposledy sa Valence objavilo na Tour v roku 2018. Okolnosti etapy boli veľmi podobné, množstvo šprintérov nestihlo časový limit v alpských etapách. Bez problémov sa v šprintérskej koncovke zorientoval Peter Sagan, ktorý vyhral svoju tretiu etapu v ročníku.

Peter Sagan na Tour 2018
Peter Sagan na Tour 2018. © ASO/Alex BROADWAY

V kotline rieky Rhôna sa jazdilo aj v roku 2017. Chris Froome získal vo veternej etape náskok na niektorých konkurentov v celkovom poradí. Ak by sa silný bočný vietor na otvorených cestách vyskytol, podobná situácia by sa mohla zopakovať.

10. etapa Tour de France 2021 – profil

10. etapa Tour de France 2021
10. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Konečne rovina. Po troch mimoriadne náročných etapách, aké nemajú za posledné roky obdobu, sa predpokladá jednoduchý, pokojný štart v Savojsku. V meste Chámbery začne pravdepodobne najťažšia časť etapy, ktorá obsahuje jediné kategorizované stúpanie.

Col de Couz (7,4 km – 2,8%) nikoho nevystraší, po jeden bod do vrchárskej súťaže si príde odvážlivec z malého úniku.

Zaujímavá je však šprintérska prémia v La Placette 108 kilometrov pred cieľom. Predchádza jej stúpanie dlhé 4 kilometre o jemnom priemere 3%. Vedúci muž bodovačky Mark Cavendish plný počet na stúpaní nezíska, zato pár bodov na neho môžu nájsť jazdci, ktorí stúpajú oveľa lepšie. Hovoríme hlavne o druhom mužovi bodovačky Michaelovi Matthewsovi a treťom Sonnym Colbrellim. I Peter Sagan má šancu získať nejaké body z predných priečok.

Nasleduje dlhá rovina v departmente Isère. Až 40 kilometrov pred cieľom príde pomerne ostrý test dňa – nekategorizované stúpanie Beauregard-Baret, ktoré má 5 kilometrov o priemere 4%. Ak by sa našiel tím, ktorý by otvoril silnejšie tempo, čistokrvných šprintérov to môže bolieť. Nemusia úplne vypadnúť zo skupiny, ale určité percentá výkonu im v cieli môžu chýbať.

Na mysli máme hlavne tímy BORA – hansgrohe pre Petra Sagana, Bahrain – Victorious pre Sonnyho Colbrelliho a BikeExchnage pre Michaela Matthewsa. Tí všetci môžu Cavendishovi a ďalším sťažiť život. Nejde však o ťažké stúpanie, získa sa na ňom 250 výškových metrov a na jeho konci zostane do cieľa 36 kilometrov. Takže všetko sa môže s kvalitnou tímovou podporou opäť spojiť a nejde až o takú sériu kopcov, aká bola vo víťaznej etape Petra Sagana na tohtoročnom Giro d’Italia. Tím Bora vtedy na o niečo strmšom kopci odpáral takmer všetkých šprintérov.

 

Posledné kilometre:

10. etapa na Tour de France 2021 posledné kilometre šprint
zdroj: letour.fr

Samotný príchod do cieľa vo Valence je priamočiary, len finále nie. V posledných piatich kilometroch sa prejde cez niekoľko kruhových objazdoch iba v jednom smere, takže pelotón sa poriadne natiahne. Opakujeme klišé o tom, že v posledných 20 km je dôležitá pozícia a tímová podpora.

Rovina sa ťahá až do posledného kilometra, v ktorom sa cesta začne stáčať doľava v miernej zákrute. A 200 metrov pred cieľom sa nepochopiteľne prejde vpravo cez kruhový objazd v ostrej zákrute, po ktorej je hneď cieľová páska. Aj keď samotná cesta v strede mesta je široká, určite sa nejedná o bezpečne navrhnutý šprintérsky dojazd.

Pozor na silný vietor

26 ºC, 50-percentná pravdepodobnosť zrážok, ale to najdôležitejšie: predpovedá sa silný vietor. Má fúkať z juhu, teda väčšinu etapy do protismeru, neskôr v cieli v smere šprintu.

Veterné tímy ako INEOS Grenadiers alebo Deceuninck – Quick-Step môžu zapnúť svoje tempo a na niektorých úsekoch rozbiť pelotón. Aj keď s protivetrom je to ťažké.

Bodovacia súťaž o zelený dres pred 10. etapou TdF:

1Mark CavendishDeceuninck-Quick Step168
2Michael MatthewsTeam BikeExchange130
3Sonny ColbrelliBahrain Victorious121
4Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix102
5Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step99
6Nacer BouhanniArkéa-Samsic99
7Tadej PogacarUAE Team Emirates89
8Peter SaganBORA-hansgrohe72
9Matej MohoricBahrain Victorious62
10Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step50

Bodovanie počas etapy

Šprintérska prémia – La Placette – 108 km pred cieľom
20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov

Cieľ – Valence
50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

10. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Aj napriek 1500 výškovým metrom sa bude šprintovať. Otázkou je, či sa všetci favoriti dostanú do cieľa v prvej skupine. Zároveň sa naskytá možnosť pre tímy bez šprintérov, aby dopredu vyslali silný únik. Brejk bude musieť byť stíhaný hlavne tímami Deceuninck – Quick-Step a Alpecin-Fenix.

Mark Cavendish (:dqt:) sa nachádza v životnej forme, vyhral už dve etapy v čistom šprintérskom finále bez akéhokoľvek delenia je jasným favoritom. Má skvelý vlak s Michaelom Morkovom (:dqt:) a Davidem Ballerinim (:dqt:), ktorí ho prevedú cez dlhé roviny smerujúce do Valence. 36-ročný skúsený Brit nie je v technických dojazdoch stratený, počas svojej kariéry na nich vyhrával pomerne často. Taktiež má rýchle nohy a dobrý cit pre načasovanie.

Jedinou otázkou bude, či sa ho podarí utrhnúť na kopci v posledných 40 km.

Mark Cavendish
Mark Cavendish vyhral dve etapy na TdF. © A.S.O./Charly Lopez

Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) je posledným ostávajúcim lídrom tímu Alpecin-Fenix po tom, čo Mathieu van der Poel i Tim Merlier svoje pôsobenie na Tour vzdali. Belgičan by mal v poriadku prejsť cez rýchle tempo na stúpaní, lenže jeho rýchlosť nie je naúplne najvyššej úrovni. Znížená konkurencia a stále výborný vlak s Jonasom Rickaertom alebo Silvanom Dillierom dáva 23-ročnému šprintérovi dobrú šancu na druhé víťazstvo na Grand Tour po Vuelte 2020.

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen. twitter.com/FlandersClassic

Wout van Aert (:tjb:) vypadol z top 10 celkového poradia a odteraz sa bude sústrediť už len na etapové triumfy. Vo svojom dni vie Belgičan konkurovať úplne najlepším šprintérom sveta, kopček ho neodradí. 26-ročný borec sa na tejto Tour iba raz zúčastnil špurtu, v šiestej etape však sa však len horko-ťažko dostal do top 10. V horách v popredí dosť trpel, ale to platí o každom jazdcovi. Skúsi to opäť v šprinte?

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Wout van Aert. twitter.com/TirrenAdriatico

Odolní šprintéri cítia šancu

Spomínaný kopec môže byť veľké lákadlo pre odolných šprintérov, aby stiahli náskok Marka Cavendisha v bodovacej súťaži. Podobná etapa sa na Tour už len ťažko nájde.

Peter Sagan (BOH) by mal kopec prežiť a vo finále byť aj z odolných borcov stále medzi najrýchlejšími. Slováka síce limituje koleno, ktoré si zranil pri páde v tretej etape. Mimochodom, tam bola pred cieľom ešte miernejšie zákruta. Musíme dúfať, že podobný pád vo vysokej rýchlosti v utorok každého obíde.

31-ročný Žilinčan je po voľných dňoch na Grand Tours väčšinou výborný, veď tak získal svoje dva triumfy na predošlých ročníkoch Gira. Technický finiš by mu mal sedieť ako uliaty, jediná otázka visí pri jeho zdravotných problémoch. Dôležitá bude etapa aj z pohľadu bodovacej klasifikácie, v cieli sa rozdáva 50 bodov a na prémii 20.

Peter Sagan 3. etapa Tour de France 2021
Peter Sagan obľubuje špurty po ťažkom priebehu. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Cavendish vedie bodovaciu súťaž so 168 bodmi. Druhý je Matthews, ktorý stráca 38 bodov, Colbrelli 47. Druhý aj tretí muž bodovali na predošlých dvoch prémiách naplno.

Michael Matthews (:bex:) je jedným z najlepších vrchárov medzi šprintérmi, aj keď v koncovkách chýba Austrálčanovi isté percento absolútnej rýchlosti. Navyše, 30-ročný jazdec v tejto sezóne ešte nevyhral. V chaotických etapách je však špecialistom aj jeho kolega, posledný ostávajúci Slovinec na pretekoch bez víťaznej etapy Luka Mezgec (:bex:).

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Sonny Colbrelli (TBV) sa nachádza v životnej vrchárskej forme. Taliansky majster sa počas kopcovitých etáp dostal späť do hry o zelený dres. V koncovkách je rýchlejší ako Matthews, aj keď jeho pozičná hra nie je vôbec na vysokej úrovni. Poženie však 31-ročného jazdca práve túžba za maillot vert?

Sonny Colbrelli
Sonny Colbrelli v kopcoch. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Bouhanni s ďalšou šancou

Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) je veľkým prekvapením šprintérskych dojazdov. Z doterajších troch má úchvatnú bilanciu 3 – 2 – 3, ale víťazstvo mu uniká, rovnako ako v doterajšom priebehu sezóny. Francúz sa doposiaľ aj vyhýbal známym kontroverzným situáciám. Po vypadnutí Ewana, Démara a Merliera určite vidí šancu na svoju prvú etapu na domácich pretekoch.

Nacer Bouhanni
Nacer Bouhanni. © ASO/Pauline Ballet

Cees Bol (DSM) má kvalitný šprintérsky vlak, ale Holanďanovi zjavne chýba určitá rýchlosť. Každú sezónu však 25-ročný borec vytiahne nadpriemerný šprint, hlavne po selektívnom a technickom priebehu.

Mads Pedersen (:tfr:) je tiež rýchlym jazdcom, lenže bývalý majster sveta sa výsledkovo trápi. V doterajších šprintoch bol len 8. a 10., musel by po horách nájsť naozaj excelenté nohy, aby to zlepšil.

Z ďalších šprintérov vyberáme mená ako Iván Garcia Cortina (MOV), Alex Aranburu (AST), Christophe Laporte (COF), André Greipel (:isn:), Rick Zabel (:isn:), Max Walscheid (:tqa:) alebo Anthony Turgis (Team TotalEnergies).

10. etapa TdF 2021 – favoriti

★★★★ Cavendish
★★★ Bouhanni, Sagan, Philipsen
★★ Van Aert, Colbrelli, Bol, Matthews, Pedersen
★ Mezgec, Laporte, Walscheid, Van Poppel, Greipel, Cortina, Arnaburu

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár