10. etapa Vuelta a España 2022: Evenepoel v časovke deklasoval konkurenciu

Vuelta a España 2022
10. etapa Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/lavuelta/status/1564

10. etapa Vuelta a España 2022 bola etapou pravdy. Na pretekárov čakala 30 kilometrov dlhá časovka jednotlivcov do Alicante. Na pobreží Stredozemného mora sa z víťazstva tešil nik iný ako najväčší favorit a líder pretekov Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý druhému Primožovi Rogličovi (:tjb:) nadelil až 48 sekúnd. Tretí finišoval francúzsky majster Rémi Cavagna (:dqt:), ktorý nad výkonom svojho tímového kolegu len neveriacky krútil hlavou. 

Remco Evenepoel si tak opäť poisťuje líderský dres el Rojo, ktorý v nasledujúcich etapách bude brániť ako pravý španielsky toreádor. Primož Roglič dnes zajazdil svoj typický časovkársky nadštandard, no aj ten sa koniec koncov ukázal ako nedostatočný. Remco totiž predviedol divadlo z inej galaxie.

10. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

https://www.lavuelta.es/en/stage-10

Klasický úvod, ktorý prerušil Cavagna

Ako býva zvykom, súboj proti chronometru naberá na zaujímavosti príchodom svojho konca. Inak tomu nebolo ani v 10. etape Vuelty. Spomedzi prvých pretekárov, najrýchlejší čas zajazdil Rémi Cavagna (:dqt:) (34 minút a 18 sekúnd pri priemernej rýchlosti 54,1 km/hod.). Vtedy priebežne druhému Michaelovi Hepburnovi (:bex:) nadelil takmer minútu.

Veľkí favoriti sa však ešte len zahrievali na štarte vrátane najväčšieho ašpiranta na triumf – Remca Evenepoela (:dqt:), ktorý je časovkárom azda od chvíle, kedy vysadol na bicykel.

Arensman trhá vrece s favoritmi

Bol to práve Thymen Arensman (DSM), ktorý odštartoval už spomedzi skupiny favoritov. Od 22-ročného Holanďana sa očakávalo, že z časovky vyťaží maximum. Avšak už na prvom medzičase za Cavagnom zaostával o 13 sekúnd, na druhom o viac ako o minútu.

Kelderman vypúšťa, Sivakov nepodceňuje

V čase, kedy sa priebežný líder Remco Evenepoel dostával na štart, finišoval Wilco Kelderman (BOH), ktorý záverečné metre išiel mimo časovkárskeho tempa. Na druhej strane Francúz Pavel Sivakov (:ins:) nenechával nič na náhodu a svedomito odjazdieval každý jeden meter v snahe stratiť v celkovom poradí čo najmenej. To sa mu aj napokon podarilo a v cieli rátal z priebežne druhého miesta len kozmetické straty na Cavagnu.

Rovnakým spôsobom to poňal aj Primož Roglič (:tjb:), ktorý sa aj v dnešnej etape snažil limitovať straty na belgického lídra pretekov. Na prvom medzičase stratil na Cavagnu necelú sekundu. Napokon ani to nestačilo…

Býk hnaný červenou

Aj takto by sa dala ocharakterizovať jazda Remca Evenepoela oblečeného v červenom drese. Už pred etapou sa predpokladalo, že mladý belgický supertalent zajazdí niečo veľkolepé, no realita bola ešte menej očakávaná. Na prvom medzičase cyklistický svet v prípade Evenepoela nečítal stratu ale náskok. Remco Evenepoel ako jediný dokázal vylepšiť už aj tak vysoko nastavený štandard Rémiho Cavagnu o neuveriteľných 21 sekúnd. Preto Rémi Cavagna, sediac v horúcom kresle, neveril vlastným očiam, čo predvádza jeho tímový kolega.

Roglič sa rovná Cavagnovi

Na druhom medzičase Primož Roglič stratil na Rémiho Cavagnu len jednu sekundu, čo len potvrdzovalo, že Slovinec po prvom pretekárskom bloku našiel druhý dych. Na Remca Evenepoela však ani takýto rovnomerne podaný nadvýkon nestačil. 22-ročný Belgičan naďalej predvádzal divadlo z inej galaxie a na druhom medzičase Rogličovi nadelil už 37 sekúnd. 10. etapa 77. ročníka Vuelty jednoducho patrila Remcovi Evenepoelovi, ktorý si „poľahky“ jazdil za etapovým triumfom.

To si nemohol vravieť Joao Almeida (UAD), ktorý v záverečných metroch smoliarsky zvolil zlú cestu a stratil tak drahocenné sekundy.

„Jednoducho Evenepoel“

Ešte pred tým, ako Remco Evenepoel mohol oslavovať víťazstvo, do cieľa došiel Primož Roglič, ktorý v záverečnej tretine časovky ešte dokázala zvýšiť tempo, vďaka čomu porazil Rémiho Cavagnu. Usadil sa teda na druhej priečke a francúzskeho majstra v boji s chronometrom odsunul na bronzovú pozíciu.

Evenepoel napokon v cieli druhému Rogličovi nadelil priepastných 48 sekúnd.

10. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 11. etapa vhodná pre šprintérov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár