Vuelta a España 2022 Preview: Roglič útočí na historický zápis v dejinách cyklistiky

Vuelta a España 2022
Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/lavuelta/status/15442/photo/1

Rozľahlá náhorná plošina, vražedne strmé stúpania a roviny s obrovským prevýšením v zajatí rozpálenej červenej farby, ktorá pripomína býčie zápasy. Áno, záverečná grandtour sezóny je tu. Už piatok 19. augusta odštartuje 77. ročník pretekov Vuelta a España 2022. Na štart v Utrechte sa postaví mnoho zvučných mien svetovej cestnej cyklistiky. A medzi nimi nebude chýbať ani dvojica najsilnejších z predchádzajúceho ročníka Carapaz a Roglič, pričom Slovinec bude útočiť na už rekordný štvrtý červený dres v rade.  

Vuelta a España – história

Podobne ako vzniklo talianske Giro či francúzska Tour, rovnaký vznik zažila aj najťažšia grandtour cyklistickej sezóny z pohľadu prevýšenia. Zakladateľom Vuelty bol totiž Juan Pujol, ktorý pracoval ako vydavateľ denníka Informaciones. Vytvorením cyklistických pretekov sa snažil spropagovať svoje noviny.

Prvý ročník Vuelty sa uskutočnil už v roku 1935, zúčastnilo sa ho 50 cyklistov, ktorí museli prekonať 3 411 kilometrov v 14. etapách (priemerná dĺžka jednej etapy bola 240 kilometrov). Úvodné ročníky sa nekonali s pravidelnou ročnou periodicitou, až od roku 1955 sa Vuelta koná každoročne. Mnoho rokov sa preteky uskutočňovali v jarných mesiacoch, až v 90. rokoch 20. storočia boli preložené na koniec leta a začiatok jesene aby nekolidovali s pretekmi Giro d´Italia.

Čo sa týka významných rekordov, najviac víťazstiev v celkovom poradí majú Tony Rominger (1992, 1993 a 1994), Roberto Heras (2000, 2003, 2004), Alberto Contador (2008, 2012 a 2014) a Primož Roglič (2019, 2020 a 2021). Všetci doposiaľ dokázali na španielskych cestách zvíťaziť trikrát. Primož Roglič však už tento rok môže štatistiky výrazne prepísať.

Slovenský cyklista pre celkové poradie, Peter Velits, v roku 2010 finišoval na celkoov druhom mieste. Dodnes je tento počin najlepším výsledkom slovenského pretekára na jednom z podujatí veľkej trojky.

Vuelta a España – víťazi (posledných 10 rokov)

Vuelta a España 2022 – parametre

  • typ: grandtour
  • ročník: 77.
  • krajiny: Holandsko, Belgicko a Španielsko
  • začiatok: 19. augusta (piatok)
  • koniec: 11. septembra (nedeľa)
  • počet etáp: 21 (6 rovinatých/šprintérskych, 2 rovinaté s horským dojazdom, 4 kopcovité, 7 horských, 1 tímová časovka a 1 časovka jednotlivcov)
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • kategória: muži Elite
  • vysielanie: Eurosport

Vuelta a España 2022 – trasa

Mapa:

https://www.lavuelta.es/en/overall-route

Štart v Holandsku

Talianska a španielska grandtour majú zahraničné štarty v pravidelných intervaloch vo zvyku, Vuelta sa však tomuto pravidlu vymyká. 77. ročník však bude iný. Iba po štvrtýkrát v histórii pelotón odštartuje mimo územia Španielska a po druhýkrát z krajiny veterných mlynov. Doposiaľ posledný zahraničný štart hostilo Nimes v roku 2017.

1. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-1

Už po prvej etape sa môže najväčšia hviezda pelotónu Primož Roglič obliecť do líderského dresu. Na programe je totiž tímová časovka.

2. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-2

Až na druhý deň uvidíme v uliciach Utrechtu pravý šprint o etapový vavrín.

3. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-3

Pre šprintérov to bude aj v 3. etape. Tentokrát štart aj cieľ uvidíme v Brede. Jazdci nachvíľku zavítajú aj do susediaceho Belgicka. Po etape ich však čaká presun na Pyrenejský polostrov a potom prvý deň voľna.

Španielsko cyklistov privíta tým, čím je známe

Cyklisti svoju púť na Pyrenejskom polostrove odštartujú v kopcovitom Baskicku, následne sa presunú do neďalekej Astúrie a Kantabríjskych vrchov.

4. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-4

Až príchodom do Španielska prídu na rad prvé kopce – to pravé korenie španielskych rozpálených pretekov. Štvrtá etapa prevedie cyklistov cez stúpania ako Puerto de Opakua (5 kilometrov; 6,9 %) a Puerto de Herrera (7,3 kilometra; 4,8 %). Druhé stúpanie vrcholí necelých 15 kilometrov pred cieľom, ktorý má taktiež stúpavý charakter. Záverečných 800 metrov má priemerný sklon blízko 10%.

5. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-5

Piata etapa bude typicky baskická. Nielenže sa bude finišovať v Bilbau, posledných 90 kilometrov je vyplnených razantnými stúpaniami. Všetko to začne na Alto de Gontzagarinaga, ktoré má dĺžku 6,5 kilometra pri priemernom sklone 4,5 %. Po malom oddychu nasledujú ďalšie strmé stúpania ako Balcón de Bizkaia a Alto de Morga. To ale nie je všetko. V samotnom závere etapy na pretekárov počká dvojitý výstup na Alto de Vivero (4,6 kilometra; 8 %), pričom stredná časť je obzvlášť strmá. Môžeme teda očakávať, že v cieli uvidíme šprintovať zredukovanú skupinu alebo malý neskorý únik. 

6. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-6

Prvý horský dojazd organizátori prichystali v 6. etape. O strhujúce finále etapy sa postará dojazd na Pico del Jano, čo je 12,6 kilometrové stúpanie s priemerným sklonom 6,6 % (na posledných 600 metroch je to dokonca krutých 14,9 %). To však nie je všetko. Na pretekárov čakajú aj ďalšie stúpania ako Puerto de Alisas (2. kategória) či Collada de Brenes (1. kategória).

7. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-7

Puerto de San Glorio bude najvýraznejším bodom 7. etapy, ktorá začne pozvoľna. Stúpanie meria 22 kilometrov (5,5 %) a vynesie cyklistov na náhornú plošinu. Zvyšných 60 kilometrov etapy plynule klesá až do cieľa v Cistiernej. Vzhľadom na profil etapy, najväčšie šance má celodenný únik.

8. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-8

Ozajstná skúška vrchárskej odolnosti a šprintérskej nezdolnosti príde v 8. etape, kde hneď od úvodu sa pravdepodobne vytvorí grupetto. Na cyklistov dokopy čaká až 6 klasifikovaných stúpaní, pričom to posledné ich privedie do cieľa. Jedná sa o kopec Colláu Fancuaya, ktorý meria 10 kilometrov (8,5 %) a záverečných 700 metrov je takmer o sklone 11 %.

9. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-9

So severom Španielska sa cyklisti rozlúčia 9. etapou, ktorá sa opäť bude niesť v znamení stúpaní a klesaní. Jazdci v závere opäž budú čeliť brutálnemu stúpaniu Les Praeres. Priemerný sklon nadobúda hodnotu 12,9%, ktorá však narastie až na nepekných 16% v prvých 2000 metroch tohto 4-kilometrového stúpania. Ešte viac to bude bodať po štyroch kategorizovaných stúpaniach, ktoré pelotón dovtedy prejde – táto etapa má sotva kilometer rovinatej cesty, je to hore-dole. Aspoň že na ďalší deň je na programe druhý oddychový deň. 

Ideme k slnečnému pobrežiu

10. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-10

Po druhom dni oddychu sa cyklisti do pretekania vrátia in medias res. 10. etapa je časovkou jednotlivcov na 30 kilometrov do Alicante. V úvodných 16 kilometroch ide trasa mierne z kopca, takže môžeme očakávať neskutočne vysoké rýchlosti. Zvyšok je rovinatý.

11. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-11

Prvá ozajstná šprintérska etapa na Pyrenejskom polostrove príde až v 11. etape. Trať do cieľa v Cabo de Gata je mierne zvlnená a miestami až strmá, ale stúpania by nemali byť dostatočne dlhé, aby šprintérov unavili. Preto môžeme v závere očakávať hromadný šprint.

12. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-12

Najdlhšia etapa Vuelty a España 2022. Cyklisti sprvu okusia roviny pozdĺž pobrežia, ktoré sa neskôr premenia do náročného stúpania na Peñas Blancas s dĺžkou 19 kilometrov (6,7 %). Jazdci začnú na úrovni hladiny mora a vystúpia do nadmorskej výšky 1270 metrov. Môžeme preto očakávať veľké medzery v boji o celkovú klasifikáciu a teda bude to skutočný test tých najlepších.

13. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-13

13. etapa bude odmenou pre šprintérov (ak ešte nejakí v pretekoch zotrvajú). Síce profil nie je rovná placka, žiadne klasifikované stúpanie na pretekárov nečíha. A teda v Montille pravdepodobne uvidíme mierne stúpavý hromadný šprint. Preto správne načasovanie záverečného útoku bude vytvárať viac ako 50% úspechu.

14. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-14

Ľahký deň strieda horské peklo. Ďalší finiš na vrchole bude už na konci 14. etapy. Postará sa oň Sierra de la Pandera, stúpanie prvej kategórie, ktoré je však rozdelené na dve časti. Zostávajúcich 22 kilometrov prakticky neustále stúpa. Najprv na pretekárov čaká 10,4 kilometra s priemerným sklonom 5,5 % a potom posledných 8,4 kilometra s priemerným sklonom 7,8 % až k cieľovej čiare. Posledný kilometer začína klesaním, až kým sa cesta opäť nezdvihne. 14. etapa však nebude tou najťažšou. 

15. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-15

Až v 15. etape sa cyklistom do cesty postaví najťažšie cieľové stúpanie 77. ročníka. S celkovým prevýšením 4 000 metrov pôjde o rýdzu horskú etapu, pričom väčšinu z metrov cyklisti nastúpajú až v posledných 50 kilometroch. Všetko to vypukne na Alto del Purche (9,1 kilometra; 7,6 %). Potom je na rade predposledné neklasifikované stúpanie Alto de Hazallanas (7,3 kilometra; 9,8 %). Keď jazdci dosiahnu jeho vrchol, pokračujú v stúpaní na Sierra Nevadu, aby pokorili Alto Hoya de la Mora – 12 kilometrové stúpanie s priemerom 6,8%. Do toho všetkému cyklistom výstup na najvyššiu horu kontinentálneho Španielska znepríjemní horúce počasie. Na ďalší deň čaká na pretekárov tretí deň voľna. 

Horský záver, ako inak na Vuelte…

16. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-16

Do tretieho pretekárskeho bloku cyklisti vstúpia vysokou rýchlosťou. Na programe totiž bude rovinatá tranzitná etapa do Tomares. V cieli však nemusíme vidieť hromadný dojazd, keďže 10 kilometrov pred cieľovou páskou je malé neklasifikované stúpanie, ktoré pošteklí svaly odvážlivcom vydať sa do finálneho úniku.

17. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-17

Po relatívne rovinatom dni sa pelotón opäť ocitne vzajatí kopcov. 17. etapa by svojím profilom mala vyhovovať jazdcom z úniku. Vo finále sa bude šplhať až na Montasterio de Tentudía (10,3 kilometra; 5 %).

18. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-18

Oveľa zaujímavejší deň pre jazdcov v celkovom poradí pripraví 18. etapa. Zatiaľ čo úvodných 90 kilometrov uplynie pozvoľne, veci sa poriadne rozbehnú v druhej polovici etapy, počnúc stúpaním Alto de la Desperá (3,7 kilometra; 9,4 %). Ďalšie stúpanie bude Alto de Piornal (13,5 kilometra; 5%). Cieľové stúpanie meria 13,3 kilometra (5,6 %) a bude to náročný test pre jazdcov so všetkým prevýšením pociťovaným v nohách.

19. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-19

19. etapa pozostáva z dvoch okruhov okolo mesta Talavera de la Reina, pričom oba zahŕňajú stúpanie na Puerto de Piélago (9,3 kilometra; 5,6 %). Etapa meria iba 138 kilometrov, a teda pôjde o krátku dynamickú horskú skúšku, v ktorej sa môžu diať veľké posuny v celkovej klasifikácii. 

20. etapa 

https://www.lavuelta.es/en/stage-20

Záverečná horská etapa je na programe až v predposledný deň celých pretekov. Na cyklistov čakajú kopce ako Puerto de Navacerrada, Puerto de Navafria, Puerto de Canencia, Puerto de la Morcuera či finálové Puerto de Cotos, ktoré má 10,3 kilometra pri 6,9 %. Keď jazdci dosiahnú vrchol tohto stúpania, do cieľa im bude chýbať iba 6,7 ​​kilometra.

21. etapa

https://www.lavuelta.es/en/stage-21

Po ročnej odmlke sa opäť vraciame do hlavného mesta Španielska, do Madridu, kde spoznáme okrme iného aj držiteľa slávneho El Rojo. V cieli záverečnej etapy Vuelty by sa mal radovať čistokrvný šprintér, resp. jazdec s najvyššou možnou rýchlosťou a dobrým šprintérskym vlakom. To, či sa do Madridu prebojuje nejaký ten šprintér, je však relevantne veľmi otázne.

Vuelta a España 2022 – favoriti

Vrchári/GC jazdci

S jednoznačne najsilnejšou zostavom na španielsku grandtour prichádza nemecký tím Bora – hansgrohe, ktorý vo svojich radoch ukrýva také esá ako sú Emanuel Buchmann, Wilco Kelderman, Sergio Higuita či Jai Hindley, ktorý tento rok vyhral talianske Giro. Bora sa teda bude pokúšať o víťazstvo už na druhej grandtour v jednom roku.

Najväčšími rivalmi nemeckej stajne budú hviezdy ako Primož Roglič (:tjb:) a Richard Carapaz (:ins:). Slovinský supertalent si po opäť nevydarenej Tour de France bude chcieť napraviť chuť a vyhrať tak Vueltu po rekordný štvrtýkrát v rade. Tým by hneď dvakrát prepísal historické štatistiky. Richard Carapaz sa zas bude snažiť vylepšiť svoje druhé miesto v minulého roku.

Spomenúť taktiež musíme mená ako David de la Cruz (AST), Marc Soler (UAD), Joao Almeida (UAD), Simon Yates (:bex:), Hugh Carthy (:efn:) či Jan Hirt (:iwg:), ktorý sa v skvelom svetle predviedol na Gire.

Šprintéri a klasikári

Spomedzi šprintérov a klasikárov azda najväčším menom je úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý sa zdá už zo zranenia z Liége – Bastogne – Liége dostal. Jeho hlavným cieľom však bude sa dobre pripraviť na majstrovstvá sveta, kde bude bojovať o vyrovnanie rekordu Petra Sagana. K pomoci mu bude Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý naposledy triumfoval na klasike San Sebastian. Aj preto od tohoto mladého Belgičana môžeme očakávať totálnu cyklistiku.

Kartami môže zamiešať Michael Woods (:isn:) či Bob Jungels (ACT).

V šprintérkych dojazdoch by sme mali vidieť súboj dvoch najrýchlejších hviezd pelotónu, ktorými sú Pascal Ackermann (UAD) a Sam Bennett (BOH). Bryan Coquard (COF) sa však vzdávať nebude.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár