11. etapa Giro d’Italia 2023: Ackermann sa dočkal, Geoghegan Hart odstúpil

Giro d’Italia 2023
11. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/7/photo/1

11. etapa Giro d’Italia 2023 bola celkovo najdlhšia. Merala 220 kilometrov a vyvrcholila hromadným šprintom, v ktorom si etapový vavrín vybojoval Pascal Ackermann (UAD). Na druhé miesto odsunul v cyklámenovom drese jazdiaceho Jonathana Milana (TBV). Tretí došprintoval Mark Cavendish (AST).  

Pelotón talianskej grandtour sa nadalej zmenšuje. Do začiatku dnešnej etapy z pretekov odstúpilo dokopy už 34 pretekárov (takmer polovica kvôli Covidu-19). Do cieľa dnešnej etapy sa nedostali ďalší traja. Žiaľ, medzi nimi bol aj líder INEOS-u Tao Geoghegan Hart, ktorý bol zapletený do nepríjemného pádu spoločne s ďalšími GC favoritmi. Tí však v pretekoch ďalej pokračujú. Maglia Rosa naďalej oblieka Geraint Thomas (.igd:).

11. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-11/today/profiles

Štart:

Od začiatku naplno

Pretekári vstúpili do najdlhšej etapy zostra. Ihneď po ostrom štarte mohli diváci vidieť prvé pokusy o vybudovanie celodenného úniku. Napokon sa doň prebojovala šestica v zložení Champion Thomas (COF), Filippo Magli (Bardiani CSF), Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa), Laurenz Rex (ICW), Alexander Konychev a Veljko Stojnic (obaja Corratec). Na pelotón si vybojovali stabilný náskok. Pelotón bol vedený tímom INEOS – Grenadiers z ružovým Geraintom Thomasom v centre. 

Pád najväčších favoritov

Relatívne pokojný priebeh sa zvrtol v priebehu klesania z Passo del Bracco, kedy došlo k tvrdému pádu. Autorom bol Alessandro Covi (UAD), ktorého v zákrute nešťastne šmyklo. Nanešťastie so sebou na zem zobral aj priebežného lídra Gerainta Thomasa (IGD) a ďalších GC favoritov ako Primoža Rogliča (TJV) či Tao Geoghegan Harta (IGD). Napokon sa po páde musel s Amore Infinito rozlúčiť práve víťaz z roku 2020 Tao Geoghegan Hart. Takýto osud sa však vyhol Rogličovi či Thomasovi, ktorí v pretekoch pokračujú.

Sólo Laurenza Rexa

Najdlhšie z pôvodného úniku vpredu zotrval Laurenz Rex. Rozbehnutému pelotónu odolával aj v záverečných 10 kilometroch etapy. Nakoniec sa však o etapovom víťazovi rozhodovalo v záverečnom šprinte. Ako prvý svoj šprint odštartoval Mads Pedersen (TFS), no bolo to príliš skoro. Chrbta bývalého majstra sveta sa držal Mark Cavendish (AST), ktorý bol dlho v boji o etapový vavrín. Britovu ľavú stranu však využil Nemec Pascal Ackermann (UAD), ktorý tesne po dlhšej dobe vyhral etapu na grandtour. Druhý finišoval Jonathan Milan (TBV) v cyklámenovom drese. Mark Cavendish finišoval tretí. 

11. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 12. etapa vhodná pre únik.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár