Démare porazil Sagana v 11. etape Giro d’Italia 2020

Giro d'Italia 2020
Arnaud Demare

zdroj: twitter.com/giroditalia

11. etapa Giro d’Italia 2020 bola šprintérskou epizódou na pobreží Jadranu. V hromadnej koncovke vyhral Arnaud Démare (FDJ), druhý bol Peter Sagan (BOH) a tretí José Alváro Hodeg (FDJ). Joaõ Almeida (:dqt:) sa udržal na čele celkového poradia.



Rovinatá trasa dlhá 182 kilometrov nasledovala cestu Strada Statale Adriatica a jedinou prekážkou dňa bolo Monte San Bartolo štvrtej kategórie. S parametrami 3,1 km a 5,1% nešlo o nič, čo by malo vyrušiť šprintérske vlaky. Cieľ sa nachádzal v známej dovolenkovej destinácii Rimini v talianskom regióne Emilia-Romagna. Posledné kilometre boli technické, v 4 km od konca sa nachádzalo veľa zákrut či kruhových objazdov. Aj v poslednom kilometri prišli dve ostré zákruty 700 metrov pred páskou.

11. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

11. etapa Giro d'Italia 2020
11. etapa Giro d’Italia 2020

Joaõ Almeida bol dnes ôsmy deň v ružovom drese:

V úniku piati odvážlivci

V Taliansku dnes panovalo pekné počasie, bolo približne 17 ºC.

Mattia Bais (Androni Giocattoli – Sidermec), Fabio Mazzucco, Francesco Romano (Bardiani-CSF), Marco Frapporti (Vini Zabú-KTM) a Sander Armeé (:lts:) vytvorili únik dňa. Na začiatku mali náskok štyroch minút.

11. etapa Giro d'Italia 2020
Únik počas 11. etapy Gira. zdroj: twitter.com/giroditalia

Defekt a ďalšiu dávku smoly zažil Domenico Pozzovivo (:ntt:). Štvrtý muž celkovej klasifikácie dostal defekt, ale bolo to ešte v dostatočnej vzdialenosti pred cieľom. Mechanickú poruchu mal aj včera, ale skvelým výkonom sa rovnako dostal do hlavnej skupiny. 37-ročný Talian je na pretekoch vo výbornej forme.

Na prémii Démare pred Saganom

Na jedinej šprintérskej prémii bol z úniku prvý Romano a druhý Frapporti, ktorý vedie klasifikáciu aktivity na prémiách. Z pelotónu sa za prvou päťkou bojovalo o šiestu priečku. Získal ju Arnaud Démare (FDJ) a pripísal si 3 body. Peter Sagan (BOH) bol za ním získal o bod menej. Démare pred etapou viedol bodovaciu súťaž o 20 bodov pred Slovákom.

Viviani spadol po zrážke s motorkou

35 km pred cieľom sa išlo cez kruhový objazd a v pomerne nízkej rýchlosti bola v strede motorka. Narazila do zadného kolesa šprintérskeho favorita etapy Eliu Vivianiho (COF). Pri ňom sa zoskupil tím a až štyria jazdci mu pomáhali dostať sa do pelotónu. Bývalému majstrovi Talianska a Európy sa to podarilo 18 km pred finišom.

V pelotóne pracovali FDJ, UAE. Armeé ako posledný odolával

Groupama – FDJ ako najlepší šprintérsky tím musel prevziať iniciatívu a kontrolovať stratu na únik. Chceli pripraviť pozíciu Démarovi. Pridali sa však aj UAE Team Emirates pre Gavíriu a Cofidis pre Vivianiho. BORA – hansgrohe dala najavo, že je spokojná so včerajším víťazstvom Petra Sagana a nechala ostatné tímy, aby sa zaslúžili o víťazstvo.



Pri vstupe do posledných 50 km bol náskok trojminútový, o 20 km iba 2:30. Vtedy sa začalo útočiť aj medzi utečencami a Armeé Bais boli zjavne najsilnejší. V posledných 30 km sa osamostatnil víťaz etapy na Vuelte 2017 Armeé a 20 km pred koncom mal náskok až dvoch minút na pelotón. Talian Bais bo za ním s minútovou stratou, ale bol to Belgičan, ktorý vyzeral najlepšie a mohol zaskočiť silné tímy.

Tímy FDJ a UAE museli zabrať ešte viac, keďže nik boli to favorizované šprintérske celky. 10 km pred cieľom sa strata stiahla na minútu. Pridali sa aj Cofidis, ktorý chcel ešte dať šancu otrasenému Vivianimu, ale aj Deceuninck – Quick Step pre Hodega a Balleriniho. Takto sa zároven chránil ružový dres Almeidu.

Armeé dostihnutý s 6 km do konca

Pri vstupe do okolia Rimini bojoval 34-ročný Armeé s miernym čelným vetrom a počas ďalších kilometrov sa jeho náskok neustále zmenšoval. K tempu sa neskôr pridal aj Rohan Dennis (:ins:) a s métou 7 km to išlo výrazne dole.

Po dostihnutí veľmi slušného pokusu jazdca Lotto Soudal bol na čele tím UAE. Do dobrej pozície potiahol Maciej Bodnar Petra Sagana. Slovák sa potom držal na kolesách vlaku UAE. Potom sa cez technické zákruty prehral tím Israel Start-Up Nation s Rickom Zabelom.

Arnaud Démare vyhral 11. etapu Giro d’Italia 2020

Mikkel Bjerg (:uae:) sa skvelo zhostil úlohy ťahača pelotónu, popri ňom sa perfektne pripravil tím FDJ s Démarom. Do posledného kilometra vstupoval balík poriadne natiahnutý a rozbiehala ho trojica z FDJ. Ako prvý spoza nej začal šprintovať Fernando Gavíria (:uae:), ale muž v cyklámenovom drese Arnaud Démare (FDJ) vtedy svoj nástup v posledných 200 metroch otvoril spoza Guarnieriho (FDJ).

Arnaud Démare s prehľadom vyhral 11. etapu Giro d’Italia 2020. Keď začal šprintovať, dostal sa hneď na prvú priečku a mal dostatočnú rýchlosť, aby pred seba nikoho nepustil. Z dobrej pozície na neho nikto nemal nárok. Peter Sagan bol na kolese Gavíriu, nasledoval ho, ale potom sa rýchlo rozhodol ísť na ľavú stranu a zmenil smer. To už bol Démare v plnej rýchlosti a Slovák svoju pozíciu už nedokázal napraviť. Stále však skončil na výbornej druhej priečke a rýchlostne bol lepší ako tretí José Alváro Hodeg (:dqt:).

Fernando Gavíria dnes určite nemal dobré nohy na víťazstvo a skončil až siedmy. Viviani bol asi otrasený po páde, navyše jeho forma v tomto roku je mizerná. Štvrtý skončil jeho domestik Simone Consonni (COF) a hviezda Cofidisu bola desiata.

Démare získal štvrtú etapu na Gire a zvýšil náskok v bodovačke

Neuveriteľné štvrté víťazstvo na pretekoch získal 29-ročný šprintér, ktorý je s 13. víťazstvami najúspešnejším mužom sezóny. Nekompromisne odpovedal na včerajšiu stratu bodov voči Saganovi. Upevnil sa v cyklámenovom drese, súťaž vedie s 220 bodmi. Sagan má o 36 menej. V cieli sa udelilo 50 bodov pre víťaza a 35 pre druhého muža na páske.

Celkové poradie

Prvá desiatka celkového poradia sa v dnešnej pokojnej etape nemenila. 22-ročný Portugalčan Almeida pokračuje vo vynikajúcej jazde na svojej prvej Grand Tour v kariére.

Démare a jeho víťazný šprint (video):

10. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Arnaud Démare (Fra)FDJ4:03:52
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.Alvaro Jose Hodeg (Col)DQT
4.Simone Consonni (Ita)COF
5.Rick Zabel (Ger):ins:
6.Nico Denz (Ger):sun:
7.Fernando Gaviria (Col):uae:
8.Stefano Oldani (Ita):lts:
9.Jacopo Mosca (Ita):tfr:
10.Elia Viviani (Ita)COF

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por)DQT43:41:57
2.Wilco Kelderman (Ned)SUN0:00:34
3.Pello Bilbao (Spa)TBM0:00:43
4.Domenico Pozzovivo (Ita)NTT0:00:57
5.Vincenzo Nibali (Ita)TFR0:01:01
6.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:15
7.Jai Hindley (Aus)SUN0:01:19
8.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:21
9.Fausto Masnada (Ita)DQT0:01:36
10.Herrman Persteiner (Aut)TBM0:01:52

Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár