11. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Sebavedomý šprint

Giro d'Italia 2020
11. etapa Giro d'Italia 2020 preview

11. etapa Giro d’Italia 2020 ponúkne ďalšiu šprintérku zápletku. V Rimini príde po rovinatej etape technické finále, kde bude pre najlepších rýchlikov pretekov všetko prichystané. Sebavedomí budú hlavne dvaja najväčší favoriti – Démare a Sagan.

Etapa sa už konala. Na tomto odkaze TU nájdete článok s výsledkami a priebehom etapy.


14. októbra 2020
Dĺžka
: 182 km
Profil: rovinatý, 1191 nastúpaných metrov
Štart: 12:05 LSEČ, Porto Sant’Elpidio
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Rimini
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:25

11. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Etapa bude ďalšou, ktorá sa kompletne odohrá na pobreží Jadranského mora. Začína sa v 20-tisícovom meste Porto Sant’Elpidio. Bez pár krátkych kopčekov v strede ide o úplnú rovinu. Cieľ sa nachádza v známej dovolenkovej destinácii Rimini so 150-tisíc obyvateľmi. Giro hostí ôsmykrát, prvýkrát to bolo ešte v roku 1932. Vďaka množstvu pláži dostalo letovisku pomenovanie Slnečná riviéra.

Profil 11. etapy:

11. etapa Giro d'Italia 2020
11. etapa Giro d’Italia 2020

Trasa nasleduje cestu Strada Statale Adriatica a jedinou prekážkou dňa bude Monte San Bartolo štvrtej kategórie. S parametrami 3,1 km a 5,1% nepôjde o nič, čo by malo vyrušiť šprintérske vlaky. Pracovať by mali hlavne FDJ, prípadne ešte UAE či Bora. Ešte predtým sa prejde šprintérskou prémiou, ktorú si tiež zoberie únik dňa.

V posledných 40 km sa nachádzajú tri krátke stúpania Misano Monte, Coriano a Cerasolo. Najdlhšie z nich má 1300 metrov a sklon je približne 6%. Sú príliš krátke na to, aby niečo spôsobili. Potom cesta príde do San Vito, tam sa otočí a prejde do Rimini.

Posledné kilometre:

11. etapa Giro d'Italia 2020 posledné kilometre

Záverečných päť kilometrov je úplne rovinatých, ale nie bez zákrut. Pri značke štyroch kilometrov do konca sa to začne poriadne krútiť a smer sa zmení až osemkrát. To budú najdôležitejšie momenty, potom sa to trochu upokojí. V poslednom kilometri príde veľmi zaujímavá sekcia dvoch ostrých zákrut, aby sa pelotón kompletne obrátil. Nachádza sa 750 metrov pred cieľom. Práve východ z poslednej zákruty bude kľúčový, potom to bude iba tristo metrov za prípadným kolesom rozbiehača a plný šprint až na pásku.

11. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie

11. etapa Giro d'Italia 2020 mapa

Na juhu regiónu Emilia-Romagna má v stredu podľa predpovede byť 18 ºC. Na začiatku etapy je v možnosti aj dážď, takže cesty v technických kilometroch môžu byť dosť nebezpečné. Vietor má fúkať z juhovýchodu, ale iba o rýchlosti maximálne 10 km/h, čo nie postačujúce na delenie skupiny. Šprintovať sa bude v smere vetra, čiže sa teoreticky dá spustiť oveľa skôr.

11. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Arnaud Démare (FDJ) je najlepším šprintérom podujatia. Vyhral už tri etapy a má najlepší podporný tím. Ten ho prevedie cez zradné uličky do najlepšej pozície. Francúz má zároveň posilnenie aj v podobe cyklámenového dresu na sebe, ktorý mu pridal sebavedomie.


Arnaud Demare
Arnaud Demare. zdroj: twitter.com/giroditalia

Peter Sagan (BOH) má možnosť získať druhý etapový triumf v rade. Nebude však možnosť predviesť epické sólo, ale opäť sa bude bojovať koleso-na-koleso. V hromadných koncovkách bol na tomto Gire dvakrát druhý, práve za Démarom. Zo Slováka však opadol po víťazstve tlak a jeho absencia vie častokrát robiť divy. V technických momentoch sa spoľahne na svoju skvelú pozičnú hru a potom to bude už len o rýchlosti.

Peter Sagan 10. etapa Giro d'Italia 2020
Peter Sagan v 10. etape. Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Davide Ballerini (:dqt:) bol v štvrtej etape tretí, ale v neskoršom šprinte pomáhal kolegovi. José Alváro Hodeg (:dqt:) sa taktiež snaží zachrániť sezónu a miesto v najlepšom šprintérskom tíme na svete.

Davide Ballerini na Okolo Poľska 2020
Ballerini vyhral 5. etapu na Okolo Poľska 2020. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst




Fernando Gavíria (:uae:) by už mal niečo predviesť, aby neopísal svoje pôsobenie na Giro d’Italia ako prepadák. Víťaz piatich etáp z talianskej Grand Tour má dobrý vlak, len ešte ho správne nevyužil. Kolumbijčan navyše v predošlej etape spadol a nie je jasné, či je na tom najlepšie.

Fernando Gavíria
Fernando Gavíria. zdroj: twitter.com/TourofGuangxi

Meno si musí zachraňovať aj Elia Viviani (COF), aby ukončil sezónu s aspoň jedným víťazstvom.

Viviani (úplne vľavo) počas prezentácie tímov. foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Ďalšími kandidátmi na prvú päťku sú jazdci ako Davide Cimolai (:isn:), Stefano Oldani (:lts:), Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF-Faizanè), Andrea Vendrame (:alm:), záloha z UAE Juan Sebastian Molano (:uae:) či Enrico Battaglin (:bmt:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár