Sagan po 10. etape Giro d’Italia: Vyhral som štýlovo

Giro d'Italia 2020
Peter Sagan zmešká prvé klasiky

zdroj: twitter.com/giroditalia

Peter Sagan po 10. etape Giro d’Italia 2020 ukončil svoju 461-dňovú pauzu od posledného víťazstva. Epickým spôsobom vyhral svoju prvú etapu pri prvej účasti na talianskej Grand Tour.

Útočil už na prvom stúpaní pretekov a bol v úniku dňa. Na mnohých krátkych a strmých stúpaniach odolal útokom dvojíc tímov Movistar a INEOS Grenadiers. Potom bol na poslednom stúpaní 11 km pred koncom najsilnejší, zbavil sa Bena Swifta a do cieľa prišiel sám.


Nad pobrežím Jadranského mora v meste Tortoreto vyšla po daždi dúha a trojnásobný držiteľ dúhového dresu zaznamenal jedno z najpozoruhodnejších víťazstiev kariéry. Štýlom sa to náramne podobalo na klasikárske triumfy na Okolo Flámska 2016 či Paríž – Roubaix 2018.

Peter Sagan po 10. etape Giro d’Italia:

„Nakoniec som vyhral vo veľkom štýle, predviedol som šou. Bol som celý deň v úniku, boli tam dvaja jazdci z Movistaru a tiež z Ineosu. Bol som tam sám, ale mal som dobré nohy. Reagoval som na útoky a na kopci som bol silný. Posledný zjazd som dával pozor, aby som nespadol a v posledných kilometroch na rovine som urobil maximum pre to, aby ma skupina nedochytila,“ povedal podľa La Gazetta dello Sport.

„Víťazný pôst? Vo svojej kariére som to už párkrát zažil. Skôr alebo neskôr úspech príde a stane sa to, keď sa prestanete príliš snažiť. Dnes sa táto teória potvrdila.“

Peter Sagan naposledy vyhral 10. júla 2019 v piatej etape Tour de France. Odvtedy bol mnohokrát blízko, ale s miernym úpadkom formy a s dlhou prestávkou sa mu nepodarilo zažiariť. „Starý Sagan, je čertovsky geniálny!“ napísal na Twitter uznávaný bývalý profesionál a moderátor Daniel Llyoyd.

A presne taký Sagan sa nám dnes zjavil.

„Je to veľmi veľké víťazstvo, pretože som dlho žiadne nemal. V tejto sezóne som mal veľa druhých a tretích miest, veľa pódií. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí ma podporovali na ceste,“ pokračoval potom na tlačovej konferencii po etape.

Peter Sagan po 10. etape Giro d'Italia
Peter Sagan po 10. etape Giro d’Italia . Foto Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Po etape stráca 20 bodov na Démara v bodovacej súťaži

„Veľa bodov na šprintérskej prémii nie je, iba 12. Nie je to ako na Tour de France. Aj dnešná etapa mala iba 25 bodov v cieli, čo je skoro nič oproti šprintérskym etapám. Jasné, dnes som nerozumel, prečo nás Démare sťahoval. Bol som v úniku a nechceli ma tam. Ráno som ešte strácal 60 bodov a myslel som si, že by sa nemali báť, že získam body na prémii. Bolo veľmi ťažké byť v úniku, lebo tam každý chcel ísť. Potom začala ťahať zostava UAE.“

„Bol to veľmi dobrý deň pre mňa, mal som šťastie, že to tak vyšlo. Je to prvýkrát na Gire, som veľmi šťastný. 



Peter Sagan o situácii s COVID-19:

„Situácia [s COVID-19] je taká, aká je. Je dobré, že cyklistická sezóna sa reštartovala a teraz sa za nejaké preteky rušia. Situácia je však rovnaká pre všetkých. Organizátori robia všetko, čo môžu, aby nás chránili. Nemôžeme nič vymýšľať, musíme nosiť rúška a umývať si ruky. Nemyslím na to, nemôžem to zmeniť. Je tu plno horšie ovplyvnených ľudí, ako pracovníci v reštauráciách, čiže my jazdci sme asi poslední, ktorí sa môžu sťažovať.“

„Na týchto pretekoch sa mám veľmi dobre, ale chýba mi stará cyklistika. Nemôžem byť v kontakte s fanúšikmi a musím hovoriť nie selfie a fotkám. Boli sme na krásnych miestach, Calabria, toto pobrežie a videli sme plno národných parkov. Som veľmi šťastný, že tu môžem byť. Taliansko mám veľmi rád.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár