10. etapa Giro d’Italia: Peter Sagan dnes dominoval a berie víťazstvo z úniku

Giro d'Italia 2020
Peter Sagan 10. etapa Giro d'Italia 2020

zdroj: Foto Gian Mattia D'Alberto - LaPresse

10. etapa Giro d’Italia 2020 priniesla po dni voľna víťazstvo veľmi silného úniku dňa. Z neho sa v Toretereto radoval Peter Sagan (BOH) po ukážkovom samostatnom výkone. Únik sa vytvoril v prvej polovici etapy a vydržal aj v tej druhej, ktorá obsahovala množstvo krátkych prudkých stúpaní. 



Pokračovalo sa v regióne Abruzzo v strede Talianska. Z mesta Lanciano sa konvoj presunul smerom na sever popri pobreží Jadranského mora. Po pár kopcoch a dlhej rovine sa prišlo do malého pobrežného mesta Tortoreto. Tam sa prešli náročné okruhy s krátkymi strmými kopcami pripomínajúcimi múry, v taliančine „muri“. V posledných 44 km ich bolo až päť a mali od jedného do troch kilometrov s približne 10%.

Profil 10. etapy Giro d’Italia 2020:

10 etapa Giro d'Italia 2020
10. etapa Giro d’Italia 2020

Na Gire skončili pred COVID-19 Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott i Michael Matthews

Počas prvého dňa voľna sa testoval COVID-19 na Giro d’Italia 2020. Objavil sa u favorita na ružový dres Stevena Kruijswijka (TJB) a u Michaela Matthewsa (SUN). Pozitívne testy vrátili štyria zamestnanci tímu Mitchelton-Scott. Jeho jazdec Simon Yates v sobotu pre pozitívny test odstúpil.

Tímy Mitchelton-Scott a Jumbo-Visma sa rozhodli odstúpiť z pretekov.

COVID-19 na Giro d’Italia sa našiel aj u zamestnanca INEOS Grenadiers a pracovníkovi AG2R La Mondiale.

Joaõ Almeida bol dnes siedmy deň v ružovom drese:

Tvrdý začiatok a prvotné pokusy o únik

V strede Talianska dnes panovalo pomerne príjemné počasie, bolo 16 ºC, ale zamračené. Až v druhej polovici etapy začalo pršať.

Etapa fandila klasikárom, ale aj úniku dňa. Preto to od začiatku skúšali mnohí pretekári ako Swift, Clarke, Černý, Brandle či Bjerg. Stíhal ich vtedy tím BORA – hansgrohe a jeho jazdec Pawel Poljanski neskôr sám zaútočil na prvom stúpaní dňa vyše 43 km po štarte.

S Poljanskim zacítili šancu veľký favorit etapy Diego Ulissi, Matteo Fabbro a miestny rodák Giulio Ciccone. Nedokázali sa ale dosiahnuť na prvú skupinu a svoje pokusy vzdali.

Na prvom kategorizovanom stúpaní dňa Chieti bola pôvodná oddelená skupinka na čele pohltená.

Sagan a Ganna útočili a vytvoril sa nový únik

10. etapa Giro d'Italia 2020

Po neutralizovaní útokov sa na čele objavili Peter Sagan (BOH) a Filippo Ganna (:ins:). 130 km pred cieľom útočili na stúpaní Chieti. Vtedy viedli preteky a o pár kilometrov sa k nim pridali Ben Swift (:ins:), Dario Cataldo (MOV), Davide Villela (MOV), Jhonatan Restrepo (Androni Giocattoli – Sidermec) a Simon Clarke (:efd:). Najprv s nimi boli aj Ciccone, Rossetto, Valter, ale nedokázali sa udržať so sedmičkou najsilnejšími.

FDJ a Démare ťahali, ale neúspešne

FDJ neúspešne sťahuje únik. Foto Fabio Ferrari/LaPresse

Keď ostávalo 100 km do cieľa, na špicu pelotónu prišiel celý tím Groupama – FDJ. Najprv nedokázal Ignatas Konovalovas (FDJ) pokryť nástup Gannu a Sagana. Arnaud Démare (FDJ) pred etapou viedol bodovaciu súťaž 57 bodov pred Saganom a nechcel stratiť možnosť bojovať o etapu, ale ani šprintérsku prémiu.

Francúzsky tím sťahoval najprv 20-sekundovú stratu na Saganovu skupinu. Tá však dobre spolupracovala a mala v sebe silného tempára Gannu a jeho tímového kolegu Swifta. Medzera sa zväčšovala, pracoval dokonca aj samotný Démare, ktorý vtedy chcel už iba prémiu, ale nepomáhalo to. Po 12 km sa trojnásobný víťaz etáp a jeho kolegovia vzdali a behom ďalšej desiatky kilometrov vzrástol náskok na tri minúty.

Sagan zobral plný počet na prémii

Prvá šprintérska prémia je na Gire tou, na ktorej sa dávajú body do bodovacej súťaže. Žiaden jazdec z úniku sa nepokúsil ohroziť Sagana a ten si pripísal prvé miesto a 12 bodov. V cieli sa potom dávalo 30 bodov za prvé miesto.

68 km pred cieľom mal brejk náskok 4:45.

V pelotóne za to zobral tím UAE Team Emirates, ktorý najprv nepomáhal FDJ, ale neskôr chcel sťahovať z horšej pozície pre lídra Ulissiho. Na rovinatej časti zmazal približne minútu.

Prvé útoky z brejku, pelotón zrýchlil

Posledná sekcia piatich krátkych stúpaní sa začala stúpaním na Colonnella (3 km – 8,6%). Tam ako prvý nastúpil Villella a chcel využiť tímovú výhodu, keďže tam ešte mal kolegu Catalda. V problémoch boli Ganna a Clarke a odpadli zo skupinky. Swift sa to snažil zatvoriť a až do vrcholu odtrhol Sagana a Restrepa.



30 km pred cieľom sa na skupinu Sagan, Swift, Cataldo, Villelaa a Restrepo dotiahol neoblomný Ganna a takto postaviť britského šampióna a kolegu Swifta do výhody. Po týchto ťahoch sa spolupráca v brejku trochu pokazila. O 7 km prišiel ďalší útok od Villellu, ale nikde neviedol.

40 km pred koncom začal v pelotóne ťahať tím NTT Pro Cycling a stiahol svoju stratu už len na minútu. Hlavná skupina sa pod nimi začala deliť a boli v nej všetci favoriti na celkové poradie. V kríze bol dnes Harm Vanhoucke (:lts:) a na stúpaní odpadol z hlavnej grupy.

Na méte 23 km do konca spustil akciu medzi mužmi z celkového poradia tretí pretekár Gira Pello Bilbao (:bmt:) a pokračoval až k prvej skupine. Krátko na to dostal defekt Domenico Pozzovivo (:ntt:) a jeho tím tak musel prestať ťahať na stúpaniach a pomáhať Talianovi, ktorý je celkovo štvrtý. Tam sa dokázal dostať 18 km pred páskou.

Pri útoku Španiela Bilbaa už začal pracovať aj tím Quick Step, aby chránil ružový dres Almeidu.

Na predposlednom stúpaní sa oddelili Sagan a Swift

Peter Sagan a Ben Swift.
Peter Sagan a Ben Swift. Foto Fabio Ferrari/LaPresse

Na mokrých technických cestách a v daždi sa na predposlednom stúpaní dňa oddelili najlepší jazdci z úniku Ben Swift Peter Sagan. Ostávalo im len posledné stúpanie Tortoreto (1,9 km – 7,4%). Do posledného stúpania dňa vstupovala dvojica s 35-sekundovým náskokom. Zo zadu sa doťahoval Bilbao (:tbm:), no Sagan (BOH) mal skvelé nohy do kopca a utrhol Swifta (:ins:).

Peter Sagan vyhral 10. etapu Giro d’Italia 2020

Na konci stúpania bol na čele sám a trielil smer cieľ. Za ním prebiehal boj o ružový dres a tak mohol zapnúť motor. V ťažkom a mokrom zjazde bol náš reprezentant neomylný a vyzeralo to veľmi dobre. Kilometer po kilometri navyšoval náskok po sekundičke a neskutočná etapa v podaní Tourminátora vrcholila. 5 kilometrov pred páskou bol náskok 30 sekúnd a bolo to veľmi blízko.

Peter Sagan (BOH) dnes korunoval výborný výkon a zaslúžene zvíťazil. V bodovacej súťaži tak výrazne dotiahol vedúceho Démara (FDJ). V nej stráca už len 20 bodov.

30-ročný Slovák získal 114. víťazstvo v kariére, prvé v tejto sezóne. Naposledy vyhral 10. júla 2019 v piatej etape Tour de France. Stal sa 100. jazdcom v histórii, ktorý ovládol etapy na každej z troch Grand Tours. Zároveň tak na každej učinil pri svojom prvom vystúpení. Na Tour vyhral už v roku 2012 a na Vuelte v roku 2011.

Peter Sagan:

„Nakoniec som vyhral vo veľkom štýle, predviedol som šou. Bol som celý deň v úniku, boli tam dvaja jazdci z Movistaru a tiež z Ineosu. Bol som tam sám, ale mal som dobré nohy. Reagoval som na útoky a na kopci som bol silný. Posledný zjazd som dával pozor, aby som nespadol a v posledných kilometroch na rovine som urobil maximum pre to, aby ma skupina nedochytila,“ povedal podľa La Gazetta dello Sport.

Ďalšie vyjadrenia z tlačovej konferencie nájdete v článku na odkaze TU.

Celkové poradie:

Pello Bilbao vyzeral dnes síce dobre, ale na rovine sa zaradil do zriedenej skupiny favoritov. V nej boli skoro všetci hlavní muži.

Veľkú smolu mal Jakob Fuglsang (AST), ktorý dosta v zjazde defekt a stratil tak minútu a pol na lídra.  Až o deväť priečok sa prepadol Harm Vanhoucke a stráca už 4:42. Vedenie v pretekoch si udržal i naďalej Joao Almeida (:dqt:), ktorý vyhral špurt pelotónu. Z neho ešte útočil mladý Brandon McNulty (:uae:) a na cieľovej rovinke získal náskok štyroch sekúnd.

Peter Sagan víťazí (video):

10. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Peter Sagan (Svk)BOH4:01:56
2.Brandon McNulty (USA):uae:0:00:19
3.Joao Almeida (Por):dqt:0:00:23
4.Ben Swift (GBr):ins:
5.Jai Hindley (Aus):sun:
6.Rafal Majka (Pol)BOH
7.Patrick Konrad (Aut)BOH
8.Wilco Kelderman (Ned):sun:
9.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:
10.Pello Bilbao (Spa):tbm:

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por):dqt:39:38:05
2.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:34
3.Pello Bilbao (Spa):tbm:0:00:43
4.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:00:57
5.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:01:01
6.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:15
7.Jai Hindley (Aus):sun:0:01:19
8.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:21
9.Fausto Masnada (Ita):dqt:0:01:36
10.Herrman Persteiner (Aut):tbm:0:01:52




Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár