12. etapa Giro d’Italia 2021: Preteky opustilo až 6 jazdcov, dominoval znova únik

Giro d'Italia 2021
Andrea Vendrame

zdroj: Massimo Paolone/LaPresse

12. etapa Giro d’Italia 2021 sa skončila víťazstvom z úniku. Najsilnejším jazdcom v Bagno di Romagna bol Andrea Vendrame (:alm:). Dnes však bol na Gire čierny deň. Preteky museli opustiť jadci ako Gossens (:lts:), Mäder (TBV), Dowsett (:isn:), Masnada (:dqt:), De Marchi (:isn:) či jedenásty muž poradia Marc Soler (MOV).



12. etapa Gira d’Italia sa rozhodla na poslednom stúpaní. Tam sa oddelila štvorica jazdcov z úniku. V závere si to rozdali Brambilla (:tfr:), Vendrame (:alm:), Bennett (:tjb:) a Hamilton (DSM). Papierovo najsilnejší bol Vendrame (:alm:) a nedal Hamiltonovi (DSM) v dvojčlennom šprinte žiadnu šancu.

Ako prebehla 12. etapa Giro d’Italia 2021

Dnes bola etapa šitá na mieru úniku. Čakalo nás 209 kilometrov so strednými kopcami, no približne 4 tisíc výškových metrov. Začiatok bol v slnečnej Siene, kde panovalo nádherné jarné počasie. V itinerári dnes boli 4 stúpania, dve druhej a dve tretej kategórie. Cieľ bol v dedinke Bagno di Romagna, ktorá leží v regióne Emilia-Romagna.

12. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

12. etapa Giro d'Italia 2021
12. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Marc Soler v problémoch

Od začiatku etapy bol Marc Soler (MOV) na chvoste pelotónu. Pravdepodobne niekde spadol a odniesla to ľavá časť chrbta, za ktorú sa neustále držal. Napokon sa nechal ošetriť a ľadoval spomínané miesto. Od začiatku nabral stratu niekoľko minút a tak ho čakala náročná úloha. Spoločnosť mu robil Albert Torres (MOV), Gino Mäder (TBV) a Alex Dowsett (:isn:). Jedenásty muž poradia napokon odstúpil a Giro sa pre neho skončilo. Podobný osud čakal i Brita Dowsetta (:isn:) či Mädera (TBV). Prvý menovaný mal žaludočné problémy, druhý bol namočený v páde.


Ďalší škaredý moment prišiel v čele pretekov. Alessandro de Marchi (:isn:) bol obklopený sanitkami a lekármi. Mimo kamier musel nepríjemne spadnúť, okamžite dostal infúzie a bezvládne ležal na kraji cesty. Neskôr prišla správa od Israel StartUp Nation, že Talian je pri vedomý, no nemôže však pokračovať. Čierny deň pokračoval a Fausto Masnada (:dqt:) bol ďalším jazdcom, ktorý už nepokračoval v pretekoch.

Únik dňa

Dlho sa nedarilo vytvoriť únik, no vo Florencii sa to zmenilo. Po 65 kilometroch pretekania sme sa dočkali a v čele pretekov bola 16-členná skupina. Najlepšie postaveným jazdcom bol George Bennett (:tbj:), ktorý strácal v celkovom poradí 21 minút. Najväčším favoritom však bol Diego Ulissi (:uae:), ktorému mierne kopce vyhovovali. V polovici etapy mala skupina náskok necelých 8 minút pred pelotónom. Passo della Consuma zvládol najlepšie Geoffrey Bouchard (:alm:) a vybral maximum bodov do vrchárskej súťaže. V následnom zjazde sa rapídne zhoršilo počasie a jazdci boli opatrnejší. Vďaka tomu sa čelo potrhalo, na Passo della Calla stúpala pokope už len deviatka jazdcov.

Po chvíli doplnila skupinu ďalšia trojica jazdcov a tak bolo v hre o prvenstvo 12 cyklistov. Ďalšou obeťou dnešného dňa bol Kobe Gossens (:lts:). Jeho tím tak bude pokračovať už len v štyroch ľudoch.

50 kilometrov pred cieľom bol náskok 11 minút a bolo jasné, že dnešný víťaz bude z úniku. Ďalších 18 bodov pridal Bouchard (:alm:), celkovo dnes získal 45 bodov. 20 kilometrov pred cieľom čakalo únik posledné stúpanie a taktické šachy pomaly začínali. Ako prvý zaútočil Andrea Vendrame (:alm:), za Talianom ostala už len pätica jazdcov. Silný bol Bennett (:tjb:), vzal so sebou Hamiltona (DSM) a Brambillu (:tfr:). Na vrchole posledného stúpania bola štvorica pokope, no vrchárom vadil Andrea Vendrame (:alm:). Ten bol papierovo najsilnejší. V zjazde najviac riskoval Bennett (:tjb:), no neodskočil. Novozálenďan s Brambillom zaspali a dvojica Hamilton – Vendrame im ušla. V záverečnej rovinke bol Vendrame (:alm:) rýchlejší a berie zaslúžené víťazstvo.

12. etapa Giro d’Italia 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Andrea VendrameAG2R Citroën Team05:43:48
02Chris HamiltonTeam DSM+ 00
03Gianluca BrambillaTrek-Segafredo+ 15
04George BennettJumbo-Visma+ 15
05Giovanni ViscontiBardiani CSF Faizanè+ 01:12
06Geoffrey BouchardAG2R Citroën Team+ 01:25
07Nicolas EdetCofidis+ 01:47
08Simone PetilliIntermarché-Wanty-Gobert+ 01:47
09Mikkel HonoreDeceuninck-Quick Step+ 03:00
10Simone RavanelliAndroni Giocattoli-Sidermec+ 04:19

Giro d’Italia 2021 – celkové poradie (ružový dres):

Poz.JazdecTímČas
01Egan BernalINEOS Grenadiers48:29:23
02Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 45
03Damiano CarusoBahrain Victorious+ 01:12
04Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 01:17
05Simon YatesTeam BikeExchange+ 01:22
06Emanuel BuchmannBORA-hansgrohe+ 01:50
07Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 02:22
08Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 02:24
09Tobias FossJumbo-Visma+ 02:49
10Daniel MartinezINEOS Grenadiers+ 03:15
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár