Ulissi vyhral 13. etapu Giro d’Italia 2020, Sagan zaostal

Giro d'Italia 2020
Diego Ulissi 13. etapa Giro d'Italia 2020

zdroj: twitter.com/cyclecollective

13. etapa Giro d’Italia 2020 sa hromadným šprintom zriedenej skupiny favorizovaných vrchárov, ktorá sa vytvorila na dvoch stúpaniach na inak rovinatej trase. Vyhral Diego Ulissi (:uae:) a získal už druhú etapu z tejto edície. Joaõ Almeida (:dqt:) bol druhý sa udržal pred zajtrajšou časovkou na čele celkového poradia. 


Etapa dlhá 192 kilometrov bola rovinatá. 34 km pred cieľom prišlo prvé stúpanie dňa Il Roccolo štvrtej kategórie. Má 4,1 km a až 8,3%. Krátka rovinka priviedla jazdcov pod posledné a rovnako ťažké stúpanie Calaone. To malo 2,1 km o priemere 9,8%. Finišovalo sa v malebnom meste v Benátsku Monselice.

Profil 13. etapy Giro d’Italia 2020:

13. etapa Giro d'Italia 2020
13. etapa Giro d’Italia 2020

Joaõ Almeida pred etapou v ružovom drese

Skorý únik, ktorý nemal šancu kvôli BORA – hansgrohe

Bouchard (:alm:), Pellaud (Androni Giocattoli – Sidermec), Ravanelli (Androni Giocattoli – Sidermec), Contreras (AST), Tonelli (Bardiani-CSF), Vanhoucke (:lts:) a Rota (Vini Zabu-KTM) vytvorili po 20 km pretekania únik dňa.

Tím BORA – hansgrohe nastupoval do etapy s Petrom Saganom ako hlavným favoritom. Groupama – FDJ s Arnaudom Démarom neťahala, keďže každý vedel, že profilovo to najviac sedí práve Slovákovi. Nemecká zostava svoju povinnosť splňovala výborne, únik kontrolovala a nenechala mu viac ako dve minúty.



Na prémii opäť Pellaud, Démare zobral jediný bod

Únik bol držaný na bezpečnej vzdialenosti. Na jedinej šprintérskej prémii vyhral azda najaktívnejší jazdec v únikoch tohto Gira Simon Pellaud. V pelotóne sa bojovalo iba o jeden bod a vzal si ho Arnaud Démare (FDJ). Sagan sa do boja ani nezapojil, keďže si s tímom veril na kopcovitý záver. Francúz nastupoval pred etapou v cyklámenovom drese. Na Slováka mal náskok 36 bodov. V cieli sa rozdalo 50 pre víťaza.

Na Roccolo pelotón rozdelený

Pod prvé stúpanie dňa sa prišiel pelotón so stratou jednej minúty na únik. Po kopci vydržali už len Tonelli Bouchard.

Najprv boli vpredu viaceré tímy, ale potom sa na štvorkilometrovom stúpaní objavil na čele taliansky jazdec Matteo Fabbro (BOH). Talentovaný vrchár nastolil tempo a hlavná skupina sa pod ním začala trhať. Už v prvom kilometri sa začal Démare prepadať a vytvorila sa druhá skupina, kde mal štvornásobný etapový víťaž ešte troch tímových kolegov. Sagan nebol vo výrazných problémoch a všetko sa najprv vyvíjalo podľa jeho plánu.

Tempo pokračovalo a mala Démarova skupina, kde boli aj iní šprintéri ako Viviani, Hodeg, minútovú stratu. Na šesťkilometrovej rovine Bora už nemala toľko mužov k dispozícii a tak sa to trochu spomalilo. Ťahali Ineos pre Swifta čí Deceuninck – Quick Step s celkovým lídrom Almeidom.

Démare sa 20 km pred cieľom opäť dostal do hlavnej skupiny, ale čakalo ho ešte jedno stúpanie.



Po druhom stúpaní vpredu skupina favoritov, Sagan bol za nimi

Druhé – dvojkilometrové stúpanie s 10 percentami – sa prešlo pod taktovkou tímov UAE a Ineos. Vtedy boli dvaja jazdci z úniku definitívne pohltení. Na prvých priečkach bol Ulissi (:uae:), pre neho ťahal Valerio Conti (:uae:). Hlavná skupina sa zase roztrhala a pozornosť sa upriamila aj na jazdcov na celkové poradie. Väčšina z nich stihla delenie, Démare a ďalší zase odpadli. Sagan bol na stúpaní v skupine za hlavnou grupou, ale stále v bezpečnom rozdiele vzhľadom na to, že po klesaní prišla dlhá 12-kílometrová rovina do cieľa.

To sa ale tempo ešte zvýšilo. V poslednom kilometri zaútočil z prvej skupiny Tao Geoghagen Hart (:ins:), bol chytený a Ruben Guerreiro (:efd:) odpovedal. Portugalčan sa nevzdialil, ale prišiel si po tri body na vrchárskej prémii. Mierne tak zvýšil svoj náskok a aj naďalej je vo vrchárskom modrom drese.

Vrcholom posledného kopca prišla prvá približne 20-členná skupina s najlepšími vrchármi. Bora tam mala Konrada, Majku, ostatní favoriti ako Nibali, Bilbaoč či Pozzovivo boli osamotení. Oomena a Hindleyho tam mal k dispozícii Kelderman, ale nechal pracovať Quick Step, ktorý mal plán ísť naplno až do cieľa.

15 sekúnd strácala Saganova skupina zložená z 8 jazdcov. Slovák tam už nemal tímových kolegov a väčšinou sám musel pracovať na špici, aby zmazal stratu. Potom mu pomohol Thomas De Gendt (:lts:). Neskôr sa tam pridali jazdci Ineosu, ktorí chceli dostať Swifta na čelo. Pred ním pracovali kolegovia pre Almeidu. Démarova skupina bola treťou na ceste a po klesaní strácala 50 sekúnd a Francúz tam stále mal viacerých kolegov. Pracovali tam aj jazdci Cofidisu, keďže sa tam nachádzal ešte aj Viviani. Tí sa ale nedokázali dolepiť na jazdcov pred nimi.

Quick Step ťahal vpredu, Sagan a akcia prišla neskoro

8 km pred koncom pracoval na špici prvej skupinky James Knox (:dqt:) a dokonca ešte zvýšil náskok na Saganovu skupinu.

5 km pred cieľom sa skupina so Saganom zjavne vzdala. Na poslednú chvíľu z nej zaútočili Sagan, Ben Swift, Thomas De GendtDavide Ballerini (:dqt:), ktorý sa nepodieľal na práci. Vpredu mu totiž pracovali kolegovia pre Almeidu.

Pri vstupe do posledných dvoch kilometroch stále predvádzal silnú jazdu Brit Knox. Štvorčlenná stíhacia skupina na nich mala už nedostihnuteľnú stratu 20 sekúnd.



Ulissi vyhral 13. etapu Giro d’Italia 2020

Skupina zložená z 20 mužov napokon išla do cieľa aj naďalej pod vedením Quick Stepu. V poslednom kilometri sa na čelo vytiahol Brandon McNulty (:uae:), šprint však otvoril Mikkel Honoré (:dqt:). Spoza neho sa v posledných 200 metroch vyviezol Diego Ulissi (:uae:) a vyhral 13. etapu Giro d’Italia.

V tesnom šprinte bol druhý Joaõ Almeida (:dqt:), ktorý špurtoval neskôr ako víťazný Talian. Získal však cenných 6 sekúnd do celkového poradia. Saganov kolega Patrick Konrad (BOH) bol tretí.

Diego Ulissi vyhral svoju druhú etapu na tomto Giro d’Italia. Tento rok vyhral v druhom dni a celkovo má ôsmy etapový vavrín z domácej Grand Tour.

Peter Sagan dnes zaostal na stúpaní, ktoré sa stalo pôdou pre vrchárov a jazdcov na celkové poradie. Tempo tam bolo náročné a Deceuninck – Quick Step odhodlane ťahal aj na rovine do cieľa. To zabránilo Slovákovi bojovať o svoj druhý etapový triumf. V cieli skončil so stratou 23 sekúnd na víťaza na 24. pozícii.

Ulissi víťazí v 13. etape (video):

Celkové poradie

V GC sa dnes nič nezmenilo, aj keď každý musel na poslednom kopci zabrať, aby nestratil čas. Napokon v cieli našiel príjemných 6 sekúnd Almeida, ktorý vedie Giro d’Italia o 40 sekúnd pred Wilcom Keldermanom (:sun:).

Dnes sa nič neudialo ani v bodovacej súťaži. Sagan mal dobrú šancu na body v cieli, ale etapa sa ukázala byť ťažšou, ako sa predpokladalo. 37 bodov delí Sagana a Démara. Najbližšia rovinatá etapa je až v 19. dni.

Zajtra je na programe najdlhšia časovka pretekov a prvá desiatka by sa mala trochu preskupiť.

13. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Diego Ulissi (Ita):uae:4:22:18
2.Joao Almeida (Por):dqt:
3.Patrick Konrad (Aut)BOH
4.Tao Geoghegan Hart (GBr):ins:
5.Mikkel Frølich Honoré (Den):dqt:
6.Sergio Samitier Samitier (Spa)MOV
7.Jakob Fuglsang (Den)AST
8.Pello Bilbao (Spa):bmt:
9.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:
10.Jai Hindley (Aus):sun:

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por)DQT53:43:58
2.Wilco Kelderman (Ned)SUN0:00:34
3.Pello Bilbao (Spa)TBM0:00:43
4.Domenico Pozzovivo (Ita)NTT0:00:57
5.Vincenzo Nibali (Ita)TFR0:01:01
6.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:15
7.Jai Hindley (Aus)SUN0:01:19
8.Rafal Majka (Pol)BOH0:01:21
9.Fausto Masnada (Ita)DQT0:01:36
10.Jakob Fuglsang (Den)AST0:02:20

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár