Giro d’Italia: Ulissi porazil Sagana v 2. etape

Giro d'Italia 2020
Ulissi víťazí v 2. etape na Giro d'Italia

zdroj: twitter.com/cyclecollective

2. etapa Giro d’Italia 2020 sa ukončila na klasikárskom stúpaní. Dnes vyhral Diego Ulissi (:uae:). Druhý bol Peter Sagan (BOH) a tretí Mikkel Honoré (:dqt:), ktorí zaútočili z pelotónu v Agrigente. Filippo Ganna (:ins:) sa udržal na čele celkovej klasifikácie.

Etapa mala 150 km a prešla naprieč najväčším ostrovom v Stredozemnom mori Sicília. Po prvej časti, ktorá bola zvlnená, sa prešlo na cestu popri južnom pobreží ostrova. Končilo sa na stúpaní v meste Agrigento. To malo 3,7 km a 5,3%. Na Sicílii dnes bolo pekné počasie, 26 ºC a iba slabý východný vietor.

2. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

2. etapa Giro d'Italia 2020
2. etapa Giro d’Italia 2020

Filippo Ganna po víťaznej časovke v ružovom drese viedol pred etapou preteky:

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Giro d’Italia (@giroditalia),

Na začiatku päťčlenný únik

Thomas De Gendt (:lts:), Ben Gasteur (:alm:), Mattia Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizane)) a Etienne Van Empel (Vini Zabù-KTM) po ostrom štarte vytvorili skorý únik dňa. Najprv mali náskok 2:30, ktorý sa postupne zväčšoval až na päť minút. V pelotóne sa o mierne tempo starali borci z INESO Grenadiers, ktorí mali medzi sebou vedúceho pretekára Gannu.

Únik v 2. etape Gira. zdroj: twitter.com/giroditalia

Na vrchárskej prémii prvý De Gendt

O únik sa dnes pokúšal aj Rick Zabel (:isn:), ale nevyšlo to. Včera sa Nemec najrýchlejším časom na stúpaní v časovke dostal do azúrového dresu a mal na konte tri body. Keďže nebol v úniku, na rovnako kategorizovanej prémii 38 km po štarte ho dorovnal Thomas De Gendt (:lts:) pred Baisom Van Empelom.

Ďalšie tri body za rozdávali ešte v cieli. Peter Sagan (BOH) však dva body za druhé miesto na konci a práve Slovák bude zajtra nosiť modrý dres.

Šprintérska prémia, v pelotóne prvý Gavíria

Prvá šprintérska prémia v každej etape ponúka maximum 12 bodov a menej pre prvých 8 pretekárov. V úniku ju ovládol De Gendt. V pelotóne za ním sa šprintovalo. Šieste miesto a 3 body si pripísal Fernando Gavíria (:uae:), 2 body Arnaud Démare (FDJ) a v krátkom špurte bol tretí Peter Sagan (BOH), ktorý získal posledný dostupný bod.

Alexander Vlasov odstúpil, veľká strata pre Astanu

69 km pred koncom si Alexander Vlasov (AST) vystúpil na strane cesty z bicykla a bolo mu viditeľne nevoľno. Nasadol do tímového auta. Neskôr Astana Pro Team potvrdil, že mladý Rus mal od včerajšieho večera žalúdočné problémy. 24-ročný jazdec v tejto sezóne jazdil vo veľkej forme, vyhral jednodňovku na Mont Ventoux a  Giro dell’Emilia, pričom bol tretí na Okolo Lombardie. Ide o ďalšiu veľkú stratu pre tím okolo Jakoba Fuglsanga (AST), ktorý patrí medzi favoritov na víťazstvo v celkovom poradí.

Už včera po páde preteky predčasne preteky ukončil Miguel Ángel López (AST). Dánsky líder tak prišiel o dvoch najlepších domestikov v horách. Astana tu prišla práve s týmito silnými zbraňami, o ktoré v priebehu 24 hodín prišla.

V pelotóne UAE a Sunweb, potom aj BORA

Pri vstupe do poslednej hodiny pretekov sa pelotón predtým spoliehal prevažne na INEOS Grenadiers, potom za to zobrali tímy s favoritmi na etapu UAE Team Emirates pre Diega Ulissiho (:uae:) a Team Sunweb pre Michaela Matthewsa (:sun:). 35 km pred koncom sa na špici ukazoval aj celok BORA – hansgrohe pre Petra Sagana (BOH). Hlavne dlhý ťah druhého muža Okolo Slovenska Nica Denza (:sun:) zmenšil náskok skorého úniku na jednu minútu a vedelo sa, že muži vpredu dnes nebudú bojovať o etapový triumf.




S 30 km do konca prišla aj zvlnená časť pred cieľom. 20 km pred cieľom spadli šiesti jazdci, medzi nimi Bookwalter (:mts:) a Edet (COF). Všetci mohli pokračovať v pretekoch. Tempo sa však zvyšovalo aj zásluhou Patricka Gampera (BOH) a spadnutí jazdci mali pred sebou ťažkú úlohu ukončiť etapu v balíku.

Aj posledná prémia pre De Gendta, únik dostihnutý 9 km pred cieľom

Na druhej rýchlostnej prémii bol opäť prvý De Gendt a získal 3 bonusové sekundy. Okrem toho sa však na Gire udeľujú za každú prémiu (horskú i šprintérsku) špeciálne body do menšej klasifikácie najaktívnejšieho jazdca.




Vnútri 10 km boli utečenci dostihnutí. Na čele boli okrem klasikárskych celkov aj tie s favoritmi na celkové poradie – Ineos, Jumbo-Visma, Astana, Mitchelton-Scott, aby dostali svojich lídrov bezpečne do cieľa.

Záverečné stúpanie ovládol Diego Ulissi

Pri vstupe na kopec do Agrigenta bol na čele tím UAE a Astana, tempo však začal udávať aj celok FDJ pre Arnauda Démara (FDJ), ktorý bol na tretej pozícii na špici. Sagan tam stále mal dvoch kolegov, ktorí sa sami ukazovali na čele 2,5 km pod vrcholom. Pelotón sa začal zmenšovať aj pod taktovkou Mitcheltonu či Sunwebu.

1,4 km pred cieľom výrazne zvýšil tempo Valerio Conti (:uae:) a Diego Ulissi (:uae:) bol práve na jeho kolese. Pelotón sa natiahol. Po vstupe do posledného kilometra nastúpil Wackermann a za ním sa vydali Mikkel Honoré (:dqt:) a Peter Sagan (BOH). 500 metrov pred cieľom však zaútočil Ulissi a na jeho kolese bol Honoré. Sagan musel zatvoriť medzeru na nich sám, čo sa mu aj podarilo.

Bol z toho šprint trojice, ktorý vyhral Diego Ulissi, Sagan skončil druhý a Dán Honoré tretí. Talian v podstate celý čas ťahal na špici a v závere mal najviac síl na posledné zrýchlenie v posledných 50 metroch a predbehol zrýchľujúceho Honorého. Sagan bol síce v dobrej pozícii, ale po tom, čo musel naháňať dvojicu na čele, mu neostalo veľa síl na špurt. Za Talianom zaostal o niekoľko dĺžok bicykla.

Ulissi bol dnes jednoducho najsilnejší (video):

31-ročný Ulissi dnes získal siedmu etapu na domácom podniku Giro d’Italia. Po víťaznom Okolo Luxemburska prišiel na tieto preteky ako jeden najväčších favoritov do takýchto klasikárskych etáp, čo dnes aj potvrdil. Pokryl útok Wackermanna a veril si na šprint so Saganom. Slovák bol dnes najlepší zo šprintérov, ale trojkilometrový kopec vo vysokom tempe bol pre neho po záťaži na Gire a menšej výkonnosti oproti minulým rokom príliš. Stále však predviedol veľmi kvalitný výkon, keď sa sám dostal na čelo.

Celkové poradie

Filippo Ganna (:ins:) finišoval v prvej skupine a udržal sa v ružovom drese. Do top 10 sa dostali napríklad Simon Yates (:mts:) a vďaka 10 bonifikačným sekundám aj Diego Ulissi (:uae:).

Diego Ulissi (:uae:) je na čele bodovacej súťaže. V nej má 25 bodov, Sagan je druhý s 19 bodmi. Slovák však s 5 bodmi vedie vrchársku súťaž.

2. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Diego Ulissi (Ita):uae:3:24:58
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.Mikkel Frølich Honoré (Den):dqt:
4.Michael Matthews (Aus):sun:00:05
5.Luca Wackermann (Ita)Vini Zabu‘ KTM
6.Joao Almeida (Por):dqt:
7.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:
8.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:
9.Pello Bilbao (Spa):bmt:
10.Lucas Hamilton (Aus:mts:

2. etapa Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Filippo Ganna (Ita):ins:3:40:27
2.Joao Almeida (Por):dqt:0:0:22
3.Geraint Thomas (GBr):ins:0:0:23
4.Tobias Foss (Nor):tjb:0:0:31
5.Josef Cerny (Pol):ccc:0:0:36
6.Matteo Sobrero (Ita):ntt:0:0:40
7.Jan Tratnik (Slo):bmt:0:0:42
8.Simon Yates (GBr):mts:0:0:49
9.Tanel Kangert (Est):efd:
10.Diego Ulissi (Ita):uae:0:0:54


Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár