Okolo Lombardie: Fuglsang získal druhý monument, Evenepoel po páde v nemocnici

Fuglsang vyhral Okolo Lombardie 2020

zdroj: twitter.com/Il_Lombardia

Jakob Fuglsang (AST) ovládol Okolo Lombardie 2020. Dán získal svoje druhé monumentálne víťazstvo v kariére. Na záverečnom stúpaní zaútočil a striasol sa Georga Bennetta (:tjb:). Najväčší favorit pretekov Remco Evenepoel (AST) strašidelne spadol z mosta. Podľa dostupných informácií je pri vedomí a bol prevezený do nemocnice.

Druhý monument pozmenenej sezóny Okolo Lombardie 2020 sa konal netradične v lete. Ponúkol 231 kilometrov a šesť kategorizovaných stúpaní. Najdôležitejšie prišli v druhej polovici pretekov. Na 167. kilometri prišlo legendárne Madonna del Ghisallo (8.6km – 6.2%), po ňom brutálne Muro di Sormano (1.9km – 15.8%) a na záver kombinácia Civiglio (4.2km – 9.7%), San Fermo della Battaglia (2.7km – 7.2%).

Profil Okolo Lombardie 2020:

profil Okolo Lombardie 2020
zdroj: ilombardia.it

Rosskopf (:ccc:), Gaburro (Androni Giocattoli-Sidermec), Piccoli (:isn:), Vakoč (Alpecin-Fenix), Stork (:sun:), Rjabušenko (:uae:). Pasqualon (Circus-Wanty Gobert), Savini (Bardiani-CSF-Faizanè), Nekrasov (Gazprom-RusVelo), Morin (COF) a Frapporti (Vini Zabù – KTM) sa dostali do úniku dňa. Pelotón im najprv počas dlhého horúceho dňa povolil štvorminútový náskok.

Preteky vybuchli na Sormane

Po príchode ku Comskému jazeru sa tempo v pelotóne zvýšilo a od tejto méty 81 km pred koncom sa začal únik výrazne sťahovať. Na stúpaní Madonna del Ghisallo za to zabrali tímy Deceuninck – Quick Step a Astana. 68 km pred cieľom bolo po úniku a preteky sa naplno rozbehli dosť skoro. Navyše, hlavná skupina sa začala postupne zmenšovať, po prejdení ikonického kostola na Madonna del Ghisallo bolo na čele už len 40 jazdcov. Pod Sormanom pracoval hlavne Devenyns (:dqt:) pre Evenepoela (:dqt:).

Vlasov, Fuglsang (AST), Evenepoel (:dqt:), Nibali, Mollema, Ciccone (:tfr:), Woods (:efd:), Bennett (:tjb:), Majka (BOH), Carapaz (:ins:), Ulissi (:uae:) a Van der Poel (Alpecin-Fenix) sa na najťažšom kopci oddelili od zvyšku. Najlepšie vyzerali na samotnej špici Evenepoel a Fuglsang, najväčší favoriti pretekov.

Po Muro di Sormano – 50 km pred páskou – boli na čele už len Fuglsang, Vlasov, Evenepoel, Ciccone, Nibali a Mollema. Najväčšiu výhodu mala trojica Treku, ktorá ťahala.

Hrôzostrašný pád Evenepoela

Remco Evenepoel (:dqt:) spadol na moste po narazení do múru. Cez riadidlá narazil hlavou do múru a na zem spadol po približne dvojmetrovom páde. Z talianskych médií prišli správy, že je pri vedomí. Ihneď sa pri ňom objavila záchranná služba a bol prevezený do nemocnice v Como.

Novinky o stave Evenepoela nájdete v samostatnom článku na tomto odkaze

Na Civigliu zaútočil Fuglsang

Na méte 19,5 km pred cieľom nasadil z čelnej skupiny tvrdý nástup Jakob Fuglsang. Okamžite odpovedal George Bennett. Zo zvyšnej partie ešte nastúpil Vlasov. Túto trojicu potom stíhala dvojička Mollema – Ciccone, ktorá prišla o Nibaliho. Dvojnásobný víťaz týchto pretekov dnes nemal najlepšie nohy a nevyužil tímovú prevahu.

Jakob Fuglsang na Okolo Lombardie 2020
Fuglsang útočí, za ním Bennett | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Ruský šampión Vlasov sa v ďalších kilometroch Civiglia trápil, ale pod San Fermo della Battaglia prišla vedúca trojica pokope. Dvojica Astany a jazdec Jumbo-Visma si vytvorila náskok 20 sekúnd na duo Treku.

Po predposlednom kopci bol na trati Nibali so stratou vyše minúty. Za ním ešte bola ďalšia stíhacia skupina s Van der Poelom, Schachmannom či Ulissim, ale tá prišla o možnosť boja o pódium už v rozhodujúcich kilometroch. Vedelo sa, že o prvenstvo si to dnes rozdá predná skupinka. Navyše, Mollema na zjazde prepálil zákrutu a stratil sekundy k dobru, no dokázal sa dotiahnuť na Cicconeho.

Záver

Po vstupe na posledné stúpanie San Fermo della Battaglia okamžite nastúpil Bennett. Striasol sa Vlasova, ale Fuglsang nestratil koncentráciu. Rus však potiahol špicu a ušetril svojmu dánskemu lídrovi sily. 6,5 km pred finále ešte raz zaútočil Novozélanďan Bennett. Tvrdé zrýchlenie ale vzápätí predviedol Fuglsang, vytvoril si náskok a pokračoval v samostatnom pokuse. Bennett vyzeral definitívne porazený.

Jakob Fuglsang (AST) vyhral 114. ročník Okolo Lombardie ako prvý Dán v histórii. V závere mal najviac síl a po Liège – Bastogne – Liège 2019 získava druhú monumentálnu klasiku v kariére vo veku 35 rokov. Druhý skončil George Bennett a získava prelomové umiestenie na monumentoch. Pri svojej druhej účasti na najprestížnejších klasikách skončil mladý Vlasov tretí.

Aby nebezpečných situácii nebolo dosť, Max Schachmann (BOH) pri zjazde narazil do auta. To sa nepochopiteľným spôsobom pohybovalo po ceste, aj napriek uzatvorení cesty. Takáto chyba organizátorov by sa nemala stať. Nemecký majster našťastie mohol pokračovať a skončil siedmy.

Rozdiely medzi jednotlivými jazdcami na nejakom monumente boli najvyššie za posledných 28 rokov. Finálna selekcia vznikla už na Ghisalle a pokračovalo sa ešte ďalej. Do top 10 sa dostal aj Van der Poel, ktorý však na dlhých stúpaniach ešte nie je medzi svetovou špičkou. To od neho ani nikto neočakáva.

Konečné poradie Okolo Lombardie 2020:

1.Jakob Fuglsang (Den)AST5:32:54
2.George Bennett (NZl):tjb:00:00:31
3.Aleksandr Vlasov (Rus)AST00:00:51
4.Bauke Mollema (Ned):tfr:00:01:19
5.Giulio Ciccone (Ita):tfr:00:01:40
6.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:00:03:31
7.Max Schachmann (Ger)BOH00:04:31
8.Diego Ulissi (Ita):uae:00:05:20
9.Ben Hermans (Bel):isn:00:06:00
10.Mathieu van der Poel (Ned)Alpecin-Fenix00:06:28
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár