Okolo Lombardie preview: Evenepoel číha na svoj prvý monument

Okolo Lombardie 2020
Okolo Lombardie 2020

zdroj: twitter.com/Il_Lombardia

Od svojho založenia v roku 1905 slúžili preteky ako jedno z posledných predstavení v Európe. Okolo Lombardie 2020 však budú iba druhým monumentom pozmenenej sezóny a opustia svoju prezývku „Klasika padajúceho lístia“. Talianske preteky však okrem dátumu nestratili nič na kráse a v sobotu 15. augusta odkryjú to najlepšie, čo okolie Comského jazera ponúka.

Tento rok sa síce väčšina vrchárov sústredí vo Francúzsku na príprave na Tour de France, ale to neznamená, že štartová listina Il Lombardia je prázdna. Práve naopak, pozrú sa to predošlí víťazi Mollema či Nibali, v spanilej jazde Jumbo-Visma bude chcieť pokračovať Bennett a najviac sa pozerá na fenomenálneho mladíka Remca Evenepoela.

Poslední víťazi Il Lombardia:

Bauke Mollema Okolo Lombardie 2020
Bauke Mollema na Okolo Lombardie 2019 | zdroj: twitter.com/ilombardia

2019  Bauke Mollema
2018  Thibaut Pinot
2017 
Vincenzo Nibali
2016  Esteban Chaves
2015 
Vincenzo Nibali
2014  Dan Martin
2013  Joaquim Rodriguez
2012  Joaquim Rodriguez
2011  Oliver Zaugg

Trasa Okolo Lombardie 2020

Oproti vlaňajšej edícii došlo k jedinej malej zmene. Preteky boli skrátene o 12 kilometrov a ich celková dĺžka je 231 km. Vypadla však len rovinatá časť v prvej polovici pretekov a nejde tak o nič zásadné. La classica delle foglie morte (z taliančiny „Klasika padajúceho lístia”), ako znie výstižná prezývka tejto jesennej klasiky, je doménou typologicky iných jazdcov, akí vyhrávajú monumenty na jar. Príčinou sú dlhšie a prudké kopce v Lombardsku na severe Talianska, ktoré sedia najmä vrchárom, teda tým, ktorí sa o triufmy väčšinou bijú na Grand Tours. Štartuje sa v Bergame, aby sa neskôr finišovalo v meste Como po 231 kilometroch. Na programe je výživných 3975 nastúpaných výškových metrov.

Profil Okolo Lombardie 2020:

profil Okolo Lombardie 2020
zdroj: ilombardia.it

Stúpania v 114. ročníku Okolo Lombardie otvorí kopec Colle Gallo (dĺžka 6 km; priemerný sklon 6,7%). Ihneď po štarte sa vytvorí únik dňa na 40-kilometrovej rovine, potom začne do nôh udierať najprv spomínaný kopec. V prvej polovici dlhých pretekov ešte na pelotón v kontrolovanom, miernom tempe počká Colle Brianza (4,3 km; 4,9%).

Akcia a svižnejšie tempo, možné skoré útoky favoritov druhého sledu budú znamenať tradičné vrchárske ohňostroje v druhej polovici. To už sa cyklisti vydajú na západ a uvidia brehy Comského jazera, tretieho najväčšieho v Taliansku. To bude sprevádzať favoritov aj počas rozhodujúcich častí. Začne sa zvlnenou časťou, zjazdom a potom príde na rad prvý z hlavných chodov – Madonna del Ghisallo (8,7 km; 5,3%). Priemer zjemňuje klesajúca časť pred poslednou štvrtinou kopca. V skutočnosti je väčšina kopca 9%, maximum tvorí začiatočných 14%. Tu sa síce Lombardia nevyhráva, no pri vôli silných tímov môžu prísť favoriti o pomocníkov, veď za sebou budú mať viac ako 160 km. Ide o ikonické stúpanie pretekov, ktoré zažilo veľké súboje cyklistických legiend. Na vrchole sa nachádza rovnomenný chrám, v ktorom sa okrem sakrálnych artefaktov nachádza aj cyklistické múzeum.

Na rad prichádza najväčší strašiak pretekov – Colma di Sormano. Na celom kopci sa stúpa vyše 7 kilometrov, no divákov aj jazdcov bude zaujímať najmä jeho najbrutálnejšia časť Muro di Sormano. „Stena Sormana“ patrí k tým najťažším previerkam v cestnej cyklistike, v 60. rokoch bola dokonca zrušená a vrátila sa v roku 2012. Aj tí najsilnejší sa budú držať v červených číslach, keďže „múr” dosahuje počas 1,9 km priemer 15,8%, pričom v jednom úseku v druhej polovici je to až neľudských 25%.

Colma di Sormano:

Muro di Sormano na Okolo Lombardie
zdroj: ilombardia.it

Po zjazde čaká na jazdcov príchod ku Comu po zvlnenej časti. Pred cieľom je ale na selekciu, ktorá sa vytvorila na Sormane, prichystaná dvojica kopcov. Prvý z nich, Civiglio (5 km; 6,9%) vrcholí 16 km pred cieľom. Už tu sa dajú čakať rozhodujúce nástupy, odvážny môže byť niekto s technicky vycibreným štýlom zjazdu, keďže práve ten je dosť náročný, plný kľukatých a úzkych zákrut. Absolútne poslednou prekážkou je krátky San Fermo della Battaglia (2,5 km; 6,5%). Dvojica malých kopcov slúži ako povzbudenie pre dlhé útoky vrchárov, ktorí na oboch môžu získať – či stratiť – v zjazde.

Cieľ prichádza po kratučkej rovine, kde sa len ťažko dajú dohnať straty. Ak by sa nikomu nepodarilo odtrhnúť sólo, pred cieľom je v poslednom kilometri iba jedna ostrá zákruta, inak je to priame a rovné, ideálne pre šprintérske rozuzlenie z malej skupinky. Takáto situácia nastala naposledy v roku 2016, kedy sa radoval Chaves.

Väčšinou sa Lombardia vyhráva po samostatnom úniku. V posledných troch rokoch sa rozhodujúci nástup udial na Civiglio. Je to miesto, kde je väčšina pretekárov unavená po dlhých kilometroch a kombinácii Ghisallo – Sormano. Vtedy sa ukáže, kto má najlepšie nohy.

Tímy a program Okolo Lombardie 2020:

Na štarte bude 25 tímov. Okrem všetkých 19 World Tour tímov sa v Bergame objavia Pro celky Alpecin-Fenix, Vini Zabù – KTM, Bardiani-CSF-Faizanè, Circus – Wanty Gobert, Gazprom – RusVelo a Androni Giocattoli – Sidermec. V každom tíme bude sedem jazdcov.

Z Českej republiky na preteky príde Petr Vakoč (Alpecin-Fenix). Slovensko nebude mať zastúpenie.

Preteky štartujú o 12:20. Predpokladaný príjazd do cieľa je od 18:20. Závod bude na Slovensku naživo vysielať televízna stanica Eurosport od 16:50

Favoriti Okolo Lombardie 2020:

Najväčším favoritom je jednoznačne Remco Evenepoel (:dqt:). Iba 20-ročný Belgičan vyhral všetky preteky, na ktoré tento rok nastúpi. Boli to etapové závodoch Vuelta a San Juan, Okolo Algarve, Vuelta a Burgos a Okolo Poľska – jediný jeho etapák z kategórie World Tour. Tam sa predviedol neskutočným sólo útokom v kráľovskej etape 51 km pred cieľom. Opäť ukáže svoju silu? Alebo prehovoria skúsenosti? Remco totiž v sobotu odjazdí svoj vôbec prvý monument. Minulý rok však na svojej prvej klasike, charaketorovo veľmi podobnej Clásica San Sebastian, predviedol neskutočný výkon a vyhral svoju prvú jednodňovku.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel | zdroj: Szymon Gruchalski

O skúsenostiach môže hovoriť mimoriadne silný tím Trek-Segafredo. Ten má v zostave obhajcu Baukeho Mollemu (:tfr:) a dvojnásobného víťaza Vincenza Nibaliho (:tfr:). K nim sa ešte pridá silný vchár Giulio Ciccone (:tfr:). Americká stajňa tam má taktickú výhodu, s ktorou môže vyletieť na Evenepoela.

Vincenzo Nibali
Nibali na Il Lombardia 2017 | zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Silný je aj tím Astana. Jakob Fuglsang (AST), Ion Izagire (AST) a Alex Aranburu (AST) tiež môžu staviť na viaceré karty. Navyše, momentálne jazdcom v najlepšej forme v kazašskom tíme je ruský majstr Aleksander Vlasov (AST).

Najlepším tímom po reštarte sezóny je Jumbo-Visma. Ten povedie čerstvý víťaz Gran Piemonte George Bennett (:tjb:). Vlani sa v prvej päťke ukázal Michael Woods (:efd:). Ak sa Richard Carapaz (:ins:) dokázal pozbierať po páde na Okolo Poľska, mal by byť vpredu.

Maximilian Schachmann (BOH) sa po víťaznom Paríž – Nice zlepšil na dlhých kopcoch a pri správnej forme určite bude nebezpečný, hlavne s jeho silnou výbušnosťou.

Netreba zabudnúť ani na Mathieu van der Poela (Alepcin-Fenix). Ten síce nezískal od reštartu sezóny žiadne víťazstvo. Na prípravnom podujatí Grand Piemonte ale skončil tretí a je možné, že holandský mág zažiari na vrchárskom monuemte.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár