Vuelta a Burgos: Evenepoel s ďalším veľkým víťazstvom na kopcoch

Remco Evenepoel vyhral 3. etapu Vuelta a Burgos

zdroj: twitter.com/EvenepoelRemco

V dňoch od 28.júla do 1. augusta sa na severe Španielska konali etapové preteky Vuelta a Burgos. Päť etáp kategórie Pro prilákalo najväčšie mená, aké sa v provincii Burgos na 42 edíciách pretekov kedy objavili.

Prišlo až 14 World Tour tímov. Mnoho z nich priviedlo svojich lídrov, ktorí sa pripravujú na krátku a intenzívnu sezónu. Etapák v Starej Kastílii ponúkol etapy pre všetky typy jazdcov a slúžil tak ako ideálne nabranie pretekárskych kilometrov.

1. etapa | Catedral de Burgos – Mirador del Castillo| 157 km

Großschartner víťazí v 1. etape Vuelta a Burgos
zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Úvod patril klasikárskej etape s kopcovitým záverom. K akcii došlo už v strede pretekov. Viaceré tímy využili možnosť bočného vetru a zatlačili. To rozdelilo pelotón do menších skupiniek. Sólo útok vyše 40 km pred koncom skúsil Remco Evenepoel (:dqt:), ale o 15 km sa musel – svojvoľne alebo po reakcii z tímu – zaradiť znovu ustálenej do hlavnej skupiny.

Zriedený pelotón viedli striedavo Ineos, neskôr CCC. Kilometrové stúpanie slušalo klasikárom, no tých prekvapil Felix Großschartner (BOH). Po zvýšení sklonu Rakúšan zaútočil a vyvolal paniku v hlavnej skupine. Istú chvíľu sa nikto nechcel podieľať na stíhaní jazdca Bory.

Großschartner chytrým sólo útokom vyhral prvú etapu o osem sekúnd pred Joãom Almeidom (:dqt:) a Alejandrom Valverdem (MOV). Obliekol sa do fialového dresu pre lídra pretekov.

Zo závodu museli po páde odstúpiť Sebastian Henao (:ins:) a prvoročák Gijs Leemreize (:tjb:). Druhý menovaný Holanďan musel v ten deň podstúpiť operáciu, keďže si pri kolízii vážne prerezal prst. Zákrok sa podaril a jazdec je na dobrej ceste pri rehabilitácii.

2. etapa | Castrojeriz  – Villadiego| 168 km

Fernando Gavíria víťazí na Vuelta a Burgos
zdroj: twitter.com/OsamuSuzuki3

Šprintérska druhá etapa sa najprv niesla v znamení odchodu troch Kolumbijčanov z pretekov kvôli údajnému stretu s Covid-19. Ukázalo sa, že jazdci sú po opakovaných negatívnych testoch v poriadku. Téme sme sa venovali v samostatnom článku.

Klasická rovinatá etapa skončila netradičným šprintom. Štyristo metrov pred cieľom prišla ostrá pravotočivá zákruta. Do nej prichádzal v najlepšej pozícii vlak Groupama – FDJ s Arnaudom Démarom (FDJ). Zvolili si však vnútornú stopu, zatiaľ čo Fernando Gavíria (:uae:) prešiel cez vonkajšiu, zo zákruty vyšiel na prvej priečke a nástupom sa vzdiali ostatným šprintérom. S pomerne väčším odstupom za ním prišli Démare Sam Bennett (:dqt:), ktorí nemali najlepšiu pozíciu.

Kolumbijčan Gavíria nemal vo finále žiadnu tímovú pomoc, ale preukázal skvelú orientáciu a rýchlosť a vyhral etapu. Ešte v marci bol ako prvý cyklista World Tour pozitívny na Covid-19. Ukázal celému svetu, že sa vedel dať dokopy a symbolicky v prvých pretekoch po prestávke zvíťaziť skvelým spôsobom.

3. etapa | Sargentes de La Lora – Picón Blanco | 150 km

Remco Evenepoel vyhral 3. etapu Vuelta a Burgos
zdroj: twitter.com/EvenepoelRemco

Tretí deň vrcholil na stúpaní Picón Blanco. Strmý kopec má dĺžku 8,5 km a jeho priemerný sklon je 9 percent. Vietor opäť narobil škodu v strede etapy. Zatlačili hlavne tímy Bora – hansgrohe a Team Ineos. Do zriedeného pelotónu sa však musel vlastnými silami dostať vlaňajší víťaz Iván Sosa (:ins:), ktorému minutá energia na kopci chýbala.

Na stúpaní fúkal silný zadný vietor. V posledných 6 km sa javil najsilnejší tím Mitchelton-Scott. Jeho líder Esteban Cháves (:mts:) nakrátko zaútočil. Chytili sa ho George Bennett (:tjb:) a Remco Evenepoel (:dqt:), neskôr aj víťaz Gira Richard Carapaz (:ins:). V posledných troch kilometroch sa výrazným tempom vzdialil Belgičan Evenepoel.

Počas ďalšieho kilometra si jazdec Quick Stepu vypracoval dvadsaťsekundový náskok, skvele pokračoval aj na menej strmej pasáži a dominante vyhral tretiu etapu. Druhému Bennettovi nadelil 18 sekúnd. Zo zadných radov sa ešte dostal Mikel Landa (:bmt:) na tretiu priečku. Španiel ešte nešiel naplno, keďže formu časuje na Tour de France a stratil 32 sekúnd, o tri viac chýbalo Chávesovi. Kolumbijčan je tak po zdravotných a osobných problémoch, zdá sa, v starej forme.

20-ročný zázrak Evenepoel na Picóm Blanco prvýkrát ukázal svoje schopnosti na dlhom a strmom stúpaní. Obliekol sa do dresu pre celkového lídra. Jeho doterajší držiteľ Großschartner vypadol z hlavnej skupiny v prvých častiach stúpania.

4. etapa | Gumiel de Izán – Roa | 164 km

Sam Bennett vo 4. etape Vuelta a Burgos
zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Posledná šanca pre šprintérov prišla v piatok. Pomerne pokojným tempom pelotón dostihol únik. Potom sa všetko chystalo na rýchly záver, v ktorom bola veľkým strašiakom sekcia s esíčkom do kopca pred vstupom do posledného kilometra. Obavy sa naplnili a v nej nastal hromadný pád na čele pelotónu. Na zem sa najprv porúčal Guarnieri (FDJ) a ďalší z rozbiehačov šprintu Mørkøv (:dqt:).

Viacerí favoriti boli zdržaní v na úzkej ceste. Chaos vyvolaný pádom ukážkovo využil Sam Bennett (:dqt:) ktorý začal šprintovať už 900 metrov pred cieľom do kopca, vytvoril si veľký náskok a svoj výborne načasovaný explozívny pokus premenil vo víťazstvo. S odstupom až piatich sekúnd prišiel v šprinte malej skupiny druhý Arnaud Démare (FDJ) a Giacomo Nizzolo (:ntt:) bral tretie miesto.

Oba šprinty na Vuelta a Burgos boli ovplyvnené technickou koncovkou, kde sa ukázali pozičné a strategické schopnosti najrýchlejších mužov pelotónu. 29-ročný Ír slávil vo štvrtej etape tretie víťazstvo po prestupe do tímu Deceuninck – Quick Step. V cieli pôsobil nesmierne vyčerpane a priznal, že neodhadol dĺžku stúpania, ale našťastie jeho sólo útok dopadol dobre.

5. etapa | Covarrubias – Lagunas de Neila | 158 km

Posledná etapa ešte mohla priniesť zmeny v celkovej klasifikácii. Po zvlnenom teréne sa finišovalo na stúpaní ku jazeru Neila s dĺžkou 4,8 km a priemerným sklonom až 9,91 percenta. Jednalo sa o typické stúpanie v Španielsku, krátke a mimoriadne prudké.

Na stúpaní bol pelotónom dostihnutý brejk dňa. Tempo diktovali hlavne zostavy Bahrain McLaren Mitchelton-Scott, ktoré ešte chceli zlomiť Evenepoela. Štyri kilometre pod cieľom sa viacerými útokmi vzdialil od hlavnej skupiny Mikel Landa (:dqt:). O kilometer bol Španiel dostihnutý skupinou Remco Evenepoel (:dqt:), Iván Sosa (:ins:) a Esteban Cháves (:mts:). Posledný menovaný na nastolené tempo nestačil.

Evenepoel stále vyzeral veľmi dobre, išiel konštantným tempom, útokom otestoval nohy protivníkov. Najlepšia trojica ale išla na pásku spoločne. Etapu vyhral Kolumbijčan Iván Sosa po razantnom ataku v poslednom kilometri a aj po tretí rok za sebou ovládol toto stúpanie. Druhý došiel Mikel Landa, tesne za ním Remco Evenepoel. Belgičanovi sa podarilo udržať tlak Bahrainu a uhájil celkové víťazstvo. Landa však ukázal skvelé nohy a že je na najlepšej ceste byť na kopcoch Tour de France medzi najlepšími.

 Evenepoel ovládol celkové poradie Vuelta a Burgos 2020:

Remco Evenepoel
zdroj: twitter.com/deceuninck_qst
1.Remco Evenepoel (Bel):dqt:19:14:42
2.Mikel Landa (Spa):bmt:0:00:30
3.Joao Almeida (Por):dqt:0:01:2712
4.Esteban Chaves (Col):mts:0:01:26
5.George Bennett (Aus):tjb:00:01:40
6.Richard Carapaz (Ecv):ins:0:01:58
7.Ben Hermans (Bel):isn:0:02:25
8.David de la Cruz (Spa):uae:0:02:34
9.Fabio Aru (Ita):uae:0:02:36
10.Mikel Nieve (Spa):mts:0:03:00

Remco Evenepoel dominoval svojich na tretích etapových pretekoch v sezóne. Po Vuelta a San Juan a Okolo Algarve má na konte všetky, týždňové preteky, na ktoré počas krátkej sezóny nastúpil. Na tomto podujatí sa mu podarilo zvýšiť svoj počet kariérnych víťazstiev na 12, a to sa profesionálom stal iba minulý rok. Pri jeho mene mu okrem iného svietia aj tituly na Clásica San Sebastian, európskom časovkárskom majstráku či Okolo Belgicka. Jeho hlavným cieľom sezóny bude októbrové Giro d’Italia. Pôjde o jeho vôbec prvú Grand Tour a aj týmto výkonom sa posunul do širšieho zoznamu favoritov.

Druhé miesto bral Mikel Landa. Na tretiu priečku sa po výbornom výkone dostal ďalší mladý vrchár Quick Stepu, 21-ročný Joao Almeida. Na strmom finále poslednej etapy stratili svoje pozície Cháves (:mts:) a Bennett (:tjb:).

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár