Okolo Poľska: Evenepoel a Ballerini ovládli posledný deň pre kolegu Jakobsena

Okolo Poľska 2020
Remco Evenepoel

zdroj: Szymon Gruchalski

Piatu etapu Okolo Poľska 2020 vyhral Davide Ballerini (:dqt:). V hromadnom šprinte v Krakove porazil Pascala Ackermanna (BOH) a Alberta Daineseho (:sun:). V rovinatej etape už nič neohrozilo celkové víťazstvo Remca Evenepoela (:dqt:). Obaja dnešní víťazi venovali svoje triumfy ich spolujazdcovi Fabiovi Jakobsenovi, ktorý v prvej etape škaredo spadol.

Etapa číslo 5 ukončila skrátený ročník pretekov Okolo Poľska 2020. Prvá polovica trasy dlhej 188 km obsahovala tri kategorizované kopce. Po štarte v Zakopanom sa prišlo na rovinu a okruhy v Krakove. Tie poskytli šancu pre šprintérov.

Profil 4. etapy Okolo Poľska 2020:

5. etapa Okolo Poľska 2020
5. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

V líderskom drese dnes nastúpil Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý vedel, že ak príde do cieľa, ovládne aj svoje štvrté etapové preteky v roku.

V úniku dnes boli James Wheelan (:efd:), Luke Rowe (:ins:), Geoffrey Bouchard (:alm:), Przemysław Kasperkiewicz (Poľská reprezentácia) a Hugo Houle (AST). Jazdci bojovali v šprintérskych  a vrchárskych prémiách, no víťazi jednotlivých klasifikácií si svoje dresy zaistili už vo včerajšej kráľovskej etape. Prvú vrchársku prémiu Zab získal mladý Wheelan, ostatné dve si uchmatol domáci reprezentant. Jedinú šprintérsku prémiu v strede pretekov získal Bouchard.

68 km pred koncom sa k originálnej partii pridali Alexis Gougeard (:alm:) a Jos van Emden (:tjb:). To v pelotóne začali pracovať celky ako Bora – hansgrohe a Lotto Soudal, aby upokojili situáciu. Zamedzili tak vzniku malej skupiny pred pelotónom a pomaly sťahovali pôvodný brejk.

Záver

V predposlednom kole v centre Malopoľského vojvodstva bolo po úniku a všetko sa chystalo na hromadný dojazd. Čelo ovládali celky Trek-Segafredo, Bahrain McLaren, Groupama – FDJ a Bora.

Ako prvý začal na cieľovej rovinke šprintovať vlak Treku s Madsom Pedersenom (:tfr:) pre Johna Degenkolba (:tfr:), ale skorý nástup nezapôsobil. V strede cesty začal v posledných 200 metroch špurtovať Pascal Ackermann (BOH), ktorému to rozbehol Rüdiger Selig (BOH). Nemec zrýchľoval popri kolegovi Philovi Bauhausovi (:bmt:). Medzi nimi ale výborne našiel medzeru Davide Ballerini (:qst:) a neskorou akceleráciou v posledných 100 metroch bol rýchlejší ako Ackermann.

Davide Ballerini na Okolo Poľska 2020
zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Talian Ballerini vyhral po dobrej orientácii v balíku druhú etapu pre tím Deceuninck – Quick Step, ktorého šprintér Fabio Jakobsen (:dqt:) ťažko spadol v prvej etape. Pre 25-ročného klasikára Balleriniho ide o prvé víťazstvo v drese belgického celku, do ktorého v novom roku prestúpil. Na preteky prišiel ako rozbiehač šprintu pre Jakobsena, po pódiovom umiestnení v druhej etape získal štvrté profesionálne víťazstvo v kariére.

Pascal Ackermann nenašiel v obľúbenom Poľsku najrýchlejšie nohy a po vypadnutí Groenewegena a Jakobsena ostal na pretekoch ako papierovo najlepší špurtér. Svoju rolu ale neobhájil, dvakrát ho predbehli klasikári Pedersen a Ballerini.

Záznam šprintu:

Celkové poradie

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel | zdroj: Szymon Gruchalski

Zázračný belgický jazdec Remco Evenepoel (:dqt:) v poriadku došiel do cieľa a oslavoval ďalšie víťazné preteky. 20-ročný fenomén nastúpil v štyroch pretekoch – Vuelta a San Juan, Okolo Algarve, Vuelta a Burgos a Okolo Poľska. Vo všetkých vyhral aspoň jednu etapu a získal dres pre celkového víťaza. Ide o jeho prvý celkový World Tour triumf. V najvyššej divízii má na konte ešte náročnú vrchársku klasiku Clásica San Sebastian.

Jeho ďalšie kroky povedú už nasledujúcu sobotu na jeho prvý monument Okolo Lombardie. Po galapredstavení v štvrtej etape, kedy unikol 51 km pred koncom, patrí aj bez predošlej skúsenosti s pretekmi k najväčším favoritom.

Druhý skončil Jakob Fulglsang (AST) so stratou 1:52 a tretí Simon Yates (:mts:) s mankom 2:28. O všetkom sa rozhodlo v jedinej tatranskej etape.

Najlepším šprintérom v koncovkách etáp sa stal Luka Mezgec (:mts:). Ten nezopakoval svoje vlaňajšie dve etapové vavríny, ale bol konzistentný.

Vrchársky dres si po dvoch etapách v únikoch zaistil poľský reprezentant Patryk Stosz. Súťaž pre najaktívnejších jazdcov v úniku získal po prvenstvách na šprintérskych prémiách ďalší Poliak Maciej Paterski (Poľská repezentácia).

Evenepoel je prvým držiteľom ceny Bjorga Lambrechta, ktorá sa udeľuje najlepším jazdcom v celkovej klasifikácii do 23 rokov. Ocenenie bolo vytvorené na pamiatku mladého Belgičana, ktorý vlani na pretekoch tragicky zomrel.

Výsledky 5. etapy Okolo Poľska 2020:

1.Davide Ballerini (Ita):dqt:4:31:22
2.Pascal Ackermann (Ger)BOH
3.Alberto Dainese (Ita):sun:
4.Ryan Gibbons (Saf):ntt:
5.Jasper Philipsen (Bel):uae:
6.Rudy Barbier (Fra):isn:
7.Juan Sebastian Molano (Col):uae:
8.Phil Bauhaus (Ger):bmt:
9.Szymon Sajnok (Pol):ccc:
10.Alberto Torres (Spa)MOV

Celkové poradie Okolo Poľska 2020:

1.Remco Evenepoel (Bel):dqt:16:58:28
2.Jakob Fuglsang (Den)AST00:01:52
3.Simon Yates (GBr):mts:00:02:28
4.Rafal Majka (Pol)BOH00:02:32
5.Diego Ulissi (Ita):uae:00:03:09
6.Kamil Malecki (Pol):ccc:00:03:12
7.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:03:15
8.Jonas Vingegaard (Den):tjb:00:03:18
9.Mikel Nieve (Spa):mts:
10.Rui Costa (Por):uae:0:03:19
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár