13. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Šprintérska derniéra

Giro d'Italia 2021
13. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Massimo Paolone/LaPresse (foto)

13. etapa Giro d’Italia 2021 prinesie poslednú rovinatú trasu pretekov. Veľa šprintérov na pretekoch nezostalo, kto sa napokon bude radovať v poslednom rýchlom dojazde vo Verone? Šancu na záchranu Gira majú Giacomo Nizzolo, Elia Viviani alebo Fernando Gavíria. O slovo sa prihlási aj Peter Sagan.

>>>Výsledky a priebeh etapy TU

V predošlej etape triumfoval únik. Prvé víťazstvo na domácej Grand Tour si zaistil Andrea Vendrame (ACT). Vo vrchárskej etape sa celkové poradie nemenilo, ružový dres pevne drží Egan Bernal (:ins:).



piatok 21. mája 2021
Dĺžka
: 198 km
Profil: rovinatý, 200 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:25, Ravenna
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Verona

13. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:

13. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

Po niekoľkých dňoch konvoj opäť uvidí Jadranské mesto v štartovacom meste Ravenna. Smerom na severozápad sa cez Pádsku nížinu po 198 km ocitne v historickom meste Verona. Etapa je zasadená medzi dvoma náročnými vrchárskymi dňami a ide tak o príjemný „oddych“ pre jazdcov na celkové poradie.

Pred 700 rokmi v Ravenne zomrel básnik Dante Alighieri. Táto etapa je venovaná spomienka jednej z najvýznamnejších postáv renesancie, ktorej najvýznamnejšie dielo je Božská komédia a praktické uzákonenie novej spisovnej taliančiny. Dante žil v cieľovom meste Verona dva roky, keď bol po vyhnaní z Florencie v exile.

Verona sa preslávila ako miesto príbehu od Williama Shakespeara Rómeo a Júlia, ale aj svojimi historickými pamiatkami zapísanými v zozname UNESCO. Z nich vyčnieva hlavne námestie Piazza Bra a antická rímska Arena. V poslednej etape Giro 2019 bol v nej korunovaný víťaz Richard Carapaz.

Piazza Bra Verona

13. etapa Giro d’Italia 2021 profil

13. etapa Giro d'Italia 2021
13. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Pre jazdcov je pripravená úplne rovinatá etapa, ktorí sa nevidí často. Po 67 km je na rade šprintérska prémia vo Ferrare. Bodovať by malý únik, ktorý sa vytvorí hneď na začiatku.

Pokračuje sa po menších dedinkách a mestách, až sa v Mantove smer obráti priamo na sever. Vtedy bude do cieľa ostávať 40 kilometrov.

Samotné posledne kilometre sú veľmi jednoduché. Ide o priamu cestu s viacerými kruhovými objazdmi, ktoré sa prejdú rovno. Kruhový objazd je aj v poslednom kilometri, ktorý sa nachádza v historickom centre Verona na širokej ulici Corso Porta Nuova. Všetko je prichystané na nefalšovaný rýchlostný súboj do iba mierne zdvihnutej cesty v poslednom kilometri.



Keďže posledné kilometre sú rovné, dlhé šprintérske vlaky budú mimoriadne dôležité. Priamy výhľad na cieľ môže u niekoho vzbudiť potrebu vyštartovať skôr, no v skutočnosti bude načasovanie šprintu v správny moment približne 200 metrov nesmierne kľúčové.

Počasie

V piatok má byť na Pádskej nížine 18 ºC. Vietor má byť iba mierny, v cieli bude fúkať v smere jazdy.

Bodovacia súťaž pred 10. etapou

Peter Sagan na pódiu v maglia ciclamino.
Peter Sagan na pódiu v maglia ciclamino. Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Ak Peter Sagan získa nejaké body v cieli a jeho veľkí konkurenti Ferando Gavíria a Davide Cimolai nezískajú väčší náskok, mala by súťaž ostať na terajšom stave. Jazdci za Saganom sa však výborne ukazujú na kopcoch a majú šancu bodovať aj v etapách s pár stúpaniami alebo na šprintérskych prémiách, rovnako ako Sagan. Súťaž o cyklámenový dres tak ešte nebude po piatku rozhodnutá.

Body v 10. etape Giro d’Italia:

-12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 8 jazdcov na prémii (67 km po štarte)
-50, 35, 25, 18, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 15 jazdcov v cieli

Poradie pred 13. etapou:

1Peter SaganBORA-hansgrohe108
2Fernando GaviriaUAE Team Emirates91
3Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation91
4Tim MerlierAlpecin-Fenix83
5Elia VivianiCofidis79
6Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS76

13. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti

Šprintérske tímy prišli na Giro s cieľom vyhrať aspoň jednu etapu, no viacerým sa to nepodarilo. Cofidis, Team Jumbo-Visma alebo UAE Team Emirates sa postarajú o kontrolu dňa.

Nizzolo, Viviani, Sagan

Giacomo Nizzolo (:tqa:) bol pred Girom považovaný za skvelého šprintéra na krátkych kopcoch, ale na nich sa mu absolútne nedarilo. Súčasný majster Európy a Talianska má poslednú možnosť na ukážku svojej rýchlosti. V rovinatých šprintoch bol tento rok veľmi blízko k víťazstvu, ale iba natiahol svoj rekord 9 druhých miest na 11. Získa svoje prvé víťazstvo na domácej Grand Tour?

Giacomo NIzzolo Clasica de Almeria 2021
Giacomo NIzzolo. twitter.com/QhubekaAssos

Ďalší Talian, ktorý nutne potrebuje veľký triumf. Elia Viviani (COF) sa po roku a pol mizerných výkonov rýchlostne posunul aspoň približne na úroveň svojej najväčšej slávy. Stále však ešte nesiahol na veľké víťazstvo. Viviani bol na týchto pretekoch dvakrát tretí. Jeho motivácia musí byť obrovská aj vďaka tomu, že sa jedná o miestneho rodáka z okolia Verony. Navyše, jeho vlak s Fabiom Sabatinim a Simonem Consonnim patrí k tým najlepším.

Elia Viviani
Elia Viviani, © Massimo Paolone/LaPresse

Peter Sagan (BOH) sa musel na svoje šprintérske víťazstvo poriadne vytrápiť. Víťazstvá však vedia s výkonmi robiť divy. Slovák nie je nutne rýchlejší ako zmienení jazdci, ale zvyčajne sa vie správne postaviť do dobrej pozície. Potom je všetko otvorené.

Peter Sagan 10. etapa Giro d'Italia 2021
Peter Sagan ovládol šprint 10. etapy. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Groenewegen aj Gavíria potrebujú dobrý výsledok

Dylan Groenewegen (:tjb:) mal jediný svetlý moment v druhej etape. Neskôr bolo vidieť, že návrat po traumatickej situácii z incidentu s Fabiom Jakobsenom nebude jednoduchý. Holanďan doplácal hlavne na zlú pozíciu i to, že deväť mesiacov vôbec nepretekal. Budú na neho dva týždne pretekania priveľa?

Fernando Gavíria (:uae:) sa dobre drží v kopcoch, ale jeho bývalá absolútna rýchlosť mu jednoznačne chýba. Navyše, vlak s Maxom Richezem a Juanom Sebastianom Molanom ani raz nezafungoval dobre. Kolumbijčan je v klube jazdcov, ktorí potrebujú víťazstvo ako soľ.

reakcie Giro d’Italia 2021
Fernando Gavíria a Peter Sagan v cieli 10. etapy. ©Marco Alpozzi/LaPresse

Davide Cimolai (:ins:) je veľmi konzistentný na zvlnených etapách, ale bodoval aj v chaotických rovinatých koncovkách. Talian si určite nenechá ujsť možnosť cyklámenového dresu.

Matteo Moschetti (:tfr:) sa v šprintoch držal v top 6 a uvidíme, či má mladý Talian naviac. Z ostatných jazdcov majú šancu na umiestnenie v top 10 jazdci ako Max Kanter (DSM), Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF), Andrea Pasqualon (:iwg:) alebo Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár