13. etapa Giro d’Italia 2023: Rubio uchmatol víťazstvo hádajúcej sa dvojice

Giro d’Italia 2023
13. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status//photo/1

13. etapa Giro d’Italia 2023 mala 5-hviezdičkovú klasifikáciu, no kvôli nepriazni počasia bola skrátená na 75 kilometrov. Víťazom krátnej dynamickej etapy sa stal Einer Rubio (MOV), ktorý doslova potvrdil staré známe: kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. Najväčší boj o etapový vavrín zvádzali práve Thibaut Pinot a Jefferson Cepeda. V rozhodujúcej chvíli však ťahali za kratší koniec.    

V celkovom poradí nenastali očakávané zmeny, priebežným lídrom je i naďalej Geraint Thomas 2 sekundy pred Primožom Rogličom.

13. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-13/today/profiles

Zmena plánu

Upršané a nehostinné počasie na Apeninskom polostrove pokračuje. Z toho dôvodu museli orgnizátori prvú 5-hviezdičkovú etapu skrátiť z pôvodných viac ako 190 kilometrov na 75. Došlo k vyhodeniu stúpania do priesmyku San Bernard, kde panovalo pravé zimné počasie. Napokon slávnostný aj ostrý štart boli situované na upätí stúpania Croix de Coeur, čo znamenalo, že z pôvodne troch stúpaní mali cyklisti odjazdiť iba dve.

V praxi teda nastal presun celého cyklistického konvoja na miesto štartu, rozjazdenie a štart etapy až o 15.00.

Thibaut Pinot jazdí vlastné preteky

Keďže ostrý štart bol situovaný v ťažkom stúpaní, pretekať sa začalo prakticky o nultého kilometra. Ako prvý zaútočil Karel Vacek (Corratec) no po pár metroch sa mu roztrhla reťaz. Následne sa viacero cyklistov snažilo prebojovať do čela. Najviac aktivitou sršal Jefferson Cepeda (EFE), ktorý sa spoločne s Thibautom Pinotom (FDJ), Derekon Geeom (Israel-Premier Tech), Aurélienom Paret-Peintrom (ACT) a Einerom Rubiom (MOV) prebojovali do „celodenného“ úniku.

Na vrchole stúpania Croix de Coeur bol prvý práve veterán z Francúzska, ktorý si do súťaže o vrchársky dres pripísal 40 bodov. Tu však Pinotova snaha nekončila. Po nebezpečnom kĺzkom zjazde na ceste pokrytej nekvalitným asfaltom nasledovala 20 kilometrov dlhá rovina. V jej priebehu malo čelné kvinteto náskok 4 minút na hlavnú skupinu s Geraintom Thomasom (IGD) v ružovom drese. Thibaut Pinot sa tak virtuálne posúval do Top 5 celkového poradia.

Cieľove stúpanie v réžii dvojice

Do cieľa v lyžiarskom stredisku Grans-Montana viedlo ďalšie náročné stúpanie. Už na jeho začiatku bolo jasné, že o držiteľovi etapového vavrína sa rozhodne z čela pretekov. Veľký záujem mala dvojica Cepeda-Pinot. Pinot viackrát razantne zaútočil, no Cepeda sa vedel stále vrátiť späť. Einer Rubio sa do súbojov dvojice nezapájal, jazdil si vlastným pravidelným tempom. A stále bol v hre o víťazstvo.

5 kilometrov pred cieľom pre zmenu zaútočil Jefferson Cepeda a Thibaut Pinot bol tým cyklistom, ktorý musel stratu sťahovať. Dlho to vyzeralo, že to skúsený francúzsky vrchár nezvládne, no opak bol realitou. Ba navyše po dostihnutí juhoamerického vrchára opäť zaútočil. Diváci popri trati mohli sledovať ozajstnú útočnú cyklistiku.

Napokon v samotnom závere etapy mal najviac síl práve Einer Rubio, nakoľko začal šprintovať v správny čas. Veľmi sa unáhlil Jefferson Cepeda, ktorý svoj šprint odštartoval už 500 metrov pred cieľom. Thibaut Pinot nedisponoval adekvátnou dynamikou na rýchlu koncovku, preto finišoval ako druhý.

Skupina hlavných favoritov prišla do cieľa pospolu, v Maglia Rosa naďalej zotrváva Brit Geraint Thomas.

13. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 14. etapa vhodná pre šprintérov ale i únik.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár