14. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Tortúra na Monte Zoncolan

Giro d'Italia 2021
14. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Marco Alpozzi/LaPresse (foto)

14. etapa Giro d’Italia 2021 prinesie naozaj prvé veľké stúpanie pretekov, možno aj najťažšie. Na obávanom Monte Zoncolan sa rozdajú karty pred posledným týždňom. Udrží si Egan Bernal svoju neporaziteľnosť? Alebo odpoveď nájdu Alexandr Vlasov, Hugh Carthy, Simon Yates, alebo Remco Evenepoel?

Predošlú etapu ovládol Talian Giacomo Nizzolo (:tqa:). Európsky majster získal prvé víťazstvo na domácej Grand Tour v hromadnom šprinte. Peter Sagan (BOH) skončil na treťom mieste a udržal sa na čele súťaže o cyklámenový dres. Egan Bernal (:ins:) je pred kľúčovou etapou v ružovom drese.

sobota 22. mája 2021
Dĺžka
: 205 km
Profil: horský, 3700 nastúpaných výškových metrov
Štart: 11:30, Cittadella
Predpokladaný dojazd: ~17:15, Monte Zoncolan

14. etapa Giro 2021 live – vysielanie naživo:

14. etapa Giro d’Italia 2021 trasa

14. etapa Giro d'Italia 2021 mapa
zdroj: giroditalia.it

Pelotón si tento rok vyskúšal lyžiarske strediská Apenín, nekonečné roviny rieky Pád, krátke a prudké kopčeky pokryté sterrato v Toskánsku. Po 15 dňoch sa dostane do Álp. Prvý stret s pohorím má dĺžku 205 km a vedie z historického mesta Cittadella. Jedná sa o jediné európske mesto, ktorého centrum je opevnené zo všetkých strán so zachovanou stredovekou stavbou. Futbalový klub 20-tisícového mesta sa pred pár dňami fantasticky prebojoval do baráže najvyššej talianskej ligy, Serie A.

Cittadella aerea

Monte Zoncolan je známe lyžiarske stredisko na severovýchode Talianska. Prvýkrát sa na Gire objavilo v roku 2003, naposledy na ňom triumfoval Chris Froome v roku 2018. Brutálny kopec každoročne privíta množstvo návštevníkov. Tento rok je však počet divákov pri etape obmedzený, na miesto pri ceste a na lanovku potrebujete miestenku. Kapacita sa obmedzila na 1000 divákov, lístky sa vypredali za 12 minút.

14. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

14. etapa Giro d'Italia 2021
14. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Z Cittadelly sa postupuje po rovinatej časti smerom na severovýchod. Celá etapa je veľmi jednoduchá, až na posledných 20 kilometrov. Po prvom stúpaní dňa na 72. kilometri Castello di Caneva (4. kat, 3,4 km – 3,8%) sa pelotón bude stále držať v predhorí Álp, až 80 km pred cieľom zabočí doľava, do hôr. Pri odbočke sa nachádza šprintérska prémia v meste Meduno.

Začne sa stúpať na Monte Rest (2. kat, 10,5 km – 5,9%). Stúpanie samotné nie je náročne, to však o zjazde z neho neplatí. Ide o veľmi technické klesanie, kde sa dá urobiť chyba. Po ňom do cieľa zostane 30 km a žiadne útoky technicky lepšie vybavených pretekárov nečakajme.

Konečne, po bonusovej časovej prémii Arte Terme sa prichádza do dedinky Sutrio a začína sa stúpať na Monte Zoncolan (1. kat, 14,1 km – 8,5%). Ide sa z „ľahšieho“ smeru, ktorý sa na Gire objavil iba raz. Konkrétne pri premiére v roku 2003, keď sa na stále brutálnom vrchole tešil Gilberto Simoni. Odvtedy sa naň stúpalo päťkrát, z ťažšej strany z dediny Ovaro.

Prvých 9,5 kilometra sa drží na sklone 8,3%, nasleduje 1500 metrov o ľahších 4,5%. Potom do cieľa ostane slávna časť, ktorej sa nedá vyhnúť.

Posledné tri kilometre sú však nič menej ako brutálne. Sklon sa na nich len sotva dostane pod 13%. Vo finálnych 500 metroch je prichystaná sekcia so stálymi 20% a maximom 27%.

Profil Monte Zoncolan:

Monte Zoncolan 14. etapa Giro d Italia 2021
zdroj: giroditalia.it

Počasie

Počas väčšej časti dňa má pršať, na dlhej rovine pred Zoncolanom sa predpovedá dážď a 13 ºC. Jazdci tak pod stúpanie prídu po nie najlepšom dni. V cieľovej destinácii vo výške 1730 metrov nad morom sa teplota zníži na 6 ºC, pričom dážď neustúpi. Vietor našťastie nebude silný. Pôjde o náročný deň na bicykli, profilom aj počasím.

14. etapa Giro d’Italia 2021 favoriti

Takže zvíťazí únik, alebo skupina s hlavnými favoritmi? To je mimoriadne ťažké predikovať. Na tomto Gire sa až mimoriadne dobre darí uniku, konkrétne zvíťazil šesťkrát z 12 možností, ak nepočítame časovku. INEOS Grenadiers sa za etapovým triumfom nehrnie, tak nemá prečo na dlhej rovine nasadiť silnejšie tempo. Utečenci to však budú mať ťažšie, hlavne pre náročné počasie a jednoduchý profil v prvej časti etapy, na ktorom sa musí perfektne spolupracovať.

Ide o eliminačný kopec, takže viac skôr ako taktika na samotnom stúpaní rozhoduje aktuálne rozloženie síl na tortúre menom Monte Zoncolan.

Bernal je najsilnejší z favoritov

Egan Bernal (:ins:) má viditeľne najlepšiu formu, aj najlepšie predpoklady na dlhé stúpania. Môže byť rád, že prvá tretina stúpania je v miernejšom sklone, na ktorom posledné tri roky exceluje. Testovaný bude aj jeho tím, ktorý má z vrchárov len Daniela Martineza a Jonathana Castrovieja.

Egan Bernal
Egan Bernal. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Alexandr Vlasov (AST) prichádza na svoj terén. Rus je výborný na dlhých stúpaniach, je vo vynikajúcej forme. Stráca 45 sekúnd na Bernala. Na Zoncolane má šancu manko zmazať.

Alexander Vlasov. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Hugh Carthy (:efn:) obľubuje brutálne stúpania, stačí si spomenúť na vlaňajšiu Vueltu a ďalšie mimoriadne ťažké stúpanie Alto de l’Angliru. Druhý bol, mimochodom, práve Vlasov. Brit Carthy bol síce pomerne nenápadný, ale až teraz by mal ukázať svoje kvalitu – s bolestivými grimasami sa vie prekonať až za hranice.

Hugh Carthy na Angliru. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

A čo Remco Evenepoel (:dqt:)? 21-ročný Belgičan stratil až dve minúty na Strade Bianche etape v stredu. Išlo o kombináciu vyčerpania a zlej techniky jazdy na štrku. Treba si uvedomiť, že Evenepoel ešte nikdy nepretekal viac ako sedem dní. Zároveň ide o jeho prvú skutočne náročnú Grand Tour etapu v kariére, pri najväčšom talente svojej generácie sa môže stať prakticky hocičo – negatívne i pozitívne.

Simon Yates (:bex:) už musí ukázať, prečo bol pred začiatok pretekov považovaný za najväčšieho favorita. Brit sa dostáva do svojho terénu, strmé sklony mu problém vôbec nerobia. Je na nenápadnej piatej priečke so stratou 1:22. Na šiestej je Emanuel Buchmann (BOH). Nemec sa dostáva do formy, čo môže ukázať aj v sobotu.

Simon Yates Pavel Sivakov
Simon Taes opúšťa Pavela Sivakova na Okolo Álp. (c) Josef Vaishar

Damiano Caruso (TBV) je anonymne tretí. Má dobrú formu, aj keď medzi najlepších vrchárov nepatrí. Talian skôr ťaží zo stálosti svojich výkonov. Giulio Ciccone (:tfr:) bol najprv na Gire výborný, ale v 11. etape stratil na konci veľmi veľa času. Dokáže sa prebrať ešte raz?

Ďalší vrchári: Romain Bardet (DSM), Tobias Foss (:tjb:), Attila Valter (FDJ) budú radi, ak sa udržia relatívne vpredu.

Únik?

Dan Martin (:isn:), Davide Formolo (:uae:), Bauke Mollema (:tfr:), George Bennett (:tjb:), Einer Rubio (:mov) sú jazdci, ktorí v celkovom poradí strácajú viac ako sedem minút. Ak by ich INEOS pustil na začiatku etapy a udržali by sa vpredu, majú šancu na víťazstvo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár