Giro d’Italia 2022: Bora rozsekala celý pelotón (14. etapa)

zdroj: @ Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

14. etapa Giro d’Italia 2022 skončila prvenstvom Simona Yatesa (:bex:). Brit nastúpil tesne pred cieľom a favoriti ho nechali ísť. Heroicky sa dnes držal vedúci López, no napokon neudržal ružový dres. Ten si po etape oblečie Richard Carapaz (:ins:).

Profil – 14. etapa Giro d’Italia 2022

Štart 14. etapy Giro d’Italia 2022

Priebeh

Únik

Dnes to bolo od začiatku vo frenetickom tempe. Únik nie a nie vytvoriť. Náznak prišiel na prvom stúpaní dňa – Il Pilonetto. Tam si pre 9 bodov prišiel vedúci muž tejto súťaže – Diego Rosa (Eolo-Kometa). Na vrchole sa vďaka tejto aktivite oddelila 11-členná skupina, no pelotón bol iba niekoľko sekúnd za nimi. Po prekonaní vrcholu zabalil preteky Tom Dumoulin (:tjb:), dôvodom boli bolesti chrbta. Najlepšie postaveným mužom v úniku bol Ivan Ramiro Sosa (MOV). Kolumbijčan mal takmer 8 minút stratu v celkovom poradí. 90 kilometrov pred cieľom bol náskok 60 sekúnd.


Následne tímy v pelotóne zvoľnili a náskok rástol každým metrom. Napokon prekonal medzeru i Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix), 12-členná skupina mala tri minúty náskok. V jednom zo stúpaní však nasadila Bora pekelné tempo a náskok klesol k minúte. V skupine favoritov razom ostala približne dvadsiatka jazdcov. Čoskoro Bora zvalcovala i únik, v čele pretekov tak bolo približne 25 ľudí. Na vrchole Supergy bol ako prvý Kelderman (BOH), problémy mal Valverde (MOV). Španiel strácal dve minúty na čelo. Trojica Bory i naďalej tlačila.

Nalini - procycling

Ďalším jazdcom z elitnej desiatky, ktorý atak Bory podcenil bol Guillaume Martin (COF). Francúzovi sa desiatka v celkovom hodnotení vzďaľovala. Na Colle della Maddalena bol znova ako prvý Kelderman (BOH), v poradí vrchárov poskočil na 5. miesto. Holanďan však o chvíľu zvesil nohy, jeho práca pre dnes skončila. Následne sa začalo nastupovať, veľmi dobre vyzeral Hindley (BOH), Carapaz (:ins:) či Nibali (AST). Heroicky výkon stále podával Pedro López (:tfr:), líder poradia sa držal zubami – nechtami.

Pred vrcholom Supergy však nastúpil Richard Carapaz (:ins:), nikto nereagoval a virtuálne šiel do ružového. Pri nájazde na Colle della Maddalena však mal iba 25 sekúnd, nevyzeral na bicykli veľmi komfortne. Za ním sa spojila skupina ôsmich ľudí a nedala mu dýchať. Napokon ho dostihla trojka Nibali, Hindley a Yates. Štvorica pokračovala v zjazde zo stúpania, ihneď sa do čela predral technik Nibali.

Záver

Simon Yates (:bex:) zaútočil tesne pod vrcholom posledného stúpania. Ihneď si vypracoval náskok, trojica za ním sa uspokojila a nechala ho ísť. Brit si prvenstvo napokon nenechal ujsť. Druhý došprintoval Jay Hindley (BOH). Tretí Carapaz (:ins:), ktorý sa oblečie do maglia rosa.

14. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár