14. etapa Giro d’Italia 2023: Nico Denz druhýkrát víťazom, Armirail vystrelený do ružového

Giro d’Italia 2023
14. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/14/photo/1

14. etapa Giro d’Italia 2023 patrila mnohopočetnému celodennému úniku, z ktorého sa víťazom už po druhýkrát stal Nemec Nico Denz (BOH). Na páske porazil Dereka Geea (Israel-Premier Tech), pre ktorého je to už tretie druhé miesto. Tretí finišoval Alberto Bettiol (EFE). Nemecko si tak pripísalo už tretie víťazstvo za uplynulé 4 dni.

Novým priebežným lídrom je 29-ročný Francúz Bruno Armirail (FDJ), ktorý pred etapou na lídra Gerainta Thomasa z INEOS-u strácal viac ako 15 minút, no členstvo v mnohopočetnom úniku a pozvoľná jazda tímov a jazdcov na celkové poradie ho doslova vystrelila až do líderskej pozície.

14. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-14/today/profiles

Štart:

Simplonpass vytvoril únik

Pred etapou sa predpokladalo, že o víťazovi sa rozhodne z čelnej skupiny. Preto veľa tímov chcelo mať v celodennom úniku zastúpenie. Z toho dôvodu sa ešte pred stúpaním na kopec Simplonpass vo Švajčiarsku vytvorila mnohopočetná skupina pretekárov, ktorú pelotón nechal v pohodlí odísť. Dokopy si cestu do čela pretekov našlo až 29 cyklistov. Pelotón bol vedený tímom INEOS – Grenadiers.

Medzi jazdcami v úniku sa nachádzali napríklad Derek Gee (Israel-Premier Tech) či Toms Skujins (TFS), pre ktorých to nebolo prvé členstvo v skupine pred hlavným poľom. Vpredu taktiež s vidinou etapového víťazstva jazdili šprintéri ako Davide Ballerini (SOQ), Fernando Gavíria (MOV) či Stefano Oldani (ADC) no aj klasikár Alberto Bettiol (EFE). Išlo teda o rôznorodú skupinu s viacerými kvalitnými jazdcami.

Armirail letí do Top 10

Ďalším zaujímavým pretekárom v čelnej skupine bol Bruno Armirail (FDJ), ktorý v celkovom poradí strácal už viac ako 15 minút. Hoci v boji o Maglia Rosa nenachádza záujem, v dnešnej etape naň nepriamo a pravdepodobne ani nevediac ako útočil. Dôvodom bol fakt, že pelotón, v ktorom jazdil priebežný líder Geraint Thomas (IGD), nechal čelnej skupine až 20 minút náskoku. Prvýkrát sa do ružového dresu virtuáne obliekol na méte 5 kilometrov pred cieľom. Bolo to presne v čase, kedy začínal boj o etapový vavrín. Únik sa delil na menšie skupiny.

Záver

Najväčšiu príležitosť na víťazstvo mala skupinka 3 cyklistov, ktorá sa od kolegov oddelila na maličkom stúpaní pred záverom. Išlo o pretekárov ako Davide Ballerini, Toms Skujins a Stefano Oldani, ktorý podával perfektný výkon. Stíhala ich však skupina vedená Brunom Armirailom a veľmi silným Nicom Denzom (BOH), ktorý čelnú trojicu dostihol 300 metrov pred cieľovou čiarou. Šprintovala teda početnejšia skupina, z ktorej mal najlepšie nohy práve spomínaný Nemec Nico Denz, pre ktorého je to už druhé etapové víťaztsvo na tohtoročnom Amore Infinito. Druhý už po tretíkrát skončil Derek Gee.

14. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 15. horská etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár