14. etapa Tour de France 2021 preview: trasa, profil, favoriti TdF

Tour de France 2021
14. etapa Tour de France 2021 TdF

zdroj: Jcb-caz-11 (+text, filter)

Rekord vyrovnaný, Tour už tak historická, no ešte zďaleka nekončíme. 14. etapa Tour de France 2021 privádza jazdcov do predhoria Pyrenejí, aby si opäť zmerali sily v horúcich momentoch na stúpaniach,

Predošlú etapu ovládol Mark Cavendish (:dqt:), ktorý si štvrtým triumfom na tejto Tour zaistil nielen rolu absolútne najlepšieho šprintéra a držiteľa zeleného dresu, ale dorovnal historický rekord Eddieho Merckxa v počte prvenstiev na francúzskej Grand Tour. Brit aj Belgičan ich majú na konte po 34.

Mark Cavendish
Mark Cavendish. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

14. etapa TdF 2021

sobota 10. júla 2021
Dĺžka
: 183,7 km
Profil: kopcovitý, 2887 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:40, Carcassonne
Predpokladaný dojazd: ~17:29, Quillan

14. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV

  • Eurosport 1 od 12:20
  • Eurosport Player od 12:20
  • RTVS Dvojka od 13:40
  • ČT Sport od 13:50

14. etapa Tour de France (TdF) 2021 – trasa

14. etapa Tour de France 2021 trasa
zdroj: letour.fr

Niekoľko ďalších dní sa ostáva v Pyrenejách, ktoré sú tento rok hlavným korením trasy TdF. Z cieľového mesta predošlej etapy Carcassonne sa pelotón presunie smerom na juh, cez šesť stúpaní až do obce Quillan v departmente Aude. Prvýkrát hostí najslávnejšie preteky sveta. Jedná sa o tranzitnú etapu, ktorá nie je vôbec jednoduchá, ale neposkytuje priestor pre úplne veľké rozdiely.

14. etapa Tour de France 2021 – profil:

14. etapa Tour de France 2021
14. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Prvé kilometre sú umiestnené do sekcie falošných roviniek, ktoré sa po 50 km prerušia stúpaním Col du Bac (3.1 km – 5,3) a v podobnom duchu sa pokračuje až do 78. kilometra, na ktorom je umiestnená šprintérska prémia v mestečku Lavelanet.

O únik dňa bude veľký záujem a ako sme si na tejto Tour zvykli, boj o neho bude poriadne divoký. Tvoriť sa môže dlhé kilometre a meteorológovia hlásia silný vietor. Vpredu by mala byť veľká skupina vrchárov, ktorá už bude stúpať s nejakým náskokom na prvé väčšie stúpanie dňa Col de Montségur (4,2 km – 8,7%). Ide o veľmi strmú prekážku, po ktorej nasleduje dlhý rýchly zjazd pod ďalší dlhý kopec.

Cez Col de la Croix des Morts (6,8 km – 5,7%) sa vyjde na plošinu, na konci ktorej je ešte prudká stena Côte de Galinagues (2,2 km – 9%). Do cieľa bude ostávať ešte 57 kilometrov, v ktorých sa vyžijú aj diabolskí zjazdári. Zjazd do Axat je prudký i technický a dá sa na ňom vytvoriť rozdiel. V posledných 30 km sa prejde cez krátke, nekategorizované stúpanie Col du Campérié (3 km – 4%) a prichádza sa na posledný chod dňa.

Vrchári budú mať možnosť na rozhodnutie etapy na záverečnom kopci Col de Saint-Louis (4,7 km – 7,4%), ktoré je v prvej časti prudké, druhý kilometer má aj 12%. V posledných dvoch sa však bude musieť dobre udržiavať tempo do sklonov o 5%. Z vrcholu 17 km pred cieľom sa prichádza na zjazd, ktorý obsahuje priame cesty, ale aj zradné „esíčka“. Posledné tri kilometre sú do roviny. Bude sa na nich radovať sólo útok, alebo uvidíme atraktívnu špurt zriedenej skupiny?

Počasie

Ako sme spomínali, na rovinatom úvode sa predpovedá silný vietor, ktorý fúka zozadu. Šanca na chaos od začiatku tak jednoznačne žije. Vietor sa zdvihne aj v neskorších hodinách, ale na kopcoch nespôsobí až taký poplach. Na trase má byt veľmi horúco, 30 ºC a fúkať bude z boku.

14. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Tímy na celkové poradie nemajú dôvod, aby stíhali skorý únik. UAE Team Emirates zvolí defenzívnu taktiku, aby chránila Tadeja Pogačara, navyše v horúcom počasí, s ktorým má Slovinec problémy. Preto by tak mali nechať najbližší konkurenti Jumbo-Visma a Ineos tlak na Spojené arabské emiráty, možno by mohli aj dopredu poslať satelitného jazdca do úniku, ktorý sa zíde neskôr.

Taktika fandí úniku

Preto sú favoritmi etapy výbušní vrchári, ktorí strácajú viac ako 15 minút v celkovom poradí. V predošlej etape si z tempa vystúpil Michael Woods (:isn:), ktorému posledné stúpanie mimoriadne sedí. Kanaďan je jedným z najlepších jazdcov na krátke a strmé sklony. Dobrým puncheurom je i jeho kolega Dan Martin (:isn:), ktorý si ale na Tour nepriviezol úplne najlepšiu formu. Po odjazdenom Gire sa mu ani nikto nečuduje.

Michael Woods Geraint Thomas 4. etapa Okolo Romandie 2021
Michael Woods. twitter.com/TeamIsraelSUN

Julian Alaphilippe (:dqt:) už toho zažil dosť, ale majster sveta si ešte do nejakých únikov určite skočí. Bude horúco, čo Francúzovi maximálne vyhovuje. V zrýchlení na stúpaniach nemá veľmi vo svete konkurenciu. Alaphilippe však nechal na cestách už veľmi veľa síl, nájde ešte ďalšie?

Aj Wout van Aert (:tjb:) si opäť môže zopakovať úspešný únik ako z etapy na Mont Ventoux, tým by mohol Belgičan preniknúť do prvej desiatky.

2. etapa Tirreno - Adriatico 2021: Alaphilippe
Julian Alaphilippe v strede, Wout van Aert vrpavo. ©Marco Alpozzi – LaPresse

Z tímu Deceuninck – Quick-Step je k dispozícii aj Kasper Asgreen (:dqt:). Dán ma mimoriadne silný výkon a dokáže ujsť na ľubovoľnom teréne.

Kasper Asgreen E3 Saxo Bank Classic 2021
Kasper Asgreen. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Luc Claessen / Getty Images

Zostava Bahrain-Victorious má v krvi podobné únikové etapy. Zastúpiť ju môžu: výborný a odolný puncheur, víťaz 8. etapy Dylan Teuns (TBV), slovinský motor a najlepší zjazdár v pelotóne, víťaz 7. etapy Matej Mohorič (TBV), ale aj tvrdý Bask so skvelým zjazdom Pello Bilbao (TBV). V životnej forme sa nachádza Sonny Colbrelli (TBV). Taliansky majster môže opäť každého prekvapiť a prežiť aj náročné kopce.

Matej Mohorič
Matej Mohorič. A.S.O./Pauline Ballet

Tím BikeExchange zažil hrozný deň s odstúpením Lucasa Hamiltona i Simona Yatesa. Zástavu austrálskej družiny môže zdvihnúť Kolumbijčan Esteban Chaves (:bex:), ktorému sa darilo na kopcovitých klasíkách, čo je dôležitý ukazateľ.

14. etapa TdF víta špecialistov na úniky

Z ďalších jazdcov vyberáme mená ako: dánska dvojica Magnus CortMichael Valgren (:efn:), ich kolega Sergio Higuita (:efn:), Baskovia Ion Izagirre, Omar Fraile Alex Aranburu (AST), Bauke Mollema (:tfr:), Thomas De Gendt (:lts:). Naháňať úspechy je cieľom tímu BORA – hansgrohe, tam sa núka Rakúšan Patrick Konrad (BOH).

Na pozore budú aj klasikári ako Greg Van Avermaet (ACT), Jasper Stuyven (:tfr:), Michael Matthews (:bex:) alebo Valentin Madouas (FDJ). Dostane Alejandro Valverde (MOV) voľnosť od tímu? Podobné etapy vie vyhrať aj v 41 rokoch.

Alejandro Valverde 6. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Alejandro Valverde. Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

Celkové poradie pred 14. etapou TdF

01Tadej PogacarUAE Team Emirates52:27:12
02Rigoberto UranEF Education-NIPPO+ 05:18
03Jonas VingegaardJumbo-Visma+ 05:32
04Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 05:33
05Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 05:58
06Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 06:16
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 06:30
08Enric MasMovistar Team+ 07:11
09Guillaume MartinCofidis+ 09:29
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 10:28
11Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 15:35
12Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 24:44
13Wout Van AertJumbo-Visma+ 25:21
14Esteban ChavesTeam BikeExchange+ 25:53
15David GauduGroupama-FDJ+ 30:51

 Horúčava? Útočte na Pogačara

Únik má väčšie šance na výhru, ale pri istej zhode okolností sa môžu popasovať jazdci z top 10. Tak-či-onak, bitka v celkovom poradí prebehne, Tour už je totiž dávno v druhej polovici.

Tadej Pogačar (:uae:) je bezpochýb lídrom Tour de France na mimoriadne pohodlnej pozícii, ale súperi ešte nemôžu zložiť zbrane. Všetkých o tom v stredu presvedčil Jonas Vingegaard (:tjb:) na Mont Ventoux, keď sa mu podarilo zlomiť Slovinca. Súboj tejto dvojice najlepších vrchárov podujatia bude ďalším veľkým lákadlom.

Tadej Pogačar 12. etapa TdF
Tadej Pogačar. © A.S.O./Pauline Ballet

Pogačar podľa vlastných slov neobľubuje horúce počasie, o čom sme sa aj presvedčili. Ešte nikdy nebol v takej pozícii, aby tak dlho chránil dres. 22-ročný zázrak vie však úplne úžasne limitovať straty a potom smrteľne zaútočiť. Každého o tom presvedčil svojím náskokom piatich minút na Dána. 23-ročný Vingegaard sa musí s tímom pokúsiť oslabiť tím UAE počas etapy a potom opäť skúsiť útok.

Navyše, tímu UAE bude chýbať Rafal Majka (:uae:) v dobrej forme. Poliak v predošlej etape spadol, síce pokračuje, ale v neskorých častiach etapy bude zažívať veľkú bolesť.

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard. © A.S.O./Pauline Ballet

Podobne rozmýšľa i tím INEOS Grenadiers. Richard Carapaz (:ins:) nie je na takej úrovni, ako keby sme si predstavovali. Ekvádorčan sa však s britskou zostavou nevzdáva a opäť to môže skúsiť útokom. Zdá sa, že zatiaľ len bojujú o druhé miesto. Oslabiť sú aj jazdcov z pódia, na ktorom sú Vingegaard a Rigoberto Urán (:efn:).

Tesná bitka

Kolumbijčan Urán nie je známy výbušnými výkonmi a v sobotu pravdepodobne opäť predvedie svoje povestnú anonymnú jazdu bez vrások na tvári. Slabiny na Mont Ventoux ukázal piaty Ben O’Connor (ACT), pred ktorého sa môžu dostať Wilco Kelderman (BOH), Alexej Lucenko (AST) i Enric Mas (MOV). Všetci na Austrálčana z AG2R strácajú menej ako dve minúty.

Alexey Lutsenko
Alexej Lutsenko. zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Na podobných terénoch sa dlhodobo darí univerzálnemu Kazachovi Lucenkovi, ktorý zažíva prelomový výkon na Grand Tour. 28-ročný jazdec si na poslednom stúpaní môže zároveň otesovať svoju formy pred cestnými pretekmi olympiády s podobným kopcom v závere. Španiel Mas i Holanďan Kelderman patria skôr medzi „dieselových“ vrchárov a veľké útoky nečakáme.

V top 10 je aj Guillaume Martin (COF), ktorý je v nepohodlnej pozícii. Hlási skôr útoky na etapy. Keby sa však dostal do úniku, ohrozí tím pozície vyššie menovaných jazdcov a tímy Movistar, Astana alebo BORA – hansgrohe by ho začali stíhať.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár