15. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Ostré Dolomity

Giro d'Italia 2020
15. etapa Giro d'Italia 2020

15. etapa Giro d’Italia 2020 konečne prinesie prvú vrchársku skúšku po dlhšej dobe – v posledný deň druhého bloku. Tretí horský finiš na pretekoch bude prvým veľkým testom favoritov, ktorí na pretekoch zostali. Finále sa nachádza na ťažkom stúpaní Piancavallo. Kto vojde do posledného dňa voľna na tom najlepšie?



18. októbra 2020
Dĺžka
: 185km
Profil: horský, 4481 nastúpaných metrov
Štart: 11:05 LSEČ, letecká základňa Rivolto
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ, Piancavallo
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 12:00

15. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Prvýkrát v histórii Giro d’Italia 2020 sa štartuje na leteckej základni v blízkosti Udine v regióne Furlansko-Júlske Benátky na severovýchode Talianska. Najstaršie letisko talianskeho letectva bude štartovým bodom kráľovskej etapy v Dolomitoch. Domov tu má letka Frecce Tricolori, ktorá často predvádza akrobatické kúsky a na nebi maľuje taliansku trikolóru. Finiš príde po 185 km a takmer 4500 výškových metrov na Piancavallo. V roku 2017 tu Tom Dumoulin stratil ružový dres a zachránila ho až časovka a celé preteky v Miláne vyhral. Čo sa stane tentokrát?

15. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

15. etapa Giro d'Italia 2020
15. etapa Giro d’Italia 2020

Prvých 50 km je rovinatých a zvlnených. Potom však prichádza štvorica stúpaní, ktorá nedá vydýchnuť. Sella Chianzutan (10,6 km – 5,4%) začne sériu kopcov a privedie po zjazde jazdcov pod ďalšiu skúšku. Bude ňou Forcella Di Monte Rest (7,4 km – 7,5%) s rampami okolo 11%. Nasleduje veľmi zradný technický zjazd a ide sa na veľmi úzkej ceste. Nikto tu však nebude nič riskovať.

Predposledné stúpanie je Forcella di Pala Barzana (13,3 km – 4,4%). Ide o nepravidelný kopec, kde bude dôležité správne nastaviť rytmus. Už v druhej polovici, ktorá je so 7% ťažšia, tu môže niekto udať tvrdé tempo, ak sa cíti dobre. Takto by sa príchod na finále po už tak ťažkom dni ešte sťažil. Najsilnejším tímom v kopcoch je Team Sunweb a ten sa tak môže pokúsiť oddeliť domestikov Deceuninck – Quick Step či ďalších veľkých celkov. Tí by chýbali v najdôležitejších častiach pretekov.

Profily prvých troch stúpaní dňa:

15. etapa Giro d'Italia 2020 profily stúpaní



Dlhým zjazdom sa zriedený pelotón dostane do doliny. Finálne stúpanie Pinacavallo (14,5 km – 7,8%) a najťažšiu pasáž ponúkne hneď na začiatku, kde sa nachádzajú cesty so stálymi 9 až 10%. Takto to bude v prvých 6 km. Ďalšie štyri kilometre sú v 7 percentách. Zvyšok je o čosi ľahší, ale 6% po tomto dni nie je nič jednoduché. Posledný kilometer je o štyroch percentách a tu už by sa nemalo útočiť. Ak tu príde skupinka, ponúka sa všetko na vrchársky špurt. Ťažké sklony však sľubujú skôr individuálnu akciu a oddelenie najsilnejších.

Profil stúpania Piancavallo:

15. etapa Giro d'Italia 2020 Piancavallo

15. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa a počasie:

15. etapa Giro d'Italia 2020 mapa

Zajtra by malo byť chladno, v dolinách, ale aj na kopcoch. Pršať by nemalo, vietor je taktiež iba veľmi slabý. V cieli sa predpovedá len niečo okolo 8 ºC. Cieľ je vo výške 1290 metrov nad morom, takže nadmorská výška negatívne neovplyvní ani výkonnosť niektorých jazdcov, ani už tak nízke teploty.

15. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa

Keďže Joaõ Almeida a jeho tím Deceuninck – Quick Step nemá potrebu vyhrávať etapy s Portugalčanom a radšej by od začiatku chránili svoj ružový dres, budú jazdiť veľmi opatrne. Ak by sa tímy ako Team Sunweb, NTT Pro Cycling či Trek-Segafredo nerozhodli stíhať únik dňa, skorí útočníci majú veľmi veľkú šancu vyhrať. Stalo sa to aj pred tromi rokmi, kedy vyhral Mikel Landa.

Únik je najlepšia možnosť

Už len ostáva to, aby sa silní vrchári mimo celkového poradia dostali do brejku dňa. Kto tam bude učinkovať?



Všetky tri doterajšie horské etapy boli opanované jazdcom z úniku. Boli nimi Jonathan Caicedo (:efd:), Filippo Ganna (:ins:) a Ruben Guerreiro (:efd:). Víťaz časoviek Ganna vyhral hlavne vďaka priaznivému profilu a v tejto etape takmer určite nebude mať šancu. Zato dvojica z EF Pro Cycling sa určite môže dostať dopredu. K nim sa ešte môže pridať kolega Tanel Kanger (:efd:), ktorý bol v časovke siedmy a má čo ukázať.

Jonathan Caicedo
Caicedo útočí v 3. etape, za ním Bjerg. zdroj: twitter.com/cyclecollective

Ďalšími možnými jazdcami sú Attila Valter (:ccc:), Ilnur Zakarin (:ccc:), Giovanni Visconti (Vini Zabù-KTM), Carl Fredrik Hagen (:lts:), Dario Cataldo (MOV), Einer Rubio (MOV) či Geoffrey Bouchard (:alm:) alebo talentovaný Aurélien Paret-Peintre (:alm:). V deviatej etape pred týždňom bol tretí čistý časovkár Mikkel Bjerg (:uae:), ktorý je vo výbornej forme. Takmer 20 minút stráca Jonathan Castroviejo (:ins:). Ten je veľkým kandidátom na etapu, keďže pravidelné stúpanie na konci  mu sedí oveľa viac ako strmý kopec spred týždňa.

Ruben Guerreiro
Ruben Guerreiro si rád príde po ďalšie body do vrchárskej súťaže, ktorú vedie. zdroj: twitter.com/giroditalia

Jazdci na celkové poradie

Ak by únik padol a do hry by sa dostali favoriti na celkové poradie, išlo by o veľmi zaujímavý súboj. Ten nastane aj tak, keďže pri víťazstve úniku by sme opäť sledovali dvoje preteky – vpredu a so stratou niekoľkých minút boj o cenné sekundy v celkovej klasifikácii.

Joaõ Almeida (:dqt:) zatiaľ stratil čas takmer každom vrchárskom dni, ale bude určite dôležité na neho dávať pozor. Momentálne vedie preteky s náskokom 40 sekúnd. O jeho výkone v treťom týždni však nevieme nič, keďže v živote tento 22-ročný jazdec ešte neodjazdil Grand Tour. Ďalšou veľkou neznámou je najlepší vrchár z časovky Brandon McNulty (:uae:). Rovesník Almeidu je už na štvrtom mieste. V novej pozícii je aj Jai Hindley (:sun:). Po Almeidovi a McNultym najlepší mladík pretekov však pravdepodobne bude pracovať pre svojho lídra, ktorý je celkovo druhý.

Joao Almeida v ružovom drese. zdroj: twitter.com/giroditalia

Wilco Kelderman (:sun:) je vo forme, ktorú mal naposledy na Vuelte 2017. Je už vážnym kandidátom na titul. Pello Bilbao (:bmt:) je taktiež zatiaľ veľmi dobrý a je tretí. Vincenzo Nibali (:tfr:) možno bude čakať na tretí týždeň, ale už piaty muž už nemôže strácať čas, ale ho iba získavať. Domenico Pozzovivo (:ntt:), Jakob Fuglsang (AST) či Rafal Majka (BOH) budú pravdepodobne medzi najlepšími.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár