15. etapa Giro d’Italia 2023: Brandon McNulty sa teší po celodennom úniku

Giro d’Italia 2023
15. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/18/photo/1

15. etapa Giro d’Italia 2023 mala kopcovitý profil, no žiadne zmeny v celkovej klasifikácii nenastali. Víťazstvo po celodennom úniku uchmatol Brandon McNulty (UAD), ktorý na páske porazil ardenára Bena Healyho (EFE). Tretiu priečku bral Marco Frigo (Israel-Premier Tech). 

Do 16. etapy po dni voľna ako priebežný líder vstúpi Francúz Bruno Armirail (FDJ).

15. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-15/today/profiles

Štart:

17-ka v čele

V priebehu stúpania na Valico di Valcava sa formoval celodenný únik. Napokon sa doň prebojovalo 17 pretekárov, medzi ktorými bolo viacero zvučných mien. Šťastenú v úniku pokúšali napríklad Andrea Pasqualon (TBV), Ben Healy (EFE), Alberto Dainese (DSM) či Brandon McNulty (UAD). Na pelotón vedený tímom Groupama FDJ si dokázali vypracovať náskok maximálne 7 minút. Bol to však dostatočný časový vankúš ns to, aby práve jazdci v úniku bojovali o zisk etapového vavrína.

Bais naďalej v modrom

Hoci v priebehu etapy museli pretekári zdolať až 4 klasifikované stúpania, v drese najlepšieho vrchára naďalej ostáva Davide Bais (EOLO-Kometa). Druhý Einer Rubio (MOV) či tretí Thibaut Pinot (FDJ) sú v tesnom závese.

Trojka najsilnejších

V záverečných 40 kilometroch sa v čelnej skupine začalo útočiť. Otváral sa boj o etapové víťazstvo. Ako sa ukázalo, najviac síl mal trojlístok v zložení Ben Healy, Brandon McNulty a Marco Frigo. Ako prvý zaútočil práve prvý menovaný, ktorý len potvrdzoval svoje skvelé výsledky z ardenských klasík. Neskôr sa naňho dotiahol Brandon McNulty. Vzniklo tak duo, ktorého rad rozšíril Marco Frigo. Táto trojica si to rozdala v záverečnom šprinte.

Záverčný šprint

15. etapa vyvrcholila podľa papierových predpokladov. Za najkratší koniec očakávane ťahal 23- ročný Talian Marco Frigo, ktorý nedisponuje takým zrýchlením ako Brandon McNulty. Američan svoje dispozície dokázal využiť a získal tak ďalšie cenné víťazstvo. Zo skupiny adeptov na zisk Maglia Rosa ako prvý finišoval Jaoa Almeida (UAD).

15. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe deň voľna, po ktorom nasleduje 16. etapa končiaca na stúpaní Monte Bondone.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár