15. etapa Vuelta a España 2022: Thymen Arensman zaznamnenáva najväčšie víťazstvo

Vuelta a España 2022
15. etapa Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/TeamDSM/status/1

15. etapa Vuelta a España 2022 horským finále uzavrela druhý pretekársky týždeň. Finišovalo sa v najvyššom pohorí kontinentálneho Španielska Sierra Nevada, kde sa v nadmorskej výške 2 512 metrov nad morom radoval Thymen Arensman (DSM). 22-ročný Holanďan tak získal doposiaľ najväčšie víťazstvo vo svojej kariére a to ešte z celodenného úniku. Na druhom mieste finišoval Enric Mas (MOV). Tretiu priečku obsadil Miguel Angel Lopez (AST).

Okrem pódiu boli zápletkou dňa aj sekundové posuny v celkovej klasifikácii. Napokon, nič dramatické sa na trati neudialo. Líder Remco Evenepoel (:dqt:) odtiahol takmer celé stúpanie v konštantnom tempe, preto Primož Roglič (:tjb:) svojím neskorým nástupom získal na muža v červenom iba 15 sekúnd. Boj o el Rojo je však naďalej otvorený a zvraty v celkovej klasifikácii sú pravdepodobné.

Oveľa spokojnejší s kráľovskou etapou v porovnaní s Rogličom je Jay Vine (Alpecin – deceuninck), ktorý si upevnil pozíciu lídra v boji o bodkovaný dres najlepšieho vrchára. V cieli ho zaznamenali na 4. mieste.

15. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

https://www.lavuelta.es/en/stage-15

Štart:

Dlhá tvorba početného úniku

Keďže dnes bolo na programe horské martýrium, veľa pretekárov sa snažilo prebojovať do celodenného úniku. Aj z toho dôvodu jeho formovanie trvalo viac než úvodných 20 kilometrov. Napokon sa vyprofilizovala mnohopočetná skupina, v ktorej jazdilo hneď niekoľko skvelých vrchárov ako napríklad Vincenzo Nibali (AST), Gino Mäder (TBV), Jai Hindley (BOH), Hugh Carthy, Rigoberto Uran (obaja :efn:) či včerajší víťaz Richard Carapaz (:ins:).

Nechýbali ani držitelia farebných dresov. O upevnenie líderskej pozície v boji o bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára sa pokúšal Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), o poistenie si zeleného dresu víťaza bodovacej súťaže zasa Mads Pedersen (:tfr:). Z popredných priečok celkového poradia sa do čela prebojoval Thymen Arensman (DSM), ktorý postupne skákal do virtuálnej TOP 10, nakoľko náskok čela pretekov sa prehupol aj cez hranicu piatich minút.

Problémy pre Keldermana

Ešte v úvode etapy sa na zemi nepríjemne ocitol líder stajne Bora – hansgrohe Wilco Kelderman. Síce sa do pelotónu dokázal spätne zapojiť, jeho oškreté rameno a roztrhaný dres naznačovali, že to nebol jeden z tých jednoduchších pádov, ktoré sa veľakrát zaobídu bez vážnejších následkov. Aj z toho dôvodu sa do čela pretekov dostal Jai Hindley, ktorý síce už v celkovom poradí strácal viac než 10 minút, no boj o etapu bol stále otvorený.

Craddock ide sám

Lawson Craddock (:bex:) zaútočil z čela pretekov 70 kilometrov pred cieľom. Aj preto sa mu podarilo vyhrať šprintérsku prémiu, na ktorej druhý najväčší počet bodov bral v zelenom jazdiaci Mads Pedersen. Bolo to v čase, kedy cyklisti postupne pretínali predhorie Sierra Nevady neďaleko palácového komplexu blízkeho východu Alhambra. Na programe bolo stúpanie prvej kategórie Alto de Purche.

Alto de Purche

Ako prvý do stúpania našiel uniknutý Lawson Craddock, ktorý si udržiaval na skupinu prenasledovateľov náskok 90 sekúnd (na vyselektovaný pelotón to boli 4 minúty). K selekciám dochádzalo tak ako v skupine prenasledovateľov, tak aj v pelotóne. Z tempa si postupne vystúpilo mnoho domestikov vrátane tých, ktorí pomáhali priebežnému lídrovi Remcovi Evenepoelovi (:dqt:). Nositeľ el Rojo tak už 45 kilometrov pred cieľom na začiatku rozhodujúcich pasáži jazdil bez tímovej podpory. Tempo udávali jazdci tímu Ag2r Citroen. Schyľovalo sa k veľkému finále.

400 metrov pred vrcholom stúpania Alto de Purche sa na Lawsona Craddocka dotiahol bodkovaný Jay Vine, ktorý napokon vrchársku prémiu vyhral a do súťaže si pripísal ďalších 10 bodov. Skupina prenasledovateľov ale nebola ďaleko. Skupina hlavných favoritov si stále držala stratu štyroch minút.

Alto Hoya de la Mora

Veľké preskupenia

Tak ako vyzeralo stúpanie na papieri (brutálne), tak to vyzeralo aj v praxi. Ihneď od úvodu došlo k veľkému preskupeniu jazdcov. Na čelo sa dostal Marc Soler (UAD) s cieľom vyhrať etapu a pokoriť tak najvyšší bod 77. ročníka španielskej grandtour. V skupine prenasledovateľov ostali len tí najsilnejší vrchári vrátane Thymena Arensmana, ktorý udržiaval 25-sekundové manko. Spoločne s Arensmanom jazdili Louis Meintjes, Rigoberto Uran, Gino Mäder, Jai Hindley, David De La Cruz a Jay Vine.

Z hlavného poľa sa v priebehu stúpania stala čisto skupinka favoritov na celkové poradie. Nechýbal červený Remco Evenepoel, Primož Roglič, Enric Mas, Miguel Angel Lopez a Ben O’Connor. Ich strata sa pohybovala okolo 2 minút.

Každý sám za seba

Zo skupiny favoritov 10 kilometrov pred cieľom zaútočil Miguel Angel Lopez a veľmi rýchlo získal náskok na Remca Evenepoela. Belgický líder sa však nikam nemusel ponáhľať, keďže Lopez v GC strácal viac než 6 minút. Neskôr však zaútočil Enric Mas, ktorý taktiež nemal problémy s budovaním náskoku. Remco Evenepoel bol ale naďalej pokojný.

V čele pretekov sa taktiež útočilo. Thymen Arensman sa neuspokojil s vývojom pretekovej situácie v skupinke prenasledovateľov, a preto sa vydal na púť za Marcom Solerom osamote. V priebehu kilometra ho dostihol a naďalej pokračoval v udávaní vražedného tempa v ústrety víťazstvu. Necelých 7 kilometrov pred cieľom však už jazdil osamotený.

Remco Evenepoel naďalej neprejavoval žiadne známky znepokojenia a stresu. Každý si jazdil svoje vlastné preteky vlastným štýlom. Každý sám za seba.

Prvé grandtour víťazstvo pre Arensmana

Postupne ako kilometre ubiehali, bolo čoraz jasnejšie, že víťazom kráľovskej etapy sa stane Thymen Arensman, ktorý doposiaľ vo svojom palmarés nemal veľké víťazstvo.

Boj o druhé miesto však bol stále otvorený, podobne ako bitka o cenné sekundy v celkovej klasifikácii. O druhú priečku mal evidentný záujem Miguel Angel Lopez, ktorý 2000 metrov pred cieľom so sebou „zobral“ Jaya Vineho a Enrica Masa. Jai Hindley a Louis Meintjes zaostali.

V tom čase však zaútočil Primož Roglič v snahe nahrať cenné sekundy na lídra pretekov. Remco Evenepoel nepanikáril a naďalej si jazdil svoje konštantné tempo. Cieľ, v ktorom Arensman pred Masom už oslavoval, sa blížil. Napokon strata Evenepoela na Rogliča bola len 15 sekúnd.

15. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Pozrite tiež

Zajtra je na programe tretí voľný deň. Po ňom bude nasledovať rovinatá etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár